Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puoliso : Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puolison puheet, 21.5.2011

Tohtori Pentti Arajärven puhe Kotkan kalamarkkinoilla 21.5.2011

Hyvät kuulijat,

takavuosina oli jossain kalaruuan edistämiskampanjassa teemana ”silakka on himputin hyvä kala”. Olen samaa mieltä. Eikä totta tuossa sanonnassa ole vain silakka, vaan laajemminkin kala on maittavaa ruokaa. Siksi kalamarkkinat ovat tärkeä tilaisuus.
Kala tarvitsee vetensä. Kun olemme Itämeren rannalla tunnetussa satama-kaupungissa, meri on luonnollinen kalanpyyntipaikka. Valitettavasti vain meri voi huonosti ja silloin kalatkin voivat huonosti ja lopulta ihmisetkin voivat huonosti.

Emme onneksi ole vielä näin pitkällä, vaikka lämpimimpinä kesinä huonoimmissa olosuhteissa laajoilla alueilla Itämerta onkin tilanne, jossa ei pidä uida ja jossa ei tee kyllä mielikään uida. Omakohtaisena muistumana tulee mieleen 1960–70-luvun juliste, jossa väitettiin, että itsekin uit mieluummin vedessä, jossa kalat uivat oikein päin. Muistan myös nähneeni opetusfilmin, jossa kehotettiin panemaan fosforia veteen, koska se lisää rehevöitymistä ja sitä kautta kalakantaa. Onneksi tutkimus ja valistus on siitä edennyt.

Itämeren keskeinen ongelma on rehevöityminen. Itämeri on vesialtaana omalajisensa, maailmanmitassakin ainutlaatuinen. Meren rehevöitymistilanne on hälyttävä ja ongelma on vaikea mm. meren mataluuden takia ja veden hitaan vaihtumisen vuoksi. Pietarin vedenpuhdistus on onneksi parantunut ja yleensäkin Itämeren rantakaupunkien jäteveden puhdistuksessa päästään hiljakseen eteen – edes hiljakseen – eteenpäin. Maatalous on edelleen ongelma Suomessakin. Emme voi mitenkään röyhistellä rintaamme siksikään, että saastutamme yhtä paljon kuin Ruotisi ja siellä väestö on kaksinkertainen.

Vaikka tilanne on paha, ei se ole toivoton. Vaikeat asiat tehdään heti ja mahdottomat kestävät vähän kauemmin. Uskon ja tiedän, että kaikkien tavoite on yhteinen. Kuollut meri pienellä k:lla ja erikseen kirjoitettuna ei voi olla kenenkään etujen mukainen. Lisäksi Suomen ja melkein kaikkien muidenkin Itämeren altaan valtion osalta on todettava, että tämä on ainoa meremme.

 

Tulosta
Bookmark and Share

Päivitetty 16.2.2012

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi