Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 7.3.2009

Tasavallan presidentti Tarja Halosen avauspuhe kansainvälisessä naisten aseman vahvistamista, johtajuuden kehittämistä, kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta käsittelevässä konferenssissa Liberiassa 7.3.2009

(muutosvarauksin; puheen kieli englanti)

On suuri ilo olla Liberiassa ja osallistua tähän tapaamiseen. Minulle on suuri kunnia, että te, Rouva presidentti, olette kutsunut minut osallistumaan tähän tapahtumaan ja toimimaan puheenjohtajana teidän rinnallanne. Nyt me olemme täällä, kaikkien näiden urheiden naisten ja miesten edessä, ja tapaaminen, jota on valmisteltu kuukausia, on alkamassa. Haluaisin kiittää kaikkia niitä, jotka ovat tehneet tästä mahdollista. Suomen osalta haluaisin erityisesti mainita ministeri Elisabeth Rehnin, joka on meidän maassamme ollut tämän tapaamisen keskeisiä taustavoimia ja innoittajia.

Olen hyvin iloinen siitä, että tapaamme juuri täällä Liberiassa. Maanne on verraten äskettäin kokenut tuhoisan sodan. Nyt maa on matkalla kohti turvallisuutta ja vaurautta. On tärkeää, että jatkatte siihen suuntaan päättäväisesti. Niin naisia kuin miehiä tarvitaan, kun rakennetaan tasapainoista ja vakaata yhteiskuntaa, joka perustuu demokratiaan, ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja oikeusvaltioajatteluun.

* * *

Konfliktitilanteet ovat usein raskaimpia juuri naisille ja tytöille, heidän ihmisoikeuksiensa kunnioitus vaarantuu erityisesti. Naisia ja hyvin nuoriakin tyttöjä raiskataan ja hyväksikäytetään.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi viime kesäkuussa päätöslauselman 1820, jolla täydennetään YK:n päätöslauselmaa 1325. Uudessa päätöslauselmassa tuomitaan vahvasti raiskaukset ja seksuaalinen väkivalta, joiden kohteeksi monet naiset edelleenkin joutuvat konfliktitilanteissa tai aseellisissa selkkauksissa. YK:n jäsenvaltioita kehotetaan tekemään kaikkensa estääkseen näiden nöyryyttävien ja julmien väkivallantekojen jatkuminen.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon on aloittanut naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen kampanjan, "UN Action against Sexual Violence in Conflict – Stop Rape Now!" Olen, kuten moni muukin meistä, allekirjoittanut UNIFEMin vetoomuksen kampanjan tukemiseksi.

Yhtenä keinona hoitaa asiaa voisi olla se, että järjestelmällinen raiskaus virallisesti luokiteltaisiin sota-aseeksi. Tällä saattaisi olla merkittävä vaikutus konfliktien jälkitilanteissa, erityisesti taisteluihin osallistuneiden aseistariisuntaan, kotiuttamiseen, yhteiskuntaan sopeuttamiseen, uudelleensijoittamiseen ja kotimaahan palauttamiseen liittyvissä prosesseissa. Nämä prosessit ovat osa YK:n lukuisia kriisinhallintaoperaatioita.

Tänään meillä on täällä keskuudessamme monia naisia, jotka ovat olleet urheita, innovatiivisia ja hyvin päättäväisiä toimiessaan rauhan puolesta. Esimerkiksi Mano River Women's Network, tänne läntiseen Afrikkaan perustettu naisverkosto, on maailmanlaajuisesti tunnettu menestyksellisestä toiminnastaan konfliktin lopettamiseksi.

Monissa konflikteissa, kuten Kongossa ja Sudanissa, naiset ovat pyrkineet mukaan rauhanneuvotteluihin, myös eräiden teistä avulla, mutta vaikeaa tuntuu yhä olevan. Tämän myötä puolet, konfliktialueilla tavallisesti enemmänkin kuin puolet väestöstä, jätetään syrjään ratkaisuja etsittäessä.

Kokemukset eri puolilta maailmaa osoittavat, että naisten osallistuminen rauhanprosesseihin ja konfliktien jälkeisten yhteiskuntien kehittämiseen on omiaan tuottamaan kestäviä ratkaisuja. Tämä maa on siitä erinomainen esimerkki. Presidentti Ellen Johnson-Sirleaf, Uuden-Seelannin entinen pääministeri Helen Clark ja minä olemme toimineet yhdessä UNIFEMissa israelilaisten ja palestiinalaisten naisten vuoropuhelun tukemiseksi. Kansainvälinen naisten komissio Palestiinan ja Israelin oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan aikaansaamiseksi, The International Women’s Commission for a Just and Sustainable Palestinian-Israeli Peace (IWC), perustettiin vuonna 2005.

YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1325 on toimeenpantu vuodesta 2000. Toteutuminen ei ole vieläkään tosiasia, mutta työ jatkuu. Emme saa tyytyä pelkkiin sanoihin, meidän on vaadittava toimintaa.

Suomessa hyväksyttiin oma kansallinen ohjelma viime syksynä ja haluamme jakaa kokemuksiamme ja tehdä muiden maiden kanssa asian tiimoilta yhteistyötä. Yksi käytännön yhteistyökanava tarjoutuu ystävyysohjelmissa, hyvänä esimerkkinä Liberian ja Irlannin yhteistyö.

***

Demokratia, ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja oikeusvaltioajattelu ovat vakaan ja toimivan valtion peruskiviä. Ihmisten hyvinvoinnin ja yleisen vaurauden lisäämiseksi meidän on otettava myös naiset täysivaltaisina mukaan päätöksentekoon ja kehittämisprosesseihin.

Maailmanpankki on ottanut aktiivisen roolin naisten taloudellisen aseman edistämisessä. Naiset tarvitsevat taloudellisia mahdollisuuksia ja maailma tarvitsee naisten taloudellista toimeliaisuutta. Tältä osin katson, että meidän on investoitava paljon enemmän ihmisiin, naisiin ja lapsiin. Koulutus on YK:n vuosituhattavoitteiden keskeisiä asioita. Maailman talousfoorumi on tunnistanut tyttöjen koulutuksen yhdeksi kaikkein tehokkaimmista keinoista kehittyvän maan talouden kohentamiseksi. Koulutus on menestyksen salaisuus.

***

Lopuksi haluaisin kiinnittää huomiotanne ympäristöön ja ilmastonmuutokseen. Ihmiskunnan turvallisuus ja hyvinvointi ovat tiiviisti kytköksissä luonnon hyvinvointiin. Ilmastonmuutos on maailmanlaajuisesti eräs kestävän kehityksen suurimmista haasteista.

Tiedämme, että vakavimmat seuraukset ilmastonmuutos aiheuttaa köyhimmille alueille ja heikoimmille ihmisryhmille. Maailman köyhistä noin 70 % on naisia, ja he joutuvat kärsimään eniten ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Naisnäkökulma on otettava huomioon kaikissa ilmastonmuutokseen liittyvissä asioissa. YK:n Kööpenhaminan ilmastokonferenssi pidetään tänä vuonna joulukuussa, joten aikaa ei ole tuhlattavaksi.

***

Odotan mielenkiinnolla tämän konferenssin tuloksia ja mielenkiintoisia keskusteluja. Me kaikkialta maailmasta saapuneet ja taustoiltamme erilaiset osanottajat voimme osaltamme edistää naisten aseman vahvistamista, rauhaa ja turvallisuutta.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 8.3.2009

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi