Tasavallan presidentti Tarja Halonen osallistui Espanjan Madridissa 15.-16. tammikuuta järjestettävään Sivilisaatioiden Allianssin foorumiin. Ensimmäisenä kokouspäivänä presidentti Halonen oli mukana paneelikeskustelussa, jonka aiheena oli poliittiset haasteet kulttuurienväliselle vuoropuhelulle. Presidentti Halonen korosti puheenvuoroissaan oikeudenmukaisen globalisaation merkitystä niin maiden välillä kuin maiden sisällä. Lisäksi hän painotti naisten merkitystä kulttuurienvälisessä vuoropuhelussa. "Naiset ovat maailman vähiten hyödynnetty resurssi", presidentti Halonen totesi. Esimerkiksi hän nosti Lähi-idän rauhanprosessin, jossa naisten roolia tulisi vahvistaa.
Sivilisaatioiden Allianssi on Espanjan ja Turkin aloitteesta perustettu hanke, jonka tavoitteena on edistää erityisesti länsimaiden ja islamilaisen maailman välistä vuoropuhelua. Hanke toimii YK:n pääsihteerin alaisuudessa. Madridissa järjestettävään ensimmäiseen foorumiin osallistui joukko poliittisia päättäjiä, kansainvälisten järjestöjen edustajia sekä kulttuuri- ja mediavaikuttajia. Kaksipäiväisessä kokouksessa käsiteltiin mm. median roolia kulttuurienvälisen vuorovaikutuksen edistämisessä, maahanmuuttoa, koulutusta ja nuorten mahdollisuuksia sekä paikallistason toimintaa.
Alueelliset kysymykset ja järjestöjen yhteistyö
esillä kahdenvälisissä tapaamisissa
Presidentti Halonen tapasi kokouksen yhteydessä YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin, joka kiitti Suomea tuesta Sivilisaatioiden Allianssi –hankkeelle. Keskustelussa todettiin että kaikki aloitteet, jotka edistävät dialogia, ovat tervetulleita. Alueellisista kysymyksistä esillä olivat Kosovo sekä Darfurin tilanne ja YK:n toiminta alueella.
Kahdenvälisissä keskusteluissa Espanjan pääministerin José Luis Rodriguez Zapateron kanssa todettiin, että Suomi ja Espanja ovat molemmat aktiivisia monenkeskisen ja alueellisen yhteistyön kannattajia, ja että maiden välinen yhteistyö kansainvälisten järjestöjen puitteissa toimii hyvin. Espanja on Sivilisaatioiden Allianssin perustajamaa ja Suomi taas on Helsinki-prosessin perustajia. Lisäksi presidentti Halonen esitteli Itämeren alueen yhteistyöjärjestelyjä ja pääministeri Zapatero kertoi puolestaan kokemuksia Välimeren maiden yhteistyöstä. Myös Kosovon tilanne oli esillä tapaamisessa.
Presidentti Halosen ohjelmassa oli kahdenväliset keskustelut myös EU:n puheenjohtajamaana toimivan Slovenian presidentin Danulo Türkin sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJin pääsihteerin Marc Perrin de Brichambautin kanssa. Keskusteluissa oli esillä eurooppalaisten järjestöjen - EU:n, ETYJin sekä Euroopan Neuvoston - välisen yhteistyön tiivistäminen.