Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 7.2.2012

Presidentti Halonen avasi valtiopäivät

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma kuuntelee, kun tasavallan presidentti Tarja Halonen avaa valtiopäivät. Kuva: LehtikuvaEduskunnan puhemies Eero Heinäluoma kuuntelee, kun tasavallan presidentti Tarja Halonen avaa valtiopäivät. Kuva: Lehtikuva

Tasavallan presidentti Tarja Halosen mukaan tasavallan presidentin keskeiset tehtävät – ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka – edellyttävät ylimpien valtioelinten hyvää ja saumatonta yhteistyötä. ”Sen mukaisesti on pyritty toimimaankin”, presidentti Halonen sanoi avatessaan vuoden 2012 valtiopäivät eduskunnassa 7. helmikuuta.

”Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta ja puolustusvaliokunta ovat aina olleet tervetulleita keskustelemaan kanssani. Samoin valtiovierailuilla tai muissa kansainvälisissä tapaamisissa käymissäni keskusteluissa mukana olleet virkamiehet ovat olleet tarvittaessa eduskunnan käytettävissä. Uskon, että jatkossakin presidentti haluaa pitää tässä mielessä yhteyttä eduskuntaan, kunhan halu siihen ilmaistaan”, presidentti sanoi. Myös yhteydenpito muihin valiokuntiin ja eduskunnan ihmisoikeusryhmään sekä globaaliryhmään on ollut hyödyllistä.

Presidentti Halosen mukaan nykyinen presidentinvaalijärjestelmä aktivoi paljon kannattajia omien ehdokkaidensa taakse. ”Toivon tällaisen mielenkiinnon yhteisten asioiden hoitamiseen jatkuvan”, hän sanoi. ”Vaikka kylmä sää saattoi vaikuttaa jonkin verran tulokseen, on syytä pohtia, miten voidaan pitää yllä äänestysaktiivisuus vaalin molemmilla kierroksilla.”

Monien valtakeskusten aikaan

”Poliittinen valta seuraa yleensä taloudellista valtaa”, presidentti Halonen sanoi puheessaan. Yksinapaisesta järjestelmästä ollaan siirtymässä monien valtakeskusten aikaan, kun BRICS-maat – Brasilia, Venäjä, Kiina, Intia ja Etelä-Afrikka – ovat saaneet lisää vaikutusvaltaa. ”Euroopan – ja meidänkin siinä mukana – on otettava tämä huomioon ulko- ja turvallisuuspolitiikkaamme rakentaessamme”, presidentti Halonen sanoi.

Presidentti Halonen puhui myös johtamansa YK:n kestävän kehityksen paneelin raportista, joka julkaistiin viime viikolla. ”Kantamme on, että kestävän kehityksen saavuttamiseksi talouskasvu on tervetullutta, mutta sen pitää olla sosiaalisesti oikeudenmukaista ja sopia ekologisiin reunaehtoihin.”

”Köyhyyden poistaminen ja tasa-arvon lisääminen ovat edelleenkin mitä tärkeintä. Sekä tuotanto- että kulutustavat on saatava tukemaan kestävää kehitystä. Ilmastonmuutos on selvin osoitus siitä, ettei talouskasvu sellaisenaan lisää hyvinvointia”, presidentti Halonen sanoi.

Haavoittuvimmista kannettava erityistä vastuuta

”Kansalaisten yhteydenotot kertovat yksilöiden ja perheiden taloudellisesta ahdingosta ja inhimillisestä hädästä. Hyvinvointierot heijastuvat hyvin laajasti eri sektoreilla. Meidät tekee kansakunnaksi juuri se, että kaikista pidetään huolta. Varsinkin taloudellisesti tiukkoina aikoina on kannettava erityistä vastuuta haavoittuvimmista. Sillä juuri heihin nämä muutokset koskevat kovimmin.”

”Tämä on viimeinen kerta, jolloin avaan tasavallan presidenttinä valtiopäivät ja lähes viimeinen kerta, jolloin olen kanssanne tässä salissa. Itsekin runsaat kaksikymmentä vuotta kansanedustajana toimineena tunnen vähän haikeutta ja paljon kunnioitusta tässä talossa työtä tekeviä kohtaan”, presidentti Halonen sanoi ja toivotti puhemiehille ja edustajille menestystä sekä viisautta työssään.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 9.2.2012

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi