Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 1.10.2006

Tasavallan presidentti Tarja Halosen tervehdys Nytkis ry:n Naisten täydet poliittiset oikeudet 100 vuotta –juhlassa Finlandia-talossa 1.10.2006

Lokakuussa 1906 suomalaiset naiset saivat ensimmäisenä maailmassa täydet poliittiset oikeudet. Tätä oikeutta käytettiin alusta asti ahkerasti. Jo seuraavana vuonna valittiinkin maailman ensimmäiset naiskansanedustajat – 19 suomalaista uranuurtajaa.

Voimme tänään ylpeinä todeta, että maamme naiset ovat olleet vahvasti mukana sekä edistämässä naisille tärkeitä kysymyksiä että rakentamassa kaikille suomalaisille hyvinvointiyhteiskuntaa. Kiitos valituille kansanedustajille ja muille poliittisille päättäjille, mutta kiitos myös aktiivisille naisjärjestöille ja muille toimijoille, jotka ovat jatkaneet tätä uudistustyötä.

Naisnäkökulmasta katsoen Suomi on tänäänkin monessa asiassa edelläkävijä. Työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen on meille helpompaa kuin monissa muissa maissa. Esimerkiksi käy perhevapaat, toimiva päivähoitojärjestelmä tai maksuton lasten kouluruokailu. Äitiyshuolto on maailman huippuluokkaa. Tytöt menestyvät hyvin koulussa ja suomalaiset työikäiset naiset ovat jo korkeammin koulutettuja kuin miehet. Sukupuoli ei enää ole este ammatinvalinnassa. Mutta ennakkoluuloja on edelleen runsaasti. Niitä täytyy estää, murtaa ja joskus myös ohittaa huumorilla.

Tasa-arvossa, sekä työelämässä että muualla yhteiskunnassamme, on vielä myös paljon kehitettävää. Pelkkä keskiarvo ei riitä. Emme saa unohtaa yhteiskuntamme vähemmistöryhmiin kuuluvien naisten tasa-arvon ja osallisuuden tukemista. Selvitysten mukaan esimerkiksi maahanmuuttajanaiset integroituvat miehiä heikommin yhteiskuntaan ja ovat maahanmuuttajamiehiä useammin työttömänä. Maahanmuuttajataustaisten kuten myös muihinkin vähemmistöryhmiin kuuluvien naisten erityistarpeiden huomioiminen, sekä tukitoimien ja palveluiden kehittäminen on tärkeä osatekijä heidän aktivoimisessaan yhteiskunnalliseen osallistumiseen.

* * *

Sukupuolten tasa-arvo on todella tärkeä asia tässä globalisoituvassa maailmassa – niin hyvät kuin huonotkin ilmiöt leviävät nyt aiempaa nopeammin. Kanssasisaremme maailmalla joutuvat kamppailemaan usein todella vaikeiden ongelmien kanssa. Naisten kokema väkivalta sodassa ja muissa aseellisissa konflikteissa on monin paikoin pahentunut aikaisempaan nähden. Pakolaisuus ja sen sukulaisilmiöt eivät ole vähenemässä. Maailman köyhyydelläkin on naisen kasvot. Naisten kokemusten huomioon ottaminen ja heidän äänensä kuuleminen on ehdottoman tärkeää sekä käynnissä olevassa YK-reformissa että muissa kansainvälissä järjestöissä. Naisten aseman parantaminen ja tasa-arvon edistäminen on vahvistuttava kaikilla päätöksenteon tasoilla.

Ihmisoikeuksien vahvistaminen on kansainvälisten sopimusten mukaan ennen kaikkea hallitusten tehtävä, mutta muutosprosessien onnistumiseen vaaditaan meitä kaikkia. Kansalaisjärjestöt ovat olleet tässä työssä hyvin tärkeitä. Niiden antama kannustus, tuki ja käytännön esimerkkien voima on ollut monessa kehitysmaassa juuri naisten aseman kehittämisessä ratkaiseva tekijä.

Me suomalaiset naiset saimme ensimmäisinä maailmassa täydet poliittiset oikeudet. Meidän kunnia-asianamme, ja toivottavasti myös mahdollisimman monen muun, on jatkaa työtä oikeudenmukaisemman yhteiskunnan saavuttamiseksi kaikkialla maailmassa.

Haluan omalta osaltani kiittää naisjärjestöjä sitkeästä ja uhrautuvasta työstä tasa-arvoisemman yhteiskunnan hyväksi. Samalla haluan sanoa, että NYTKIS on hieno esimerkki siitä, että naiset pystyvät yhteistyöhön. Toivotan hyvää äänioikeusjuhlaa itse kullekin!

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 14.4.2008

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi