Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 14.9.2004

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puheenvuoro Grameen-säätiön tilaisuudessa Berliinissä 14.9.2004

(muutosvarauksin)

Kiitän sydämestäni Grameen-säätiötä minulle ja maalleni annetusta huomionosoituksesta. Mielestäni suuri osa tätä kunniaa kuuluu niille kaikille mahtaville ihmisille, joiden kanssa minulla on ollut etuoikeus työskennellä. Arvostan suuresti Grameen-säätiön työtä ja toivon olevani minulle annetun palkinnon arvoinen.

Kiitän myös Deutsche Bankia, joka on aktiivisesti tukenut Grameen-säätiötä sen arvokkaassa toiminnassa. Haluan tässä yhteydessä ilmaista lisäksi arvostukseni professori Muhammad Yunusille teidän uraauurtavasta työstänne pienrahoituksen kehittämiseksi ja köyhyyden vähentämiseksi.

Yritteliäisyyden vahvistaminen ja tuotannollisen toiminnan edistäminen on hyödyllinen apuväline köyhyyden vähentämisessä. Tavoitteenammehan on ihmisten tukeminen heidän oman elämänsä hallintaan ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Paikallistason tuotantotoiminta luo edellytyksiä taloudelliselle kasvulle, kansallisten voimavarojen hyödyntämiselle ja työpaikkojen luomiselle.

Yhteiskunnan kehityksen keskeinen pilari on kaikkien kansalaisten voimavarojen hyödyntäminen ja heidän saaminen mukaan kansalliseen kehitykseen. Kuten Grameenin esimerkki on meille osoittanut, köyhille suunnattujen monipuolisten rahoituspalveluiden edistämisellä on tässä aivan keskeinen merkitys. Niiden avulla aikaisemmin syrjäytyneille väestöryhmille on tarjottu mahdollisuus päästä oman tuotannollisen toiminnan pariin: ensin luomaan työpaikkoja itselleen ja ajan myötä mahdollisesti myös muille.

Voimme perustellusti kysyä, onko oikein puhua pienrahoituksesta, sillä kehitysmaiden miljoonille köyhille summat, jotka meistä voivat olla pieniä, ovat erittäin suuria. Itse asiassa yksittäiset lainat tuottaviin hankkeisiin ovat avanneet miljoonille miehille ja ennen kaikkea naisille tien vakaampaan ja turvallisempaan elämään. Nämä ovat todella suuria asioita yksilön ja perheen näkökulmasta.

YK-perhe on jo kauan harjoittanut pienrahoitustoimintaa. Vuonna 1997 Yhdistyneet kansakunnat hyväksyi päätöslauselman "Pienrahoitustoiminnan tehtävä köyhyyden hävittämisessä", ja se on julistanut vuoden 2005 pienrahoituksen kansainväliseksi teemavuodeksi. Tämä osoittaa kuinka tunnustettu ja keskeinen väline pienrahoitus on köyhyyden vähentämisessä.

Taloudellisen toiminnan edistämisessä tulee kiinnittää erityistä huomiota kestävyyteen. Tämä on tärkeää kaikkialla, koska olemme kokeneet rahoituslaitosten kriisejä niin Suomessa 1990-luvulla kuin muissakin teollisuusmaissa. Rahoituslaitosten tulee toimia terveellä taloudellisella pohjalla voidakseen luoda kestäviä palvelurakenteita, jotka auttavat köyhiä.

Sosiaalisen pääoman rakentaminen tulee olla keskeisessä asemassa. Panostaminen köyhien elinolosuhteiden parantamiseen, koulutukseen, tulonmuodostukseen ja työllisyyteen vahvistaa heidän itsetuntoaan ja elämänhallintakykyään. Tämä puolestaan raivaa tietä koko yhteiskunnan kehitykselle.

Grameen-pankki on toiminnallaan osoittanut, miten rahastomuotoinen köyhille suunnattu toiminta voi olla kestävää ja saada aikaan merkittäviä tuloksia kansalaisten – niin naisten kuin miestenkin – elinolosuhteiden parantamisessa. Tästä on osoituksena se, että Grameenin toiminnassa luotua mallia on menestyksekkäästi replikoitu myös muissa kehitysmaissa ja jopa teollisuusmaissa.

Esimerkkinä haluaisin mainita, että Suomessa valtion omistama rahoitusyhtiö on vuodesta 1977 myöntänyt lainoja naisyrittäjille. Tämä osoittaa sen, että Grameen-pankin alkuperäinen ajatus ja malli on ollut sekä tarpeisiin vastaava että kestävä.

Samalla kun Grameenin rahoituspalvelumallia on jaettu muiden maiden kanssa, on sitä menestyksekkäästi laajennettu muille toimialoille. Yksi näistä on puhelinpalvelujen laajentaminen uusille väestöryhmille. Tämä innovaatio on – jälleen kerran – luonut köyhille mahdollisuuden niin elinkeinojensa kehittämiseen kuin tulemiseen yhteiskunnan täysivaltaisiksi jäseniksi.

Vielä kerran kiitos Grameen-säätiölle, Deutsche Bankille ja professori Yunusille. Toivotan työllenne mitä parhainta menestystä!

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 14.9.2004

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi