Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 24.10.2006

Tasavallan presidentti Tarja Halosen YK-päivän aamunavaus kouluissa 24.10.2006

Yhdistyneet kansankunnat perustettiin vuonna 1945 pelastamaan ihmiskunta sodan vitsaukselta. YK on koko toimintansa ajan painottanut rauhan ja kehityksen yhteyttä. Se on kutsunut maailman kansoja yhteistyöhön vapauden, turvallisuuden ja tasa-arvon puolesta. YK on aivan ainutlaatuinen yhteistyöelin. Käytännössä lähes kaikki maailman valtiot ovat sen jäseniä. Montenegrosta tuli viime kesänä sen 192. jäsen.

Yhdistyneet kansakunnat tekee tänäkin päivänä työtä sodan ja väkivallan poistamiseksi. Viime vuosikymmenten kuluessa aseelliset yhteenotot ovat myös tulleet yhä monimutkaisemmiksi. Perinteisten sotien lisäksi monenlaatuinen terrorismi on levinnyt yhä laajemmalle ja sen kohteena on sotilaiden lisäksi kasvavassa määrin siviilihenkilöitä. Usein suojattomimmassa asemassa olevat, kuten lapset ja naiset, kärsivät eniten.

Kaikenlaiset aseelliset konfliktit, aseiden leviäminen sinänsä, samoin kuin järjestäytynyt rikollisuus ja terrorismikin ovat uhkia turvallisuudelle ja kestävälle kehitykselle. Siitä kärsivät sekä valtiot että myös yksittäiset ihmiset. Mutta asiat vaikuttavat myös toisin päin. Meidän on puututtava myös väkivallan syihin kuten köyhyyteen, ihmisoikeuksien loukkauksiin ja eriarvoisuuteen.

Maailman kansakuntien johtajat päättivät yksimielisesti YK:n huippukokouksessa vuosituhannen vaihtuessa, että he tekevät uudesta vuosituhannesta paremman. Näistä lupauksista tärkeimpiä on köyhyyden puolittaminen maailmassa vuoteen 2015 mennessä. Meidän on siis suojeltava ihmisiä paitsi sodilta, myös köyhyydeltä ja epäoikeudenmukaiselta kohtelulta.

Sota kuten rauhakin ovat ihmisten aikaansaamia. Aseidenriisunta on merkittävä askel matkalla rauhaan. Suomessa on vietetty lokakuussa YK:n päivän yhteyteen ajoittuvaa aseidenriisuntaviikkoa vuodesta 1979 lähtien. Viikon aikana kouluissa, järjestöissä ja erilaisissa tilaisuuksissa voidaan puhua rauhasta ja pohtia keinoja rauhan edistämiseksi maailmassa. Ristiriidat taustatekijöineen on voitava ratkaistava muulla kuin sotilaallisella voimalla. Kansainvälinen turvallisuus voidaan taata vain sillä, että voimankäytön tilalle astuu kansainvälisen oikeuden ja yhteisten sopimusten voima.

Olen puhunut teille heti aamusta hyvin vakavista asioista. Mutta haluan jakaa kanssanne myös uskoni ja luottamukseni siitä, että me voimme kaikki yhdessä YK:n kanssa tehdä maailmasta paikan, jossa ihmisten on turvallista elää.

Hyvää koulupäivää.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 24.10.2006

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi