Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 3.2.2010

Presidentti Halonen valtiopäivien avajaisissa: ”Sopimisen suurta taitoa tarvitaan”

 Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö ja tasavallan presidentti Tarja Halonen kättelevät valtiopäivien avajaisissa vuonna 2010. Kuva: Lehtikuva
Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö ja tasavallan presidentti Tarja Halonen kättelevät valtiopäivien avajaisissa vuonna 2010. Kuva: Lehtikuva

Tasavallan presidentti Tarja Halonen avasi vuoden 2010 valtiopäivät eduskunnassa keskiviikkona 3. helmikuuta. Avajaispuheessaan presidentti Halonen puhui yhteisöllisyydestä ja sopimisen tärkeydestä. ”Kehittyneen yhteiskunnan ominaisuuksiin kuuluu sopimisen suuri taito – kyky tunnistaa yhteiskunnan eri ryhmien intressit ja niiden väliset jännitteet, mutta myös kyky kannustaa ihmisiä löytämään kompromisseja.”

Presidentti Halosen mukaan Suomessa vuosikymmeniä jatkunut sopimusyhteistyö on mahdollistanut hyvinvoinnin vakaan ja pitkäjänteisen kehittämisen. ”Sitä tarvitaan edelleen ihmisen ja luonnon kestävän kehityksen turvaamiseksi tässä globaalissa maailmassa. Sopimisen muodot voivat muuttua, mutta luottamuksen säilyminen edellyttää yhteiskunnan päättäjien ja eri osapuolten yhteistä tahtoa ja toimia.”

”Työttömyys on tuhlausta”

Presidentti Halosen mukaan työllisyyden parantaminen on Suomen suurin välitön haaste. ”Erityisen hälyttävää on nuorten työttömyys. Olen itsekin puuttunut moneen kertaan nuorisotyöttömyyden pitkittymisen kauaskantoisiin seurauksiin. Olemme varmasti kaikki yhtä mieltä siitä, että menetettyyn sukupolveen ei ole kerta kaikkiaan varaa.”

Presidentti Halonen totesi puheessaan, että työllisyyden hoitamisessa olisi saavutettava todella pian kansallinen yksimielisyys.

”Hyvinvointiyhteiskunnan toimivuus edellyttää taloutta, joka perustuu sekä riittäviin tuloihin että huolellisesti harkittuihin menoihin. Työttömyys on tuhlausta. Työttömyys syö sekä yksilön että yhteiskunnan voimavaroja. Työllisyyteen panostaminen auttaa nyt ja on samalla investointi meidän yhteiseen tulevaisuuteemme.”

Myös työurien pidentäminen oli esillä puheessa. Presidentti Halonen muistutti, että työuraa voi pidentää sekä alku- että loppupäässä. ”Pakkokeinot eivät tässä tilanteessa auta. Yksittäisten ihmisten halu muutoksiin ei korkean työttömyyden aikana ole suuri. Siksi on tarpeen, että luodaan luottamusta sosiaaliturvan riittävyyteen ja siihen, että yhteiskunnan tuki todella auttaa vaikeiden aikojen yli. Tulevaisuus vaatii kestäviä sosiaalipoliittisia ratkaisuja sekä työelämän sisältöjen kehittämistä.”

Kokonaisvaltaista kriisinhallintaa

Presidentti Halonen käsitteli puheessaan myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan haasteita sekä ajankohtaisia kriisejä. Globalisoituvassa maailmassa turvallisuushaasteet ovat yhä enenevässä määrin yhteisiä ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Turvallisuus ymmärretään laajana kokonaisuutena, jonka erilaisiin toinen toisiinsa kytkeytyviin haasteisiin pyritään vastaamaan kansainvälisellä yhteistyöllä.

Myös aseelliset konfliktit ovat muuttuneet entistä monimutkaisemmiksi ja siten vaikeammiksi hallita, mikä on herättänyt keskustelua Suomen mahdollisuuksista osallistua kansainväliseen kriisinhallintaan. Afganistanissa presidentti ja hallitus varautuvat esittämään osallistumisen lisäämistä niin kehitysyhteistyön kuin siviili- ja sotilaallisen kriisinhallinnan osalta. ”Kysymys on laajasta kansainvälisestä yhteistyöstä. Toivon, että Suomi voisi olla tukemassa erityisesti naisten ja tyttöjen aseman parantamista maassa.”

Kokonaisvaltainen lähestymistapa kansainvälisessä kriisinhallinnassa osoittaa presidentti Halosen mukaan että myös oman yhteiskuntamme varautumisessa olisi tärkeää kyetä takaamaan eri sektoreiden saumaton yhteistoiminta. ”Kun sekä ase- että siviilipalveluksen kehittämistä juuri nyt selvitetään eri ryhmissä, esitin harkittavaksi, että etenkin sotilas- ja siviilipalveluksen alussa voisi olla yhteisiä koulutusjaksoja.”

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 5.2.2010

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi