Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 20.2.2009

Presidentti Halonen vierailee neljässä Länsi-Afrikan maassa

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 20.2.2009

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi matkustavat Länsi-Afrikkaan 3. - 12. maaliskuuta 2009. Matkaohjelmaan kuuluvat valtiovierailut Senegaliin ja Liberiaan sekä viralliset vierailut Nigeriaan ja Beniniin.

Presidentti Halonen tapaa Länsi-Afrikassa neljän maan valtionpäämiehet ja korkeinta poliittista johtoa. Neuvotteluissa nousevat esille Suomen ja vierailumaiden poliittisten ja kaupallisten suhteiden lujittaminen sekä Suomen kehitysyhteistyö Länsi-Afrikassa. Keskeisiä kansainvälisiä kysymyksiä ovat taloustilanne, ilmastonmuutos ja EU-Afrikka -suhteet. Presidentti Halonen puhuu myös Senegalin, Liberian ja Nigerian parlamenteissa sekä osallistuu Liberiassa naisjohtajuuskonferenssiin toimien sen toisena puheenjohtajana. Presidentti Halonen ja tohtori Arajärvi tutustuvat myös suomalaisten ja kansainvälisten kansalaisjärjestöjen avustuskohteisiin.

Tasavallan presidentin valtuuskuntaan kuuluu maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors.

* * *

Länsi-Afrikan matka alkaa valtiovierailulla Senegaliin, jossa presidentti Halonen tapaa Senegalin presidentin Abdoulaye Waden. Presidentti Halonen tutustuu myös Afrikan lapsityöläisten liikkeen (AMWCY) projektiin ja Goréen saarella sijaitsevaan orjakaupan muistokeskukseen.

Liberian valtiovierailulla presidentti Halonen tapaa Liberian presidentin Ellen Johnson-Sirleafin. Presidentti Halonen osallistuu myös 7.-8. maaliskuuta järjestettävään kansainväliseen naisjohtajuuskonferenssiin ja toimii kokouksen puheenjohtajana yhdessä presidentti Johnson-Sirleafin kanssa. Pääkaupungissa Monroviassa järjestettävä konferenssi käsittelee monipuolisesti naisten osallistumista päätöksentekoon. Yleisteemana on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman nro 1325:n mukaisesti ”Naiset, rauha ja turvallisuus”. Presidentti Halonen tutustuu Liberiassa myös Kirkon Ulkomaanavun ja Suomen Pakolaisavun avustuskohteisiin.

Nigerian virallisella vierailulla presidentti Halonen tapaa Nigerian presidentin Umaru Yar'Aduan ja puhuu maan parlamentissa. Kyseessä on vastavierailu, sillä vuonna 2004 Nigerian silloinen presidentti Olusegun Obasanjo vieraili Suomessa. Presidentti Halonen tutustuu vierailullaan muun muassa ihmiskaupan uhrien turvakotiin.

Presidentti Halosen ja tohtori Pentti Arajärven Länsi-Afrikan matka päättyy virallisella vierailulla Beniniin. Presidentti Halonen tapaa Beninin presidentin Yayi Bonin ja tutustuu suomalais-afrikkalaiseen kulttuurikeskukseen Villa Karoon.

Liberian naisjohtajuuskonferenssi

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 20.2.2009

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi