Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 4.2.2007

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe 58. Yhteisvastuukeräyksen avaamiseksi 4.2.2007

Mielenterveyden ongelmista on tullut merkittävä kansanterveyttämme uhkaava sairaus. Eri tutkimuksissa on arvioitu, että noin joka neljäs lapsi kasvaa perheessä, jossa vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia. Tämä heijastuu myös lasten kehitykseen ja hyvinvointiin. Mielenterveysongelmat aiheuttavat suurta inhimillistä kärsimystä sairastuneille ja heidän läheisilleen. Ongelma koskettaa meitä jokaista.

Tänään avattavan Yhteisvastuukeräyksen teemana on "Ehjä lapsen mieli". Keräysvaroilla autetaan suomalaisia ja perulaisia lapsia, joiden vanhemmilla on mielenterveyden ongelmia.

Keräyksen tarkoituksena on tukea lasten kehitystä sekä kotona että koulussa. Vanhempien mielenterveysongelmat voivat tuoda lasten elämään monenlaisia vaikeuksia. Lapsia ja perheitä voidaan kuitenkin auttaa. Tähän työhön haluaa Yhteisvastuukeräys tuoda oman osuutensa.

Mielenterveyden ongelmat vaikuttavat ihmisen kykyyn ajatella ja toimia. Ne heijastuvat herkästi perheen elämään ja ihmissuhteisiin. Lapsen saattaa olla vaikea ymmärtää, mistä on kyse, kun isä tai äiti sairastuu. Vanhempi voi olla voimaton, väsynyt, itkeskelevä tai käyttäytyä oudolla tavalla. Jos vanhempi ei kykene hoitamaan perhettä, tilanne voi olla entistä ahdistavampi lapselle. Tilanne heijastuu turvattomuutena ja herättää pelkoa ja hylätyksi tulemisen tunnetta. Lapsilla voi olla myös koulussa vaikeuksia, joita opettajan on vaikea ymmärtää.

Lapsen lähellä elävien aikuisten, ovat he sitten työssä päivähoidossa, koulussa ja harrastuksissa, tulisi nähdä lapsen hätä. Tämä on haastavaa, koska mielenterveysongelmista puhuminen on edelleen vaikeaa. Mielenterveysongelmista kärsivät ja heidän läheisensä joutuvat kärsimään usein myös ennakkoluuloista. Liian usein auttamista estävät pelko ja tietämättömyys. Tarvitaan tietoa mielenterveysongelmista ja taitoa ja aloitteellisuutta ottaa asia rakentavasti puheeksi.

Työn ja työyhteisön merkitys ihmisen henkisen hyvinvoinnin rakentajana ja turvaajana on kasvanut. Siksi työelämän sairastuttaviin piirteisiin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Monet vanhemmat kokevat työelämän ja sen jatkuvat muutokset ahdistaviksi. Jatkuva paine työssä, kilpailu työpaikoista ja taloudellinen turvattomuus voivat synnyttää henkistä pahoinvointia sekä aikuisille että lapsille. Vastaavasti turvallinen ja merkityksellinen työ säteilee hyvinvointia työntekijän lähi-ihmissuhteissa ja yhteiskunnassa laajemminkin.

Sekä lasten että aikuisten mielenterveyspalveluja tulee kehittää. Erityistä huomiota tulee kiinnittää siihen, että aikuisen hoidon yhteydessä huomioidaan myös lasten tarpeet. Vanhemmat kantavat suurta huolta lapsistaan. Vanhemmuuden ja lasten kehityksen tukemisen tulee olla osa hyvää psykiatrista hoitoa jokaisen perheellisen potilaan kohdalla. Yhteistyössä ammattilaisten ja vanhempien kanssa voidaan löytää onnistuneet keinot tukea lasta ja auttaa häntä terveessä kasvussa.

Yhteisvastuuvaroilla käynnistetään kotimaassa hanke, jossa autetaan lapsia, joiden vanhemmilla on mielenterveysongelmia. Tavoitteena on saada niistä kärsivät perheet, vanhemmat ja lapset, yhdessä hoidon ja tuen piiriin. Hankkeen toteuttaa Mielenterveyden keskusliitto yhteistyössä muiden tahojen kanssa.

Keräysvaroilla käynnistetään mielenterveyshanke myös Perussa. Siinä edistetään Andien ylängöillä köyhissä oloissa elävien lasten henkistä kasvua. Vuoristokylien ihmisten mielenterveysongelmana on erityisesti masennus. Lisätaakan muodostavat väkivaltaa ja oman käden oikeutta suosiva kulttuuri sekä päihteet. Käynnistettävässä hankkeessa pyritään ohjaamaan ja kouluttamaan vanhempia lasten hyvässä kasvatuksessa. Hankkeen toteuttaa paikallinen kansalaisjärjestö, Diaconia, jonka suomalaisena yhteistyökumppanina on Kirkon Ulkomaanapu.

Yhteisvastuukeräyksen perinteenä on avun antaminen sekä kotimaahan että kehitysmaihin. Elämmehän yhdessä ja yhteisessä maailmassa. Hyvinvointiyhteiskunta-ajattelu tulee ulottaa koko maailmaa koskevaksi.

Hyvät Yhteisvastuukeräyksen vastuunkantajat ja lahjoittajat. Keräyksen suojelijana kiitän teitä siitä panoksesta, minkä annatte mielenterveysongelmista kärsivien perheiden hyväksi.

Edistäkäämme yhdessä lasten mielenterveyttä lähellä ja kaukana. Julistan 58. Yhteisvastuukeräyksen avatuksi.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 31.1.2007

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi