Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Haastattelut, 9.9.2004

Presidentti Tarja Halosen haastattelu Koululainen-lehden 60-vuotisjuhlanumerossa syyskuu 2004

Tässäkö presssan täydellinen päivä? Tasavallan presidentti Tarja Halonen oli koulussa puolipinko. Tämä ja moni muu hauska juttu selviää lehtemme haastattelusta. Presidentti halusi osallistua Koululaisen juhlintaan ja myönsi lehdellemme haastattelun. Kysymyksiä lähettivät lukijat. Presidentti piti muutamia niistä tosi visaisina, ehkä juuri sinun lähettämääsi. Teksti: Sirkku Kuusava

Virka-asunnon portti on kiinni. Pinja Junninen, Markus Lundgren, Aleksi Kinnunen ja Anna Ahokas hyörivät hermostuneina sen takana. He ovat menossa haastattelemaan Tarja Halosta. Kultarannassa Naantalissa he ovat melkein tuntia ennen sovittua tapaamista. Vielä he ehtivät harjoitella. Kukin on vuorollaan pressa ja toimittaja.

Ajallaan portti avautuu. Edelliset vieraat ovat poistuneet. Kymmenenvuotiaat toimittajat päästetään valkoisen huvilan eteen. Vielä tovi odotusta. Nyt on jo kätelty turvamiehiä ja presidentin adjutanttia.

Keltaiset, punaiset ja siniset kesäkukat tuoksuvat. Monenlaiset linnut viihtyvät presidentin omien lemmikkien lisäksi puutarhassa. Rontti- ja Miska-kissa liikkuvat vapaasti sekä sisällä että ulkona. Musta muovikampa on unohtunut polulle kattien aamuisista leikeistä. Kilpikonnat ovat lekotelleet altaassa. Huvilan vieressä olevalla leikkipaikalla komeilee sininen trampoliini.


Nyt asiaan

Presidentti rullaa paikalle lehtikuvista tutulla golfautolla. Aleksi ja Markus miettivät tuntinopeutta. Pojat veikkaavat 40 kilometriä.

Tällä kertaa tervetuliaislaseissa on mansikkamehua. Pääministeri Matti Vanhaselle tarjottiin raparperijuomaa. Hän muistutti presidenttiä, että sokerikin on keksitty!

Aleksi heittää ensimmäisen kiperän kysymyksen presidentille.

Mitä täydellinen päivä vaatii ollakseen täydellinen?

– Se voi olla täydellinen monella tavalla. Joskus se voi olla 12 tuntia työtä. Joskus se voi olla aurinkoinen päivä, jolloin menen uimaan ja luen kirjaa. Täydellinen päivä on sellainen, johon ei liity kovin suuria ikäviä yllätyksiä.

Miten suhtaudutte Itsevaltiaat tv-sarjaan? Mitä mieltä olette itsevaltias-Halosesta?

– Hän on kovin väkivaltainen niin kuin muutkin sarjan hahmot. Kun hän suuttuu, hän heittää ihmisiä ikkunasta ulos. Se on sarjakuvatyyliä, eikä sitä pidäkään ottaa vakavasti.

– Itsevaltiaiden ja Uutisvuodon kaltaiset ohjelmat ovat saaneet jopa lapset kiinnostumaan eduskunnasta, hallituksesta ja presidentistä. Jos halutaan tietää oikeasti, miten asioita hoidetaan, kannattaa seurata uutisia ja ajankohtaisohjelmia. Niistä voi keskustella opettajan ja vanhempien kanssa.

Oletteko lukenut Harry Potter -kirjoja?

– Joka ainoan! Uusimman lukemisen aloitin heti aamulla ja kävin vain vatsatanssitunnilla välillä. Takaisin tultuani jatkoin kolmeen asti yöllä.


Hyvä pieni jännitys

Jännittääkö Teitä koskaan mennä valtiovierailulle ja tavata kuninkaita ja kuningattaria?

– Ei pelkästään heitä. Joskus jännittää tavata myös toisia presidenttejä. Pieni jännitys on hyväksi. Silloin valmistautuu huolellisesti. Valmistautuminen poistaa jännitystä.

Mikä on ollut vaikein päätös presidenttinä?

– Asiat ovat eri tavalla kiperiä. Nimitykset ovat usein sellaisia. Monet hyvät ihmiset haluavat tulla nimitetyiksi tärkeään tehtävään. Paikkoja on vain yksi, ja ne joita ei syystä tai toisesta valita, tuntevat, että heitä on kohdeltu väärin. Sama koskee luokkatovereitanne. Teillä oli kova kilpailu siitä, kuka pääsee Kultarantaan. Jotkut saattavat olla sitä mieltä, että heitä kohdeltiin epäoikeudenmukaisesti.

Montako tuntia työpäivänne kestää?

– Kesäaikana se voi olla muutaman tunnin. Tai se saattaa kestää kellon ympäri. Valtiovierailuilla tehdään pitkiä päiviä. Euroopan unionin huippukokouksien osallistujat valmistautuvat siihen, että työt aloitetaan aikaisin aamulla ja jatketaan seuraavaan yöhön. Joskus päätökset saadaan tehtyä vasta aamuyöllä. Aika työteliäs tehtävä tämä on.

Mikä on perheessänne arjen hemmottelua?

– Kultarannassa arjen hemmottelua on, kun ohjelma loppuu ajoissa. Ehditään illalla saunaan, uimaan ja katsomaan, kuinka aurinko laskee meren taa.


Missä kissat nukkuvat

Tuleeko presidentin työssä hiki?

– Usein ja eri syistä.

Mikä on ollut erikoisin tapahtuma, johon olette osallistunut presidenttiaikananne?

– Ainutlaatuisin oli uuden vuosituhannen kokous ns. Millenium-huippukokous Yhdistyneissä Kansakunnissa, YK:ssa. Kaikkien jäsenvaltioiden johtajat kokoontuivat tekemään päätöksiä, jotta tästä vuosituhannesta tulisi edellistä parempi. Namibian presidentin kanssa olin kokouksen puheenjohtajana.

Pääsevätkö kissanne koskaan sänkyynne nukkumaan? Missä ne nukkuvat?

– Vahingossa joskus! Ne nukkuvat yleensä sohvalla tai missä milloinkin. Ne kilpailevat keskenään. Kun Rontti löytää hyvän paikan, niin parin päivän päästä Miska yrittää valloittaa sen.

Onko päätöksentekokykyänne aliarvioitu esimerkiksi ulkomailla siksi, että olette nainen?

– Aluksi oltiin epäluuloisia tai varovaisia. Luottamus pitää voittaa. On meillä suomalaisillakin ennakkoluuloja. Usein naisissa kiinnitetään huomiota kampaukseen eikä ajatuksiin.


Mehua työaikana

Mitä presidentti voisi tehdä koulukiusaamisen estämiseksi ja nuorten huumekokeilujen lopettamiseksi?

– Hän voi vaikuttaa lainsäädäntöön yhdessä hallituksen ja eduskunnan kanssa. Hän voi virallisissa puheissaan ottaa tärkeitä asioita esille. Hän on muiden mukana vaikuttamassa yleiseen mielipiteeseen. Kaikenkokoisten ihmisten pitää kunnioittaa toisiaan. Huumeet ja muut päihteet ovat huono vaihtoehto hyvälle elämälle.

– Tarjoamme kaikenikäisille vieraillemme päiväsaikaan mehua. Emme halua antaa kuvaa, että työntekoomme kuuluisi alkoholi. Toivottavasti pystytte itse vapaasti päättämään, jos ette halua maistaa alkoholia. Toivon, että osaatte myös varoa huumeita.

– Koulukiusaamiseen voivat kaikenikäiset vaikuttaa. Aikuisten pitää nähdä ongelma ja heidän pitää voida estää se. Lasten pitää toisilleen olla reiluja ja joskus jopa rohkeita. On noustava puolustamaan kiusattua.

Voiko noin vain lopettaa olemasta presidentti?

– Ei voi. Jos on luvannut olla vaaleissa mukana ja tulee valituksi, on myös oltava presidenttinä kuusi vuotta. Vaikka olisikin joskus hiki tukassa.


Suomalaisten presidentti

Mitä tekisitte, jos kuulisitte, että pelastaisitte 10 000 lasta, jos menisitte paikkaan, jossa itse voisitte sairastua tai jopa kuolla?

– Nykyään julkisuudenhenkilön turvallisuus on aina uhattuna, valitettavasti. Turvatoimenpiteillä pyritään varmistamaan, ettei ulkomaillakaan tapaamisissa joudu terrorismin uhriksi. 10 000 lasta ovat tavattoman tärkeitä. Olisin itse valmis uhraamaan omaa turvallisuuttani heidän pelastamisekseen. Suomen presidenttinä minun on muistettava, että suomalaiset ovat valinneet minut presidentikseen. Minun pitää pitää huolta heistä ja tehtävistä, joita Suomelle tulee.

– Toivon, että ihmiset voisivat elää asioiden puolesta eikä kuolla niiden puolesta. Kyllä itsensä uhraaminen kuuluu tietyssä määrin jokaisen ihmisen, niin myös presidentin elämänkatsomukseen.
Millainen olitte koulussa?

– Puolipinko. Olin aina luokan parhaiden joukossa. Toisaalta harrastin paljon urheilua ja opin aika helposti. Jouduin opiskelemaan opiskelua yliopistossa. Älä mene siihen ansaan, että luulet oppivasi kaiken vain kuuntelemalla.

Miksi halusitte presidentiksi?

– Edellinen presidentti ei halunnut jatkaa. Oli päätettävä, ketkä olisivat mahdollisia seuraajia. Muut olivat sitä mieltä, että minulla olisi mahdollisuuksia. Pidin velvollisuutenani asettua ehdokkaaksi. Pidin tärkeänä, että nainen ensimmäisen kerran Suomen historiassa valitaan presidentiksi ja hän selviää tehtävässä!


Hyvä uimari

Minkä ikäisenä opitte uimaan?

– Olin 7–8-vuotias. Osasin puolittain uida hyvinkin pienenä. Äitini mielestä minun oli osattava kunnolla uida, ennen kuin hän laski minut kesäksi Lohjalle. Olin siellä nuorin lapsista. Äiti tarkisti ennen kuin päästi, että pystyn uimaan kunnon matkan.

Anna pääsee esittämään viimeisen kysymyksen.

Pidättekö pinaattikeitosta vai -ohukaisista tai molemmista?

Presidentti heläyttää iloisen naurun.

– Molemmista ja muhennoksesta. Taisin yllättää teidät!

Golfauto odottaa huvilan edessä. Pressa pyytää toimittajat koeajolle. Pojat komennetaan taakse ja tytöt etupenkille. Iloisesti vilkuttaen Pinja, Anna, Markus ja Aleksi hyrräävät liikkeelle.

– Kahtakymppiä sillä pääsee, totesi Aleksi palattuaan.
Haastattelijat olivat Koululaisen kummikoulusta Turusta

Tulosta
Bookmark and Share

Päivitetty 9.9.2004

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi