Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 29.8.2004

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe 61. Sotainvalidien viikon ja sotainvalidien syyskeräyksen avaamiseksi 29.8.2004

Kansalaiset,

Viime kuukausina on muisteltu jatkosodan ratkaisuvaiheita, joista on kulunut 60 vuotta. Kesän 1944 torjuntataisteluissa hankittiin edellytykset aselepo- ja välirauhansopimuksen aikaansaamiseksi Neuvostoliiton kanssa. Suomen irtautuminen toisesta maailmansodasta kävi mahdolliseksi maamme itsenäisyys ja kansanvaltainen järjestelmä säilyttäen. Syksyllä 1944 edessä tosin oli vielä raskas ja uhreja vaatinut Lapin sota, joka jatkui seuraavaan kevääseen saakka.

Uskon, että me kaikki tunnemme suurta kunnioitusta niitä miehiä ja naisia kohtaan, joiden ansiota Suomen pelastaminen oli noina vaikeina vuosina. Suomen selviytymiselle oli toki tärkeää myös se, että kansa luotti maamme poliittiseen ja sotilaalliseen johtoon niin sodan aikana kuin sen jälkeenkin.

Itsenäisyytemme turvanneita veteraaneja on elossa noin 100 000. Heistä sotainvalideja on 18 000. Keski-ikä on tällä hetkellä yli 83 vuotta. Talvisodan jälkeen perustetun Sotainvalidien Veljesliiton keskeinen tehtävä on alusta lähtien ollut omatoiminen sotainvalidien avustaminen ja tukeminen. Näin Sotainvalidien Veljesliitto on hienolla tavalla täydentänyt sitä lakisääteistä huoltoa, johon valtiovalta on alkuvuosina niukoin, mutta myöhemmin kasvavin voimavaroin sitoutunut.

Sotainvalidien Veljesliitto on hankkinut varoja vuotuisilla syyskeräyksillä, joista ensimmäinen toteutettiin jo Lapin sodan aikana syksyllä 1944.

Kumpaakin – sekä valtiota että Sotainvalidien Veljesliittoa – tarvitaan ei vain sotainvalidien vaan yhä enemmän myös heitä kotona hoitaneiden puolisoiden tukena. He ovat näiden kuluneiden vuosikymmenten ajan jakaneet sotainvalidien rinnalla sotavammojen aiheuttaman henkisen ja fyysisen taakan. Nämä puolisot ovat sotainvalidien ohella arkipäivän sankareita, jotka iän karttuessa ja voimien heiketessä tarvitsevat tukeamme.

Sotainvalideista ja heidän puolisoistaan lähes 90 prosenttia asuu omassa kodissaan. Kunnat järjestävät valtion avustuksin sosiaali- ja terveydenhuollon avopalvelut vähintään 25 %:n sotainvalideille. Sotainvalidien Veljesliitto on vuodesta 1998 lähtien tarjonnut omalla avustajaprojektillaan palveluita lievempivammaisille sotainvalideille ja heidän puolisoilleen sekä muille veteraaneille. Projektin yli 400 työntekijää avustavat eri puolilla maata useaa tuhatta sotainvalidia, veteraania ja heidän puolisoaan arjessa selviytymisessä. Ihailtavaa on, että näihin avustajatehtäviin on palkattu työttömiä ja näin annettu monelle nuoremmalle ihmiselle mahdollisuus tehdä mielekästä työtä. Tämä avustajatoiminta onkin keskeinen syyskeräyksellä saatavien varojen käyttökohde.

Sotainvalidien viikon ja syyskeräyksen tunnus on ”Se ei ole ohi”. Tällä halutaan muistuttaa, että vaikka sota on kohdaltamme ollut ohi jo kauan sitten, sen vaikutukset tuntuvat vieläkin. Sotavammat aiheuttavat sotainvalideille fyysisiä ja henkisiä kipuja ja särkyä koko eliniän. Iän karttuminen ei tilannetta helpota. Sotainvalidien ja heidän puolisoidensa hoidon, kuntoutuksen ja erilaisten palvelujen tarve ei siten suinkaan ole ohi, vaikka heidän joukkonsa harvenee joka päivä.

Tämän vuoden syyskeräys on järjestöjen oman päätöksen mukaisesti toiseksi viimeinen. Se korostaa keräyksen merkitystä ja meidän kaikkien velvollisuutta muistaa maamme historian raskaita aikoja ja kaikkia niitä, jotka kantoivat silloin vastuuta. Muistakaamme ja auttakaamme sotainvalideja ja heidän puolisoitaan, kunnioituksemme ansaitsevia lähimmäisiämme.

Julistan 61. Sotainvalidien viikon ja syyskeräyksen avatuksi.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 29.8.2004

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi