Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Itämeri

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 6.7.2009

Presidentti Halonen Vilnassa: Globalisaatio lisää Itämeri-yhteistyötä

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi osallistuivat maanantaina 6. heinäkuuta Liettuan tuhatvuotisjuhlallisuuksiin, jotka järjestetään sen johdosta, että Liettuan nimi mainittiin ensimmäistä kertaa historiankirjoissa vuonna 1009. Presidenttipari osallistui päivän aikana useisiin juhlatilaisuuksiin Vilnassa. Päivä huipentui Millennium-laulujuhliin ja presidentti Valdas Adamkusin isännöimään vastaanottoon. "Itämeren maiden kansat ovat aina olleet läheisessä kanssakäymisessä keskenään. Tämän päivän globalisaation myötä meillä tulee olemaan enemmän tekemistä keskenämme kuin koskaan aiemmin", presidentti Halonen sanoi puhuessaan Millennium-juhlilla.


Norjan kuningas Harald (vas.), Liettuan presidentti Valdas Adamkus ja tasavallan presidentti Tarja Halonen avasivat Suomen ja Norjan suurlähetystöjen uudet toimitilat. Kuva: Suomen Vilnan suurlähetystö

Presidentti Halonen tapasi Vilnassa Liettuan presidentiksi valitun Dalia Grybauskaiten, joka astuu virkaansa heinäkuun 12. päivänä. Ohjelmaan sisältyy myös tapaaminen Georgian presidentin Mihail Saakashvilin kanssa.

Liettuan tuhatvuotisjuhlaan osallistuivat myös Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, Norjan kuningas Harald V, Tanskan kuningatar Margareeta II, Islannin presidentti Ólafur Ragnar Grímsson, Latvian presidentti Valdis Zatlers, Puolan presidentti Lech Kaczynski ja Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko sekä Viron pääministeri Andrus Ansip.

Tuhatvuotisjuhlaan liittyviä tapahtumia on järjestetty Vilnassa ja maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Kaunasissa heinäkuun alusta lähtien. Juhla on Vilnan Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden päätapahtuma.


Presidentti Halonen tapasi Vilnassa Liettuan presidentiksi valitun Dalia Grybauskaiten. Kuva: Reuters / Lehtikuva.

Presidentti avasi suurlähetystön uudet tilat

Presidentti Halonen, Norjan kuningas Harald ja Liettuan presidentti Valdas Adamkus avasivat Suomen ja Norjan suurlähetystöjen uudet toimitilat maanantaina 6. heinäkuuta. Molempien maiden suurlähetystöt sijaitsevat samassa rakennuksessa Vilnan Taurianmäellä.

Suurlähetystöhanke käynnistyi jo presidentti Halosen toimiessa ulkoministerinä. "On hienoa, että rakennus on valmistunut nyt, kun Vilna on yksi Euroopan kulttuuripääkaupungeista", presidentti Halonen totesi avajaispuheessaan.

Presidentti Halonen matkusti Vilnaan Tallinnasta, jossa hän osallistui Viron laulujuhlille Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen kutsusta.

Liettuan tuhatvuotistapahtuma

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 25.8.2009

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi