Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 16.4.2009

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe kadettien ylentämis- ja nimittämistilaisuudessa 16.4.2009

(muutosvarauksin)

Kadetit

Onnittelen teitä menestyksellä suorittamastanne upseerin tutkinnosta. Ylennän teidät yliluutnanteiksi ja nimitän teidät puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen virkoihin.

Maamme turvallisuuspolitiikka koskee koko kansaa ja siksi myös sille on pyrittävä saamaan mahdollisimman laaja kannatus. Eduskunta käsittelee parhaillaan valtioneuvoston selontekoa Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta. Selonteossa ja sen pohjalta käytävässä keskustelussa arvioidaan Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa kokonaisvaltaisesti ja tehdään päätökset ensi vuosikymmenen loppupuolelle asti ulottuvista linjauksista.

Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan tärkeimmät tehtävät ovat Suomen itsenäisyyden, alueellisen koskemattomuuden ja perusarvojen turvaaminen, väestön turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä yhteiskunnan toimivuuden ylläpitäminen.

Laajan turvallisuuskäsityksen avulla pyritään hahmottamaan sellaisia tekijöitä, jotka saattaisivat muodostua uhkiksi ja aiheuttaa merkittävää vaaraa tai haittaa Suomelle, sen väestölle ja yhteiskuntamme elintärkeille toiminnoille.

Suomen ja suomalaisten tulevaisuus on vahvasti sidoksissa muuhun maailmaan. Monet turvallisuushaasteet ja -uhat ovat valtioiden rajat ylittäviä ja vaikutuksiltaan hyvinkin laajoja. Niiden hallinta vaatii perinteisen turvallisuuspolitiikan keinojen ja sotilaallisen puolustuksen lisäksi muita toimenpiteitä. Globaali maailma edellyttää toisaalta pitkäjänteistä, johdonmukaista yhteistyötä, mutta toisaalta myös kykyä reagoida nopeasti toimintaympäristön muutoksiin. Kansallinen etu ja kansainvälinen yhteistyö on pystyttävä näkemään samassa kokonaisuudessa.

Upseereina teillä on suuri vastuu puolustusvoimille ja rajavartiolaitokselle asetettujen tehtävien toteuttamisessa. Te olette isänmaan palvelijoita niin kotimaassa kuin kansainvälissäkin tehtävissä. Ne edellyttävät poikkeuksellisen suurta sitoutumista: sekä eettisiä arvoja että kykyä toteuttaa niitä vaikeissakin olosuhteissa.

Asevelvollisten, varusmiesten ja reserviläisten kouluttaminen on puolustusvoimien rauhan ajan päätehtäviä. Suomalaisten miesten valtaosa ja myös osa naisista tulee teidän koulutettavaksenne. Se on suuri ja vastuullinen tulevaisuuden rakennustyö. Varusmiesajan kokemukset ovat tärkeä asia sekä yksilölle että kansakunnalle.

Suomi osallistuu myös kansainväliseen kriisinhallintaan rauhan ja turvallisuuden, kehityksen sekä ihmisoikeuksien kunnioittamisen edistämiseksi. Osallistuminen kriisinhallintaan on kansainvälistä vastuun kantamista ja samalla myös osa oman turvallisuutemme rakentamista.

Kriisinhallintatehtävien menestyksekäs toteuttaminen vaatii, että siihen osallistujat ovat sisäistäneet edellä kuvaamani korkeat eettiset periaatteet ja noudattavat niitä kaukana kotimaastakin. Suomalaisilla rauhanturvaajilla on erinomainen maine. Siitä on hyvä jatkaa.

Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori, johtajat ja opettajat

Kiitän teitä ansiokkaasti suoritetusta työstä. Teidän ansiosta suomalainen upseerikoulutus on korkeaa kansainvälistä tasoa. Olette opetus- ja johtamistoiminnallanne antaneet nuorille upseereille edellytykset menestyä vaativassa ammatissa.

Nuoret upseerit

Tämä on tärkeä päivä sotilasurallanne. Olette opiskelleet ja tehneet työtä saavuttaaksenne asettamanne päämäärän. Saatte tänään ottaa vastaan ansaitsemianne onnitteluita. Muistakaa myös te kiitollisuudella niitä, jotka ovat teitä edesauttaneet ja tukeneet.

Toivotan teille kaikille menestystä tehtävässänne.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 23.4.2009

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi