Taidot ja osaaminen
Taito sanana merkitsee jotakin harjaantumalla hankittua tai luontaista kykyä jonkin toiminnan hallitsemiseen ja osaamiseen. Esimerkistä käyvät vaikkapa kieli-, laulu- ja uimataito. Tässä yhteydessä tärkein on kuitenkin ammattitaito. Se miten ihmiset hallitsevat taitoa vaativan työnsä ja näyttävät taitonsa. Tärkeää on, että jokaisella ihmisellä olisi taitoja ja että kukaan ei olisi täysi tumpelo käsityötaidossa. Onhan jo peruskoulunkin tavoitteena saavuttaa elämässä tarpeellisia tietoja ja taitoja.
Käsityöllä on tärkeä sosiaalinen ja kulttuurinen merkitys. Se on osa suomalaisuutta, mutta myös eurooppalaisuudesta. Samalla kun Euroopan unioni yhdistää eurooppalaisia valtioita ja eurooppalaisia arvoja, kansalliset, kulttuuriset ja sosiaaliset tekijät nousevat yhä merkittävämmiksi. Globaali, kansallinen, alueellinen ja paikallinen ovat kaikki tärkeitä.
Kulttuurisen merkityksen ohella käsityön työllistävästä merkitys on alueellisesti huomattava. Se antaa mahdollisuuksia maaseudun säilymiseen elävänä ja on maaseudun merkittävä toimeentulon takaaja tai täydentäjä. Tyypillistä ja keskeistä on monesti käsityöyrittäjyyden kumppanuus matkailuelinkeinon kanssa. Matkailu onkin yksi nopeimmin kasvavia elinkeinoja ja sen rinnalla ja tuella on tärkeää käyttää hyväksi niitä mahdollisuuksia, joita käsityöyrittäjyys tarjoaa.
Käsityötaito on Suomessa korkealla tasolla ja mahdollistaa näin laajan yritystoiminnan. Tähän on vaikuttanut sekä alan koulutus että käsi- ja taideteollisuusjärjestön neuvonta- ja kehitystyö. Kehitystyötä tarvitaan jatkossakin. Osaaminen on pääomaa.
Käsityöyrittäjät rakentavat Suomikuvaa, brändäävät meitä tuotteidensa kautta. Suomessa vierailevalle ulkomaalaiselle on tavallaan tärkeää ja kiinnostavaa se, mikä meillä on erityistä ja erilaista. Samoin on miellyttävää viedä matkaillessa mukanaan jotain Suomesta. Tällöin voi kertoa esineiden avulla luonnosta, kulttuurista, ihmisistä ja osaamisesta.
Perinteisiä kotiteollisuuden aloja ovat kankaan kudonta ja tekstiilien valmistukseen liittyvät eri työt, metallien pienimuotoinen valmistaminen, keramiikka, muu luonnonmateriaaleista valmistaminen sekä vanhan maalaisyhteiskunnan kotitarvekalujen valmistaminen ja kunnostus. Tämä viestittää pyrkimystä säilyttää ja kehittää kaikkea sitä osaamista, mikä maassa on. Pienimuotoinen toiminta laajan teollisen toiminnan rinnalla on aina tärkeä osa yhteiskuntaa. Suurista asioista ja yrityksistä puhutaan enemmän, mutta sen osaamisen pohjavirran luovat kuitenkin pohjimmiltaan tavallisten ihmisten usein pienimuotoinen yrittäminen tai jopa vain harrastaminen.
Myös käsityöyrittäjyyden aseman vahvistaminen on tärkeää. Valtakunnallisesti meillä on kaikki perusteet ja toivottavasti myös edellytykset vahvistaa käsityöyrittäjyyttä ja luoda käsityöyrittäjille markkinointimahdollisuuksia. Arvioidaanhan käsityön työllistävän vaikutuksen olevan noin 30.000 henkeä. Yrittäjistä kaksi kolmasosaa on naisia.
Vaikka näillä messuilla ehkä näyttääkin korostuvan materiaalien käsittelyn osaaminen, tiedämme, näemme ja koemme, että takana on myös monenlaista henkistä ja sosiaalista osaamista. Tänään olemme tilaisuudessa näkemään taitoa kautta koko maan. Nämä avajaiset ja muut täällä nähtävät esitykset antavat yhden häivähdyksen tulevaisuuden taitoniekoista.
Hyvät läsnäolijat,
nauttikaa täysin siemauksin ja kaikilla aisteillanne näistä messuista. Luulen että paljon monipuolisemmaksi ei suomalaisen kulttuurin tämän osan esittäminen voi enää muuttua.