Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 24.12.2003

Tasavallan presidentin tervehdys rauhanturvaamistehtävissä jouluaan viettäville suomalaisille 24.12.2003

Hyvät rauhanturvaajat!

Osallistuminen kansainvälisiin ponnisteluihin rauhan turvaamiseksi kaikkialla maailmassa on meidän velvollisuutemme Yhdistyneiden kansakuntien jäsenenä. Myös oma turvallisuutemme on osa yhteistä maailmaa.

Suomen perinteet rauhanturvaamisessa ulottuvat melkein puolen vuosisadan taakse. Lähes 45 000 suomalaista on osallistunut eri operaatioihin rauhan puolesta ja inhimillisen kärsimyksen vähentämiseksi. Suomalaisten osallistuminen rauhanturvaamistoimintaan tukee demokratian, oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien vahvistumista. Samalla kriisinhallintayhteistyön kautta kertyy kokemusta, joka on hyödyksi myös kansallisen puolustuksen ja kriisivalmiuden ylläpitämisessä.

Kulunut vuosi on ollut työntäyteinen ja kiireinen runsaalle tuhannelle suomalaiselle rauhanturvaajalle eri operaatioissa Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa. Uusiin operaatioihin on otettu osaa Makedoniassa ja Liberiassa. Etiopian ja Eritrean rajalla Suomi vahvisti merkittävästi operaatioon osallistuvaa yksikköään. Suomalaisille kuuluu kiitos tänä vuonna myös monikansallisen prikaatin menestyksellisestä johtamisesta NATOn KFOR-operaatiossa Kosovossa. Suomi oli ensimmäinen NATOon kuulumaton maa, jolle tämä tehtävä on uskottu.

Maailmantilanteen kehityksen myötä rauhanturvaaminen on vuosien mittaan tullut yhä vaativammaksi ja raskaammaksi, mutta te olette siitä suoriutuneet erinomaisesti. Olen monessa yhteydessä niin kotimaassa kuin ulkomailla saanut ottaa vastaan kiitosta teidän toiminnastanne vaikeissa olosuhteissa. Olette jatkaneet arvokkaita suomalaisia rauhanturvaperinteitä ja edelleen vahvistaneet mainettamme rauhanturvaamisen kärkimaana. Samalla teidän toimintanne luo omalta osaltaan myönteistä kuvaa suomalaisista naisista ja miehistä.

Toivon, että joulun aika antaa teille jokaiselle voimaa ja uskoa tulevaa vuotta varten.

Joulua vietetään rauhan ja hyvän tahdon juhlana. Siksi se sopiikin erityisen hyvin teidän rauhanturvaajien juhlaksi. Tehän levitätte samaa henkeä arkisessa työssänne vuoden jokaisena päivänä.


Hyvät rauhanturvaajat!

Haluan kiittää teitä kaikkia pyyteettömästä työstänne vaativissa olosuhteissa rauhan puolesta. Varatkaa aikaa itsellenne ja muistakaa läheisiänne täällä kotimaassa, he muistavat kyllä teidät.

Toivotan teille ja läheisillenne rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta 2004.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 23.12.2003

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi