Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 1.1.2012

Presidentti Halonen uudenvuodenpuheessa: Eriarvoisuuden kasvu ei ole luonnonvoima

Copyright © Tasavallan presidentin kansliaCopyright © Tasavallan presidentin kanslia

”Eriarvoisuuden kasvu ei ole mikään luonnonvoima. Se voidaan torjua”, tasavallan presidentti Tarja Halonen sanoi uudenvuodenpuheessaan sunnuntaina 1. tammikuuta 2012. ”Kysymys on siis poliittisesta tahdosta ja toteuttamisen taitavuudesta.”

Presidentti Halonen painotti, että pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan avulla voimme taata ihmisten tasa-arvoisen kohtelun ja lisäksi menestyä kansainvälisessä kilpailussa. ”Tasa-arvo ja solidaarisuus ovat yhteiskuntamme keskeiset arvot. Niiden turvaaminen tekee meistä kansakunnan.”

YK-johtoista rauhanturvaamista lisättävä

Rauhanturvaaminen, siviilikriisinhallinta ja rauhanvälitys ovat presidentti Halosen mukaan hyviä keinoja vaikuttaa Suomen ja maailman turvallisuuteen.

”Maallamme on pitkä historia rauhanturvaajana nimenomaan YK:n piirissä. YK-johtoisen rauhanturvaamisen osuutta on lisättävä. Päätös suomalaisten rauhanturvaajien lähettämisestä tauon jälkeen jälleen Libanoniin on askel oikeaan suuntaan”, presidentti Halonen sanoi. ”Suomen pyrkimys tulla valituksi YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi on luonnollinen seuraus halusta olla vaikuttaja eikä sivustaseuraaja.”

Perinteisen puolustuksen rinnalle tarvitsemme laaja-alaista turvallisuuden rakentamista. Maailman kriisit ja konfliktit kumpuavat usein köyhyydestä, eriarvoisuudesta ja ihmisoikeuksien loukkauksista. ”On puolustettava ihmisoikeuksia ja demokratiaa. Samalla vahvistetaan turvallisuutta – niin meillä kuin muualla. Tässä työssä on oltava pitkäjänteinen: Diktatuurista vapautuminen voi tapahtua nopeasti, mutta uuden demokraattisen yhteiskunnan rakentaminen vie pitkän ajan.

Uusi kolmiyhteys

Pelkkä taloudellinen kasvu ilman sosiaalista oikeudenmukaisuutta ei lisää hyvinvointia, presidentti Halonen sanoi. ”Tarvitaan ’uusi kolmiyhteys’: talouskasvu, joka on sosiaalisesti oikeudenmukainen ja mahtuu ympäristön rajoihin”.

YK:n vuosituhattavoitteet ovat kestävän kehityksen edellytyksiä, jotka eivät toteudu ilman demokraattisia, vahvoja ja tehokkaasti toimivia valtioita. Suomella on paljon voitettavaa ja luovaa osaamista puhtaan teknologian ja ympäristöliiketoiminnan alueella, presidentti Halonen sanoi. ”Nämä ovat vahvuuksia, joilla syntyy kumppanuuksia. Niille on yhä kasvavaa kysyntää, kun kansainvälinen yhteisö lähtee voimakkaammin kestävän kehityksen tielle.”

Meitä kaikkia tarvitaan

”Suomen ja sen kansan yhteisen edun puolustamiseen tarvitaan meitä kaikkia. Tarvitsemme suvaitsevuutta toistemme ymmärtämiseksi ja yhteistyötä vaikeuksien voittamiseksi. Paljon hyviä asioita on tapahtunutkin – esimerkiksi sukupuolten tasa-arvossa ja vähemmistöjen oikeuksissa on edistytty..”

”Haluan omasta ja puolisoni puolesta kiittää teitä lämpimästä tuestanne ja lukuisista yhteydenotoistanne kaikkina näinä kahtenatoista vuotena. Kiinnostuksenne yhteisten asioiden hoitoon on ollut todella tärkeää.”

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 1.1.2012

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi