Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 24.9.2009

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Suomen ja Liberian oheistilaisuudessa ”Peace and Security through Women’s Leadership: Acting on 1325 and Climate Change” New Yorkissa 24.9.2009

(muutosvarauksin; puheen kieli englanti)

Viime maaliskuussa Liberia ja Suomi kutsuivat yhdessä koolle kansainvälisen naisten aseman vahvistamista käsittelevän konferenssin. Monrovian kokous oli innostava ja hieno kokemus. Lähes 2000 naista ja miestä, jotka edustivat valtioita, kansalaisjärjestöjä, yrityksiä ja kyliä, lähettivät vahvan viestin maailmalle: Yhdistyneiden kansakuntien päätöslauselmaa 1325 on toteutettava kaikilta osin ja, että ilmastokysymyksissä naiset on huomioitava ja naisten on oltava mukana päättämässä niistä.

Olen iloinen, että olemme jälleen yhdessä presidentti Ellen Johnson-Sirleaf kanssa, nyt isännöimässä tätä sivutapahtumaa.

Toivon, että voimme tänään viedä eteenpäin Liberian kokouksen viestiä. Toimimalla yhdessä eri puolilla maailmaa voimme todella saada aikaan prosessin tasa-arvon ja naisten aseman parantamiseksi. Haluamme vaikuttaa siihen, että maailmasta tulee turvallisempi ja oikeudenmukaisempi meille kaikille.

Vuonna 2000 YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi Namibian puheenjohdolla päätöslauselman 1325 ”Naiset, rauha ja turvallisuus”. Viime vuonna turvallisuusneuvosto hyväksyi USA:n puheenjohdolla 1325:ttä vahvistavan päätöslauselman 1820, jossa tuomitaan raiskaukset ja seksuaalinen väkivalta.

Näiden päätöslauselmien toimeenpano on vielä suuri haaste. Kannatan ehdotusta, että YK nimittäisi erityisedustajan seuraamaan päätöslauselmien toteutumista. Meidän on tehtävä vielä paljon töitä, jotta koko kansainvälinen yhteisö ymmärtää, miten suuri merkitys naisten ja miesten välisellä tasa-arvolla on yhteiskuntien kehitykselle ja kestävälle rauhalle.

Yksi konkreettinen askel eteenpäin olisi mielestäni myös järjestelmällisten raiskauksien ja muun seksuaalisen väkivallan luokitteleminen kielletyksi sota-aseeksi, mikä myös huomioitaisiin aseidenriisuntaprosesseissa. Tämä ehdotus sisältyy Liberian kokouksen 1325-julkilausumaan.

Jokaisen maan tulee laatia kansallinen toimintaohjelma päätöslauselman 1325 toteuttamisesta. Kansallinen ohjelma on hyvä työväline, jossa voidaan ottaa huomioon maan omat tarpeet ja resurssit ja se antaa mahdollisuuden arvioida, mihin asioihin on eniten keskityttävä.

Suomi hyväksyi kansallisen toimintasuunnitelmansa viime vuonna. Maat voivat tukea toinen toisiaan ohjelmien laatimisessa. Liberia ja Irlanti ovat tehneet yhteistyötä tässä asiassa ja Suomi on aloittamassa twinning-työn Kenian kanssa.

* * *

Kööpenhaminan ilmastokokous alkaa reilun kahden kuukauden päästä. Tällä viikolla tapasimme täällä New Yorkissa YK:n pääsihteerin johdolla korkea tason ilmastokokouksessa. Henki oli rohkaiseva ja innostava. Monista puheenvuoroista välittyi selkeä halu onnistua. Yhteistyössä on voimaa. Voimme yhdessä kääntää valtavan haasteen mahdollisuudeksi.

On tärkeää, että eri tahojen näkemykset ja osaaminen ovat edustettuina neuvotteluissa. CEDAW-komitea (The Committee on the Elimination of Discrimination against Women) on ollut huolestunut siitä, että sukupuolinäkökulma ei ole toistaiseksi tullut riittävästi esille ilmastokysymyksissä – kansainvälisesti eikä kansallisestikaan.

Hyvät naiset ja herrat, puolet maailman asukkaista on naisia. Pidetään huoli, että ihmiskunta kokonaisuudessaan on mukana kestävän kehityksen ja ilmaston kannalta paremman tulevaisuuden rakentamisessa.

Monissa kehitysmaissa naiset toimivat maataloudessa ja ruuan tuotannossa, hoitavat energianhankinnan, esimerkiksi polttopuiden keräämisen, sekä vesihuollon. Mikäli naisten tiedot ja taidot ovat mukana, teemme todennäköisesti oikeita päätöksiä, vaikutamme oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja saavutamme lopulta tavoitteemme.

Uuteen ilmastosopimukseen on sisällytettävä sukupuolten tasa-arvoa ja naisten osallistumista koskeva määräys. Suomi tukee tasa-arvon huomioimista ilmastoneuvotteluissa ja naispuolisten delegaattien osallistumista neuvotteluihin.

Toivon, että tämänpäiväinen tapaamisemme vahvistaa yhteistyötämme globaalin turvallisuuden parantamiseksi. Toivon myös, että jatkamme tästä sekä yhdessä että kukin tahoillamme sen varmistamiseksi, että naiset ovat tasavertaisesti miesten kanssa sekä päättämässä asioista että toteuttamassa yhteisiä päätöksiä.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 24.9.2009

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi