Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 13.4.2010

Washingtonin ydinturvahuippukokous menestys

Presidentti Barack Obama ja presidentti Tarja Halonen kättelevät menestyksekkään ydinturvahuippukokouksen päätteeksi. Kuva: Kari MokkoPresidentti Barack Obama ja presidentti Tarja Halonen kättelevät menestyksekkään ydinturvahuippukokouksen päätteeksi. Kuva: Kari Mokko

Washingtonissa järjestetty ydinturvallisuutta käsittelevä huippukokous päättyi julkilausumaan, jossa sitoudutaan parantamaan ydinmateriaalien valvontaa ja suojausta. Tasavallan presidentti Tarja Halosen mukaan huippukokous oli menestys ja rohkaiseva askel eteenpäin ydinterrorismin torjunnassa. Presidentti Halonen edusti Suomea Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman koollekutsumassa kokouksessa 12.-13. huhtikuuta 2010.

Presidentti Halonen käytti puheenvuoron kokouksen avajaisillallisella maanantaina ensimmäisten puhujien joukossa. Puheenvuorossaan hän korosti kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n roolia sekä muutenkin kansainvälisen yhteistyön merkitystä ydinterrorismin ehkäisyssä. "Suomi on osallistunut kansainvälisiin projekteihin, joissa on parannettu rajavalvontaa ydinmateriaalin salakuljetuksen estämiseksi sekä korvattu radioaktiivisia voimalähteitä Suomenlahden ja Jäämeren majakoissa", presidentti Halonen kertoi.

Kansallisista toimista Suomi painottaa erityisesti eri viranomaisten, kuten rajavartioston, puolustusvoimien ja poliisin sekä ydinlaitosten toiminnasta vastaavien tahojen yhteistyön parantamista.

Presidentti Halonen kertoi myös Suomen myönteisistä kokemuksista liittyen ydinturvallisuusjärjestelmän kansainväliseen vertaisarviointiin, jonka IAEA:n asiantuntijat toteutttivat Suomessa viime vuonna. Presidentti Halonen suositteli vastaavaa vapaaehtoisuuteen perustuvaa arviointia myös muille maille. Presidentti Obama kiitti erikseen Suomea tästä puheenvuorosta ja arviointien esiinottamisesta.

Ydinterrorismin uhka yhteinen

Huippukokouksen tavoitteena oli vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä ydinturvallisuuden parantamiseksi. Työistunnoissa käsiteltiin kansallisia ja kansainvälisiä toimia ydinmateriaalien turvaamiseksi sekä ydinterrorismin torjuntaa. Kaksipäiväiseen kokoukseen osallistui runsaan 40 valtion edustajat sekä kansainvälisiä järjestöjä.

Presidentti Halonen korosti, että jo huippukokouksen aikaansaaminen tässä aikataulussa ja tällä laajuudella on merkittävä saavutus. "Se kertoo siitä, että ydinterrorismin uhka on maailmanlaajuisesti ymmärretty yhteiseksi uhaksi", presidentti Halonen sanoi.

Presidentti Halosen mukaan ydinaseita ja ydinturvallisuutta koskevissa kysymyksissä on viimeisen vuoden aikana saavutettu merkittävää edistystä. "Vuosi sitten presidentti Obama esitti visionsa ydinaseettomasta maailmasta vierailleessaan Prahassa. Presidentti Medvedev vastasi aloitteeseen myönteisesti Helsingissä pitämässään puheessa. Nyt molemmat presidentit ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jolla strategisten ydinaseiden määrää vähennetään olennaisesti", presidentti Halonen sanoi viitaten uuteen START-sopimukseen.

Presidentti Halosen mukaan aseistuksen valvonta ja vähentäminen vahvistavat luottamusta ja yhteistyötä, jota tarvitaan myös muiden yhteisten ongelmien ratkaisemiseen.

Naisten asema esillä

Presidentti Halosen Washingtonin-matkan ohjelmassa oli myös kahdenvälisiä tapaamisia mm. korkeimman oikeuden tuomarin Sonya Sotomayorin sekä Brookings-instituutin johtajan, entisen apulaisulkoministerin Strobe Talbottin kanssa. Talbottin kanssa käydyissä keskusteluissa olivat esillä erityisesti Yhdysvaltain ja Venäjän sekä EU:n ja Venäjän suhteet.


Lisäksi presidentti Halonen tapasi amerikkalaisia naisvaikuttajia lounastilaisuudessa, jonka järjestävät yhteistyössä Suomen Yhdysvaltain-suurlähetystö ja Center for American Progress. Tilaisuuden aiheena oli erityisesti naisten rooli ilmastonmuutoksessa sekä naisia, rauhaa ja turvallisuutta koskevan YK:n turvallisuusneuvoston päättöslauselman 1325 toimeenpano. Myös kansainvälisen naisjohtajaverkoston (Council of Women World Leaders) ajankohtaiset asiat olivat esillä matkan aikana. Presidentti Halonen on naisverkoston puheenjohtaja.

Kuvia huippukokouksesta

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama toivottaa tasavallan presidentti Tarja Halosen tervetulleeksi Washingtonin ydinturvahuippukokoukseen. Kuva: Kari Mokko Presidentti Halonen ja Venäjän federaation presidentti Dmitri Medvedev. Kuva: Kari Mokko Presidentti Halonen ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon keskustelevat huippukokouksen illallisella. Keskellä presidentti Obaman turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Jim Jones. Kuva: Kari Mokko
Presidentti Halonen ja EU-puheenjohtajamaan Espanjan pääministeri José Luis Rodriguez Zapatero. Kuva: Kari Mokko Etelä-Afrikan presidentin Jacob Zuma ja Nigerian virkaatekevä presidentti Goodluck Jonathan keskustelevat presidentti Halosen kanssa. Kuva: Kari Mokko Kiinan presidentti Hu Jintao ja presidentti Halonen. Kuva: Kari Mokko
Presidentti Tarja Halonen esittelee toisilleen Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Herman Van Rompuyin. Presidentit tapasivat ensimmäisen kerran. Kuva: Kari MokkoPresidentti Halonen ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy keskustelevat Washingtonin ydinturvahuippukokouksessa. Kuva: Kari Mokko Saksan liittokansleri Angela Merkel ja tasavallan presidentti Tarja Halonen. Kuva: Kari Mokko
 Valtionpäämiehet perhekuvassa. Kuva: Kari MokkoPresidentti Barack Obama ja presidentti Tarja Halonen kättelevät menestyksekkään ydinturvahuippukokouksen päätteeksi. Kuva: Kari Mokko
Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 7.10.2011

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi