Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 21.11.2005

Euro-Välimeri-yhteistyön huippukokous Barcelonassa

Ulkoasiainministeriö Tiedote 21.11.2005

Euro-Välimeri-yhteistyön eli niin sanotun Barcelonan prosessin kymmenvuotishuippukokous pidetään Barcelonassa Espanjassa 27. - 28. marraskuuta. Suomesta osallistuu kokoukseen tasavallan presidentin Tarja Halosen johtama valtuuskunta.

Yhteistyöprosessissa ovat mukana EU-maiden lisäksi kymmenen Välimeren alueen kumppania eli Algeria, Egypti, Israel, Jordania, Libanon, Marokko, Syyria, Turkki, Tunisia ja palestiinalaishallinto. Yhteistyö alkoi vuonna 1995 Barcelonassa pidetyssä ulkoministerikokouksessa. Yhteistyö käsittää muun muassa poliittisen vuoropuhelun, kaupallisten ja taloudellisten suhteiden edistämisen sekä kulttuuri- ja sivistykselliset suhteet.

Käytännön tasolla EU:n kahdenväliset suhteet kumppanuusmaihin hoidetaan kunkin kanssa solmittujen assosiaatiosopimusten puitteissa. Sopimukset on jo ratifioitu kaikkien muiden paitsi Syyrian kanssa..

Hallitustenvälistä yhteistyötä täydentää prosessin piirissä luotu parlamentaarinen yleiskokous sekä laaja kansalaisyhteiskuntaverkosto. Lisäksi on perustettu kulttuurien välistä vuoropuhelua edistävä Anna Lindh -säätiö, joka toimii Alexandriassa Egyptissä. EU:n ja kumppanuusmaiden välisiä yhteistyöhankkeita rahoitetaan yhteisön ulkosuhderahoituksella, niin kutsutulla MEDA-rahoituksella, sekä muun muassa Euroopan investointipankin EIB:n alaisuuteen perustetulla FEMIP-rahoitusikkunalla.

Nyt pidettävässä huippukokouksessa on tarkoitus tarkastella kymmenvuotisen toiminnan tuloksia ja sopia suuntaviivoista tulevaksi viisivuotiskaudeksi. Huippukokouksen on tarkoitus myös hyväksyä päätösjulistuksen sekä terrorismin vastaisen taistelu käytännesäännöstö, Code of Conduct.

Varsinaista huippukokousta edeltävään Välimeri-maiden parlamenttien puhemiesten kokoukseen osallistuu eduskunnan puhemies Paavo Lipponen ja EUROMED:n naisten konferenssiin osallistuu Elisabeth Rehn.

Lisätietoja: ulkoasiainneuvos Risto Veltheim, puh. 09 1605 6031, 040 748 2697, tai yksikönpäällikkö Eija Rotinen, puh. 09 1605 6538, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksikkö, ulkoasiainministeriö

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 21.11.2005

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi