Direct to content

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Font_normalFont_bigger
Puheet, 6/27/2009

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Unkarin rautaesiripun murtumisen muistotilaisuudessa Budapestissa 27.6.2009

(muutosvarauksin; puheen kieli englanti)

Kaksikymmentä vuotta sitten unkarilaiset olivat ensimmäisinä murtamassa rautaesirippua, joka vuosikymmenien ajan oli jakanut Euroopan valtioita ja kansoja. Unkarin rohkeat päätökset vuonna 1989 nopeuttivat Euroopan poliittista muutosta. Euroopan kaikkien maiden kansat antoivat tukensa yhteistyön rakentamiselle uudelta perustalta.

Suomelle uuden Euroopan syntyminen merkitsi sen tavoitteen saavuttamista, jonka puolesta olimme tehneet työtä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöprosessin avulla 1970-luvulta lähtien. Demokratia, ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja oikeusvaltioperiaate tunnustettiin yhteisiksi arvoiksi. Niistä tuli sekä yhteiskuntien kehittämisen että laajan eurooppalaiseen yhteistyön perusta. Unkari näytti suuntaa myös liittyessään näitä yhteisiä arvoja edistävään Euroopan neuvostoon jo vuonna 1990.

Nyt kaksikymmentä vuotta myöhemmin meidän on syytä pysähtyä miettimään, millaiseksi Eurooppa muuttunut ja miten työtämme tulisi jatkossa kehittää.

Voimme olla tyytyväisiä siihen, että tämän päivän Euroopalla on yhteistyötä enemmän kuin koskaan historiansa aikana. Vuorovaikutus maiden ja kansojen välillä on ennen näkemättömän vilkasta. Yhteisiä ongelmia pohditaan avoimesti ja niihin etsitään yhteisiä ratkaisuja. Euroopan unionista on tullut globaali toimija, johon monet maat ovat liittyneet – niiden joukossa Suomi ja Unkari – ja jonka kanssa monet muut maat ovat yhteistyösuhteessa.

Euroopan nykytilanteesta piirtyvä kuva ei kuitenkaan ole kauttaaltaan ruusuinen. Syvenevä talouskriisi on tuonut mukanaan epävarmuutta tulevaisuudesta. Kasvava työttömyys aiheuttaa inhimillistä kärsimystä ja yhteiskunnallista epävakautta. Meidän on erityisesti nyt pidettävä kiinni arvoistamme, torjuttava päättäväisesti epäsovun kylväminen naapurimaiden kesken ja kavahdettava omien vähemmistöjemme syrjintää. Yhteistyö, suvaitsevaisuus ja keskinäinen kunnioitus ovat välttämättömiä rakennusosia Euroopassa nyt ja tulevaisuudessa.

Euroopan tulee kantaa vastuunsa myös globaaleista haasteista. Meidän on kehitettävä yhdessä muiden kanssa kansainvälistä finanssiarkkitehtuuria turvalliseksi ja läpinäkyväksi, niin että nykyisenkaltainen kriisi voidaan tulevaisuudessa välttää. Meidän on oltava solidaarisia kehitysmaiden tarpeita kohtaan ja pidettävä kiinni sitoumuksistamme.

Meidän on osallistuttava konfliktien ehkäisemiseen ja kriisinhallintaan maailmanlaajuisesti. Meidän on näytettävä esimerkkiä ilmastonmuutoksen torjunnassa ja vakuutettava muutkin tästä työstä, joka vaikuttaa ratkaisevasti meidän kaikkien tulevaisuuteen.

***

Kiitän lämpimästi unkarilaisia isäntiä tämän rautaesiripun murtumisen muistotilaisuuden järjestämisestä. Uskon että me, uuden Euroopan asukkaat, osamme antaa arvon kaksikymmentä vuotta sitten tehdyille ratkaisuille, emmekä enää asetu toisiamme vastaan vaan toimimme aina yhdessä.

Print this page
Bookmark and Share
This document

Updated 7/13/2009

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi