Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 20.10.2010

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe ”Women and the Challenges of Global Economy” -seminaarissa Helsingissä 20.10.2010

(muutosvarauksin; puheen kieli englanti)

Unifem ja Euroopan komission Suomen edustusto ovat tarttuneet todella ajankohtaiseen ja tärkeään aiheeseen. Globaalitalouden haasteet tuntuvat naisten elämässä kaikkialla maailmassa, myös meillä Suomessa. Globalisaation vaikutus tasa-arvoon ja naisten asemaan on monensuuntainen.

Yhtäältä globaalitalous on antanut monille ihmisille uuden mahdollisuuden työhön ja parempaan toimeentuloon. Toisaalta globalisaatio näyttää aiheuttaneen kasvavaa eriarvoisuutta ja naisten aseman heikkenemistä. Globalisaation vaikutuksista naisiin tulisikin saada lisää tutkimustietoa. Tieto voi auttaa meitä tekemään oikeita johtopäätöksiä.

Vain reilumpi globalisaatio voi olla myönteinen voima maailman ihmisille, niin naisille kuin miehille. Globalisaation edut on ulotettava useammille ihmisille ja jaettava tasapuolisemmin sekä maiden kesken että maiden sisällä. Lisäksi taloudellisen kasvun pitää sopia ekologiseen kehykseen. Maailma tarvitsee taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävän näkemyksen globaalista kehityksestä. Naisilla, jotka usein vastaavat arjesta, on tärkeä rooli vihreän talouden kehittämisessä.

* * *

YK:n yleiskokouksen tämän syksyn keskustelussa on tapahtunut selkeä muutos: naisten rooli rauhan, turvallisuuden ja kestävän kehityksen rakentamisessa on laajasti tunnustettu. Monta erinomaista naista on myös viime aikoina nimitetty tärkeisiin YK-tehtäviin.

Uuden UN Women – toimielimen perustaminen on erittäin tervetullut. Se tarjoaa kokonaisvaltaisen näkemyksen tasa-arvoasioihin YK:n toimikentällä.

Naisten keskeinen merkitys kestävälle kehitykselle on hyvin tiedossa. YK:n pääsihteerin asettama kestävän kehityksen paneeli, jota johdan yhdessä Etelä-Afrikan presidentin kanssa, on sukupuolijakaumaltaan tasainen. Tasa-arvonäkökulma tulee varmasti näkymään paneelin työssä.

YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamisessa sukupuolten välinen tasa-arvo on myös tärkeä ulottuvuus. Suurin osa tavoitteista kohentaa toteutuessaan nimenomaan naisten ja tyttöjen asemaa. Sukupuolten tasa-arvon edistäminen ja naisten aseman parantaminen erityisesti koulutuksen kautta on yksi päätavoitteista. Vaikutus on myös toisinpäin: Naisten ja tyttöjen oikeuksien edistäminen on edellytyksenä myös muiden YK:n vuosituhatjulistuksen tavoitteiden toteutumiselle.

Köyhyydellä on usein naisen kasvot. Työ on paras lääke köyhyyteen ja taloudelliseen itsemääräämiseen sekä naisille että miehille. Naisten työssäkäynti ja ansiotulojen saanti johtavat tasa-arvon parantumiseen yhteiskunnassa laajemminkin. Työelämän kautta naiset pääsevät mukaan ammattiyhdistysliikkeen päätöksentekoon. Työssä käyminen lisää myös naisten osallistumista poliittiseen toimintaan ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Naiset tekevät todella paljon työtä kaikkialla maailmassa, mutta he työskentelevät miehiä useammin epävirallisella sektorilla eli ilman työsopimusta, veronmaksua, sairaus- tai eläketurvaa. He tekevät työtä myös miestensä rinnalla maataloudessa, mutta ilman omia tuloja tai omistusoikeutta. Oikeus säälliseen työhön ei silloin toteudu. Tasa-arvonäkökulman sisällyttäminen säälliseen työhön on erittäin tärkeää.

Talouden tasa-arvo on edelleen kaukana. Vaikka naiset tekevät kaksi kolmasosaa työstä maailmassa, he ansaitsevat vain kymmenesosan tuloista. Naiset omistavat vain prosentin maailman omaisuudesta ja alle kaksi prosenttia maasta.

Yrittäjyys on usein naisille ainoa mahdollisuus toimeentulon ja hyvinvoinnin turvaamiseksi. Pienluottojen ja mikrolainojen avulla on saatu aikaan hyviä tuloksia. Myös meillä Suomessa pienluotot ovat auttaneet monia naisia yrittäjyyden alkuun. Monissa kehitysmaissa tarvitaan myös paljon työtä lainsäädännön muuttamiseksi, jotta naiset saisivat laillisen oikeuden työvoimaansa ja sen tuloksiin.

* * *

Maailman talousfoorumin tuoreessa sukupuolten välistä tasa-arvoa mitanneessa selvityksessä Suomi sijoittui kolmanneksi. Tasa-arvo kuuluu pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan ytimeen. Selvitys osoittaa, että tasa-arvolla ja kilpailukyvyllä on läheinen keskinäinen yhteys.

Hyvästä sijoituksesta on syytä olla ylpeä. Samalla on tunnustettava, että Suomessakaan tasa-arvo ei täysin toteudu. Työmarkkinat jakautuvat naisten ja miesten töihin – ja naisten ja miesten palkkoihin. Liike-elämässä naisten osuus huipulla on pieni. Liian moni nainen törmää lasikattoon. Työn ja perheen yhteensovittaminen on monin tavoin hankalaa. Pätkätyöt ovat tämän päivän koulutettujen nuorten naisten todellisuutta

Työ- ja perhe-elämän harmonisempi yhteensovittaminen ei auta vain naisia, vaan on myös kädenojennus ihmisyydelle – kaikkinaiselle huolenpidolle toinen toisistamme. Siihen toimintaan tarvitaan myös miehiä kipeästi.

* * *

Puolet maailman asukkaista on naisia. Talouden haasteisiin vastaaminen ja kestävä kehitys edellyttävät, että koko maapallon voimavarat otetaan täysimittaisesti käyttöön. Naisten voimaannuttaminen on paras tapa rakentaa parempi maailma, ja tarvitsemme siihen sekä naisia että miehiä.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 20.10.2010

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi