Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 4.5.2007

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Baijerin pääministerin Edmund Stoiberin tarjoamalla illallisella 4.5.2007

(muutosvarauksin)

On suuri ilo ja kunnia olla valtiovierailulla Saksassa ja olemme erittäin iloisia mahdollisuudesta tutustua Baijeriin tämän vierailun aikana. Vierailukutsunne ja teidän ystävälliset sananne, herra pääministeri, osoittavat, että Suomi on tunnettu ja arvostettu Baijerissa.

Saksan osavaltioilla on merkittävä rooli EU-asioissa, ja Baijeri on monella tapaa keskeinen toimija Euroopassa. Tiedämme, että sen bruttokansantuote on korkeampi kuin useimmissa Euroopan unionin 27 jäsenmaissa. Suomelle Baijeri on tärkeimpiä kauppakumppaneita Saksan osavaltioista. Meillä on täällä monia perinteisiä ja myös uusia yhteistyö-kumppaneita. En pystyisi luettelemaan niitä kaikkia nimeltä. Energiasektori ja tietoteknologia ovat esimerkkejä Baijerin ja Suomen välisistä yhteistyöaloista.

Baijerin ja Suomen väliset suhteet eivät rajoitu pelkästään talouteen ja Euroopan unioniin. Olen iloinen siitä, että kulttuurilla on vahva asema kahdenvälisissä suhteissamme. Sibelius-yhdistys perustettiin täällä Baijerissa vuonna 1991. Tämän yhdistyksen keskeinen perustajajäsen, edesmennyt professori August Everding oli erittäin hyvin tunnettu myös Suomessa. Sibelius-yhdistys ei ainoastaan vaali Sibeliuksen perintöä, vaan se myös aktiivisesti edistää suomalaista nykymusiikkia. Lisäksi useat suomalaiset muusikot ja laulajat ovat löytäneet kotinsa Baijerista.

Ja viimeisenä, mutta ei vähiten tärkeänä seikkana: vaikuttaa siltä, että ystävyytemme on rakennettu sydämiimme. Münchenissä asuu yli kaksi tuhatta suomalaista ja useita saksalais-suomalaisia perheitä. Siksi ei olekaan ihme, että Baijerissa on myös runsaasti saksalais-suomalaista kansalaistoimintaa. Ensimmäinen ystävyysseura (saksalais-suomalainen seura, DFG) perustettiin täällä Münchenissä yli viisikymmentä vuotta sitten (olympiavuonna 1952). Nykyään eri puolilla Saksaa on lukuisia saksalais-suomalaisia ystävyysseuroja. On syytä mainita, että kaksi kolmasosaa näiden yhdistysten jäsenistä on
saksalaisia, mitä minä pidän erittäin myönteisenä. Arvostan kovasti jäsenten tekemää vapaaehtoista työtä hyvien suhteiden edistämiseksi Saksan ja Suomen välillä.

Herra pääministeri,

Kohotan maljan teidän ja vaimonne kunniaksi. Toivotan Baijerin ja Suomen
välisille suhteille mitä parhainta menestystä.

Tulosta
Bookmark and Share

Päivitetty 4.5.2007

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi