Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puoliso : Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puolison puheet, 17.5.2010

Tohtori Pentti Arajärven puhe Lastensuojelun vaikuttaja -foorumissa 17.5.2010

Lastensuojelu Suomessa - mikä on vaikuttavaa?

Arvoisat läsnäolijat

Lastensuojelu puhuttaa nyky-Suomessa. Vaikka lastensuojelulaki uudistettiin vastikään tai ehkä juuri sen takia lastensuojelu on jatkuvasti esillä. Muuttihan uudistettu lainsäädäntö mm. tahdosta riippumattoman huostaanoton ja sijaishuollon päättäjän kunnallisesta viranomaisesta tuomioistuimeksi. Ehkä vielä enemmän julkisuudessa käytyä keskustelua on vauhdittanut huostaan otettujen ja sijaishuoltoon sijoitettujen lasten määrän kasvu, se alkaa lähetä 17.000. Mikä vaikutus lastensuojelulain uudistamisella on ollut tähän, on erikseen arvioitava. Nousu alkoi jo vähän ennen lastensuojelulain uudistamista. Onko kyse vain alentuneesta ilmoituskynnyksestä vai onko lasten asemassa ja kohtelussa tapahtunut joitakin ratkaisevia muutoksia.

Lastensuojelusta puhuttaessa puhutaan usein vain huostaanotosta ja sijaishuollosta. On kuitenkin muistettava, että lastensuojelu alkaa jo paljon aikaisemmin. Hienoja sanoja käyttääkseni sen on oltava promotiivistä eli jo kaikessa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa lasten aseman huomioonottava, minkä lisäksi sen on oltava preventiivistä eli ehkäisevää. Näihin molempiin seikkoihin meitä velvoittaa paitsi kotimainen lainsäädäntö ja erityisesti lastensuojelulaki myös lapsen oikeuksien yleissopimus. Lapsen oikeuksien sopimuksen 3 artiklan mukaan kaikissa julkisen tai yksityisen sosiaalihuollon, tuomioistuinten, hallintoviranomaisten ja lainsäädäntöelinten toimissa, jotka koskevat lapsia on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Kun velvoitettuna ovat hallintoviranomaiset yleisesti ja lainsäädäntöelimet, tarkoittaa velvollisuus yhtä hyvin kaavoitusta kuin päiväkotien turvallisuutta, nuorison osallistumisedellytysten parantamista kuin ympäristön suojelua.

Tämä onkin keskeinen näkökohta silloin, kun kyselemme, mikä on vaikuttavaa. Kuulemme kaksi kansallista ja tanskalaisen näkemyksen lastensuojelun tilasta ja tulevaisuudesta. Meillä on mahdollisuus keskustella kaikkien kolmen alustuksen yhteydessä.

Foorumin tarkoituksena on tietysti tarkastella lastensuojelun vaikuttavuutta ensisijaisesti lapsen näkökulmasta. Kyse on turvallisesta lapsuudesta ja lastensuojelun piirissä olevan lapsen hyvien elämänolosuhteiden varmistamisesta. Lastensuojelun aiheuttama muutos lapsen elämään varsinkin silloin, kun kyse on huostaanotosta, on suuri, mutta - kuten edellä sanoin - kaikissa lastensuojelun toimissa on oltava erityisenä pontimena lapsen parempi elämä. Lapsen näkökulman ohella tulee tarkastella yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Lastensuojelulla on epäilemättä jokin yhteiskunnallinen tehtävä. Se on paitsi vaikuttaminen lapsen ja yleisesti lasten eduksi myös vaikuttaminen koko yhteiskunnan eduksi. Lapsi, joka voidaan eräällä tavalla pelastaa täysipainoiseen aikuisuuteen merkitsee paitsi inhimillistä voittoa ja suurta taloudellista hyötyä. Jos ajattelemme lastensuojelun vaihtoehtoisena kustannuksena esimerkiksi vuosien mielenterveyshoitoa tai vankilakierrettä, elämistä sosiaaliavustusten varassa, mahdollisia rikosvahinkoja ja saamatta jäävää hyötyä yhteiskuntaan ja työelämään osallistumisen puuttuessa, on lastensuojelu ja erityisesti ehkäisevä lastensuojelu yksi yhteiskunnallisesti kannattavimmista investoinneista. Näistä seikoista tiedämme toistaiseksi valitettavan vähän.

Tämä foorumi on osa Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiön käynnistämää lastensuojelun tieto -kehittämishanketta. ITLA rahoitti kolmivuotisen hankkeen lapsuudentutkimuksen verkoston käynnistämiseksi ja toiminnan vakiinnuttamiseksi. Lastensuojelun alueella on myös tehty viime vuosina perustavanlaatuista tutkimusta mm. syrjäytymisvaarassa olevista lapsista ja nuorista. Erilaisten esiselvitysten ja work shopien kautta on käynnistymässä mainitsemani lastensuojelun tieto -kehittämishanke vuosille 2010-2013. Tämän hankkeen tavoitteena on edistää lastensuojelun alan monitieteistä valtakunnallista yhteistyötä, luoda foorumeja tutkijoille, saada kokonaisnäkemys lastensuojelun tutkimuksen tilasta ja tarpeista sekä kartoittaa kärkiteemoja ja edistää erilaisten lastensuojelun tutkimusohjelmien ja -hankkeiden syntymistä. Tarkoitus on myös edistää tutkimusaineistojen kerryttämistä ja kokoamista, koota tutkimusten tuloksia ja kokemuksia sekä välittää tietoa päätöksentekoon. ITLA sitoutuu rahoittamaan hanketta joitakin vuosia.

Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahasto ITLA on myös pitänyt vuosittain ns. vaikuttajaseminaarin, jossa yhteistyökumppanina on ollut eduskunnan lapsiverkosto ja eri järjestöjä. Tätä seminaarisarjaa on tarkoitus tänä vuonna jatkaa ensi marraskuussa. Se on osoittautunut kohtuullisen hyväksi väyläksi saada tutkimustietoja päättäjille ja päättäjien käsityksiä tutkijoille. Tähän osaan lastensuojelun edistämistä palaamme myöhemmin erikseen.

Hyvät kuulijat,

Toivotan teidät lämpimästi tervetulleiksi Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiön puolesta tähän foorumiin. Alustusten ja keskustelun kautta saamme varmasti tietoa siitä, mikä on lastensuojelun tila Suomessa, mikä sen pitäisi olla, miten siihen vaikutetaan ja miten lastensuojelu vaikuttaa. Toivotan kaikille mielenkiintoista ja antoisaa foorumia.

 

 

Tulosta
Bookmark and Share

Päivitetty 16.2.2012

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi