Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Asema ja tehtävät: Julkiset esiintymiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi

Julkiset esiintymiset

Tasavallan presidentin julkisiin esiintymisiin kuuluu puheita, lausuntoja, tervehdyksiä, haastatteluja ja tiedotustilaisuuksia. Presidentti esiintyy myös muutoin julkisuudessa presidentintoimen hoidon kannalta tarpeellisina ja tarkoituksenmukaisina pitäminään ajankohtina. Hän kunnioittaa mm. erilaisia juhlatilaisuuksia läsnäolollaan.

Presidentin ulkomaille tai toisen valtionpäämiehen Suomeen tekemiin virallisiin vierailuihin liittyy yleensä yksi tai useampi presidentin puhe. Usein presidentti myös tapaa tiedotusvälineiden edustajia vierailujen ja matkojen yhteydessä.

Presidentti pitää vuoden aikana erilaisissa tilaisuuksissa kymmeniä puheita, jotka ovat luettavissa näillä verkkosivuilla.  Jokavuotisiin puheisiin kuuluvat mm. uudenvuoden- ja valtiopäiväpuheet.

Uudenvuodenpuhe

Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe pidetään uudenvuodenpäivänä 1. tammikuuta. Presidentti P.E. Svinhufvud piti radiossa ensimmäisen uudenvuodenpuheen 1935. Ensimmäisen televisioidun uudenvuoden puheen piti presidentti Urho Kekkonen 1958. Vuonna 1993 pääministeri Esko Aho piti uudenvuodenpuheen presidentti Mauno Koiviston sijasta.

Valtiopäiväpuheet

Perustuslain mukaan tasavallan presidentti julistaa  eduskunnan valtiopäivät avatuiksi ja eduskunnan työn päättyneeksi kultakin vaalikaudelta, eli presidentti puhuu valtiopäivien avajaisissa ja vaalikauden päättäjäisissä.

Avajais- ja päättäjäisjuhlallisuudet alkavat Helsingin tuomiokirkossa valtiopäiväjumalanpalveluksella, jonka jälkeen presidentti ja kansanedustajat siirtyvät eduskuntataloon. Valtiopäivien avajaisissa eduskunnassa puhuu ensin presidentti ja puhemies vastaa, päättäjäisissä puheiden järjestys on päinvastainen.

Muita vuosittaisia puheita

Tasavallan presidentti on vuodesta 1950 alkaen julistanut kirkon yhteisvastuukeräyksen avatuksi puhumalla ensin radiossa ja sittemmin myös televisiossa. Yhteisvastuukeräyksen avauspuhe pidetään yleensä helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina.

Tasavallan presidentti on vuodesta 1945 vuoteen 2005 julistanut sotainvalidiviikon ja sotainvalidien syyskeräyksen avatuksi puhumalla ensin radiossa ja sittemmin myös televisiossa. Sotainvalidien syyskeräys järjestettiin viimeisen kerran vuonna 2005.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 21.2.2012

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi