Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 4.3.2005

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe kansainvälistymispalkintojen jakotilaisuudessa Presidentinlinnassa 4.3.2005

Kotimaisten yritysten menestyminen kansainvälisillä markkinoilla on tärkeä asia ulkomaankaupasta riippuvaiselle Suomelle. Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto on valtiovallan tunnustus kansainvälisestä menestyksestä. Palkinnon perinteet ovat pitkät. Tasavallan presidentin vientipalkintona tunnustus myönnettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1967 ja kansainvälistymispalkinnon nimellä se jaetaan nyt kuudetta kertaa. Toivon, että huomionosoitus kannustaa teitä jatkamaan menestyksekästä työtänne. Uskon esimerkkinne rohkaisevan myös muita yrityksiä hakemaan kasvua kansainvälisiltä markkinoilta.

Menestyminen globaalissa kilpailussa on tärkeää, sillä taloudellisesti vakaat yritykset ovat kansantaloutemme perusta. Niiden tuomat työpaikat ja verotulot takaavat, että hyvinvointiyhteiskuntamme voi tarjota koulutusta ja terveydenhuoltoa sekä muita tasokkaita palveluita myös tulevaisuudessa. Talouskasvu on avainasemassa, mutta hyvinvointi ja yhteiskunnallinen vakaus edellyttävät myös sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Sijoittaminen koulutukseen ja terveydenhuoltoon ei ainoastaan paranna ihmisten elämää, vaan nostaa myös maan kilpailukykyä.

Kansainväliset suomalaisyritykset antavat työtä ja hyvinvointia suomalaisten ohella myös niiden maiden kansalaisille, joissa yritykset toimivat. Yhteiskunnallisen vastuunsa tunteva yritys voi lisäksi viedä ulkomaille entistä avoimempaa yrityskulttuuria, jossa otetaan huomioon toiminnan sosiaaliset ja ympäristölliset vaikutukset. Tällaisilla yrityksillä on oma tärkeä roolinsa globalisaation ohjaamisessa entistä oikeudenmukaisempaan suuntaan.

Globalisaation nopeus ja arvaamattomuus ovat aiheuttaneet epävarmuutta kansalaisten, poliittisten päätöksentekijöiden ja liike-elämän edustajien keskuudessa. Kansainvälinen yhteistyö globalisaation hallinnassa on välttämätöntä. Yhteistyö ei vähennä kansallisvaltioiden merkitystä vaan ne ovat jatkossakin keskeisessä asemassa haasteisiin vastattaessa. Valtioilla on ensisijainen vastuu kansalaistensa hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.

Suomessa on käyty vilkasta keskustelua globalisaatiosta ja suomalaisten menestymismahdollisuuksista kiristyvässä kilpailussa. Suomi tarvitsee tulevaisuuttaan varten kansallisen globalisaatiostrategian. Valtioneuvoston raportti ”Suomi maailmantaloudessa” antaa hyvän pohjan jatkotoimille.

Yrityksiltä vaaditaan kansainvälistymistä ja kansainvälistä kilpailukykyä entistä varhaisemmassa vaiheessa. Suomalaisen työn perusta on tulevaisuudessakin osaaminen, innovaatiot ja uusien teknologioiden tehokas soveltaminen ja kaupallistaminen. Tämänvuotiset kansainvälistymispalkinnon saajat ovat oivia esimerkkejä menestyksekkäästä innovatiivisuudesta, tuotteistamisesta ja markkinoinnista.

Lamour Corporation toimii ympäristönsuojelun kasvavilla markkinoilla. Ympäristövahinkojen ennaltaehkäisy on ensisijaista. Silti on hyvä varautua vahinkoon, joka sattuessaan ei tule kello kaulassa. Tämän päivän yhteiskunta tarvitsee tehokasta ja luotettavaa energian- ja tiedonsiirtoa sekä tiedonkäsittelyä. Eltel Networks suunnittelee, rakentaa ja ylläpitää näitä verkostoja ja Suomen 3C on kasvanut Suomen suurimmaksi ohjelmistoalan yritykseksi.

Haluan toivottaa palkituille yrityksille ja niiden koko henkilökunnalle onnea ja menestystä myös jatkossa.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 4.3.2005

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi