Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 22.4.2007

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe suomalais-qatarilaisessa talouselämän seminaarissa Dohassa 22. huhtikuuta 2007

(muutosvarauksin; puheen kieli englanti)

On suuri ilo vierailla taas Qatarissa ja saada puhua tälle yleisölle.

Qatar on aktiivinen toimija monenvälisessä poliittisessa ja taloudellisessa yhteistyössä. Qatar ja Doha muistetaan Maailman kauppajärjestön WTO:n neljännen ministerikokouksen vuoden 2001 Dohan neuvottelukierroksen käynnistämisestä. Tämän onnistuneen alun jälkeen olemme olleet hyvin huolestuneita Dohan kehitysohjelman neuvottelujen hitaasta edistymisestä. Suomi on kannattanut joustavuutta ja vahvaa poliittista johtajuutta sekä kotimaassa että kansainvälisesti, jotta kaikki päätoimijat saattaisivat neuvottelut päätökseen mahdollisimman pian. Suomi asettaa monenväliset neuvottelut etusijalle, mutta on tukenut voimakkaasti kauppa- ja taloussuhteidemme vahvistamista myös EU-tasolla EU:n ja Persianlahden yhteistyöneuvoston vapaakauppaneuvottelujen päätökseen viemisen kautta.

Demokratian, ihmisoikeuksien kunnioittamisen, oikeusvaltioperiaatteen, kehityksen ja vapaakaupan edistäminen ovat hyvin edustettuina kansainvälisissä ohjelmissa ja myös tämän virallisen vierailuni ohjelmassa. Suomea pidetään usein esimerkkimaana demokratian ja kestävän talouskasvun saavuttamisessa. Tähän on päästy niukoista luonnonvaroista huolimatta hyödyntämällä vapaakauppaa ja globalisaation tarjoamia mahdollisuuksia sekä panostamalla voimakkaasti tietoon ja innovaatioihin.

Me suomalaiset olemme pieni kansa ja pystymme kilpailemaan vain laadulla, emme määrällä. Siihen tarvitsemme osaamista, ja osaamista syntyy panostamalla koulutukseen, tutkimus- ja kehitystyöhön sekä innovaatioiden tukemiseen. Qatarissa olemme kiinnittäneet huomiota koulutuskeskittymän – Education Cityn – kehittämiseen ja onnittelemme teitä pyrkimyksestänne tarjota Qatarin kansalle korkeatasoista koulutusta ja taata taloudellisen kukoistuksen varmistamiseen tarvittavan hyvin koulutetun työvoiman riittävyys.

Valtion ja liike-elämän yhteinen sitoutuminen markkinavetoiseen talouteen, joka perustuu koulutukseen, innovaatioon ja avoimeen hallintoon, on vienyt Suomen maailman avoimimpien ja kilpailukykyisimpien talouksien joukkoon ja myös johtavien tietoon perustuvien talouksien joukkoon. Suomi on lähellä huippua monissa kansainvälisissä luokituksissa – kuten kilpailukyvyssä, kestävässä ympäristöpolitiikassa, teknologiassa, elinkeinoelämän ja tieteen välisissä suhteissa sekä tutkimus- ja kehityspanostuksessa. Suomessa käytetään tällä hetkellä noin 3,5 prosenttia bruttokansantuotteesta tutkimus- ja kehitystyöhön, ja se on maailman korkeimpia lukuja. Myös avoin ja ennustettava sääntely-ympäristö on ollut tarpeen innovatiivisuuden ja tutkimus- ja kehitystyön vaalimisesta nousevan myönteisen kehityksen takaamiseksi.

Tästä syystä on ollut mahdollista kehittää erikoisalojen yrityksiä, jotka ovat oman alansa markkinajohtajien joukossa. Selviytyminen avoimilla markkinoilla on olennaisen tärkeää menestystä tavoitteleville kilpailukykyisille yrityksille.

Tästä pääsenkin seuraavaan asiaan. Suomen ja Qatarin väliset suhteet ovat hyvät niin poliittisesti, taloudellisesti kuin kulttuurisestikin. Käyttämättä on kuitenkin vielä paljon mahdollisuuksia suhteidemme tiivistämiseen, varsinkin talouden ja elinkeinoelämän alalla. Taloutemme täydentävät toisiaan. Qatar rakentaa hyvää vauhtia infrastruktuuria ja perustaa elinkeinoelämälleen, kun taas suomalaisilla yrityksillä on tarjottavana korkeaa teknologiaa, koneita ja palveluja juuri näillä alueilla. Qatar on maakaasun päätuottajamaa ja sillä on valtavat taloudelliset voimavarat. Toivon, että tämä tilaisuus antaa teille mahdollisuuden selvittää tätä täydentävyyttä tarkemmin.

Yritysmaailma on avaintekijä maidemme välisen taloudellisen yhteistyön parantamisessa. Olenkin pannut tyytyväisenä merkille, että suomalainen elinkeinoelämä on osoittanut Qataria kohtaan entistä enemmän kiinnostusta, ja tämä kiinnostus on kasvanut nopeasti viime vuosina. Tieto- ja viestintäteknologia, koneet ja laitteet sekä paperiteollisuus ovat tunnetusti Suomen erikoisalaa. Kaupan ja sijoitusten lisäämiseen on mahdollisuuksia monilla aloilla, muun muassa infrastruktuurin ja logistiikan alalla, energian ja metallurgian alalla, terveydenhuollon ja hyvinvoinnin alalla sekä muilla tietopainotteisilla aloilla.

Tähän vierailuun osallistuu korkean tason elinkeinoelämän valtuuskunta, joka edustaa Suomen elinkeinoelämän asiantuntemuksen vahvoja alueita ja painottaa Suomen yritysmaailman kiinnostusta entistä laajempaan yhteistyöhön Qatarin elinkeinoelämän kanssa. Uskon, että vierailumme onnistuu tässä suhteessa. Haluan myös toivottaa qatarilaiset yritykset lämpimästi tervetulleiksi tutustumaan Suomen tarjoamiin moniin erinomaisiin sijoitusmahdollisuuksiin. Uskoakseni ministeri Pekkarinen puhuu tästä aiheesta enemmän.

Lopuksi haluaisin kiittää lämpimästi isäntäämme Qatarin kauppa- ja teollisuuskamaria ponnistuksista Suomen ja Qatarin suhteiden kehittämiseksi ja myötävaikutuksesta tämän vierailun onnistumiseen. Toivotan teille antoisaa ja miellyttävää iltaa.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 22.4.2007

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi