Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 4.4.2008

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Naton Afganistan-huippukokouksessa Bukarestissa 3.4.2008

Afganistan tarvitsee laaja-alaista ja pitkäaikaista tukea. Kansainvälisiä ponnisteluja on siksi erityisesti tarpeen koordinoida tiiviissä yhteistyössä afgaanihallinnon kanssa.

Olemme tulleet tänne kuuntelemaan tarkasti presidentti Karzaita. Kansainvälisten ponnistelujen olisi perustuttava afgaanien toiminnalle ja afgaaniomistukselle. Omistajuus tuo tullessaan velvoitteita rakentaa oikeusvaltiota, suojata ihmisoikeuksia ja toteuttaa naisille taattua täyttä tasavertaisuutta. Myös korruption ja huumeiden torjuntaa on jatkettava.

Kansainvälisten ponnistelujen koordinoinnissa Suomi tukee vahvempaa roolia Yhdistyneille kansakunnille. Tervehdimme tyytyväisinä ystävämme Kai Eiden nimitystä erityislähettilääksi Afganistaniin.

Poliisisektori kaipaa erityishuomiota. Näitä operaatioita toteuttaessaan EU:n ja NATOn on tehtävä tiivistä yhteistyötä. Epäonnistumiset turvallisuusjärjestelyjen luomisessa loisivat tilanteen, jossa EU:n poliisivoimat eivät kykene hoitamaan tehtäviään, ja epäonnistumiset saattaisivat jopa vaarantaa näiden siviiliasiantuntijoiden hengen.

Kansakunnan rakentaminen vaatii aikaa, ja Afganistanin tilanne edellyttää erilaisilta kansainvälisiltä toimijoilta pitkäaikaista sitoutumista. Suomi lisää apuaan Afganistanille. Kehitysapumme on noin 10 miljoonaa euroa vuodessa, painopistealueina maaseudun kehittäminen, huumeiden vastainen työ ja naisten osallistumisen lisääminen.

Osallistumme edelleen monikansalliseen rauhaturvaoperaatioon, ja olemme ryhtyneet osallistumaan Afganistanin kansallisen armeijan kouluttamiseen. Tuemme afgaanien turvallisuussektoria lisäksi EU:n, YK:n ja ETYJ:n välityksellä.

Suomen Etyj-puheenjohtajakaudella Tadzhikistanissa on aloitettu kunnianhimoisia rajaprojekteja Afganistanin vastaisen rajan turvallisuuden parantamiseksi. Samaan aikaan pidämme tärkeänä selvittää mahdollisuudet hankkeiden aloittamiseen myös Afganistanissa.

Suomi tukee julkilausumaa ja tässä kokouksessa hyväksyttävää kokonaissuunnitelmaa.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 10.4.2008

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi