Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 24.11.2008

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Luxemburgin kaupungintalolla 24. marraskuuta 2008

Haluan kiittää teitä, arvoisa pormestari, ystävällisistä sanoistanne, jotka osoititte minulle ja Suomelle.

Luxemburg on yksi Euroopan yhteisön kuudesta perustajavaltiosta. Perhe on kasvanut ja siitä on tullut 27 jäsenvaltion unioni. Elämme nyt erilaisessa Euroopassa kuin 50 vuotta sitten. Integraatio on syventynyt ja suurin osa sisäisistä rajatarkastuksista on poistettu. Kaikki jäsenvaltiot eivät vielä kuulu Schengen-alueeseen tai osallistu Schengen-yhteistyöhön. Käsitteestä Schengen on silti tullut symboli rajattomalle Euroopalle.

Me suomalaiset olemme kansainvälisiä ja kannatamme vahvasti monenkeskistä yhteistyötä. Te, arvoisa pormestari, olette toimineet diplomaattina muun muassa Helsingissä. Osallistuitte silloin nykyisin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestönä tunnetun organisaation perustamista koskeviin neuvotteluihin. Helsingin päätösasiakirja allekirjoitettiin vuonna 1975. Epäilevistä äänenpainoista huolimatta, tulos oli suuri menestys. Päätösasiakirjan periaatteisiin, erityisesti ihmisoikeuksien aloilla, viitattiin tulevina vuosina usein niiden keskuudessa, jotka halusivat nähdä maanosamme kahtiajaon päättyvän.

* * *

Tämän päivän globaalissa maailmassa ihmisten kansainväliset yhteydet ovat lisääntyneet. On tärkeää, että ihmiset viihtyvät asuinpaikassaan. Teillä ja kollegoillanne on näkemys siitä, miten Luxemburgin kaupungista tehdään eloisa paikka, jossa eri alkuperää edustavat ihmiset tuntevat olonsa kotoisaksi. Kaupunkinne on varmasti yksi Euroopan – ehkäpä jopa maailman – kansainvälisimmistä kaupungeista asukasrakenteen perusteella; yli 60 prosenttia kaupungin asukkaista on muita kuin Luxemburgin kansalaisia. Kaupunkinne on yksi EU:n kolmesta päämajakaupungista ja täällä toimii useita EU:n toimielimiä, mikä on tuonut tänne myös lukuisia suomalaisia. Luxemburgissa asuu yli tuhat suomalaista, joista suurin osa työskentelee Euroopan unionin toimielimissä.

Olen kuullut, että suomalaiset viihtyvät hyvin Luxemburgissa. He arvostavat sen puhdasta luontoa ja korkeaa elintasoa – jotka ovat tunnusomaisia myös kotimaassa. Ja näillä kahdella pääkaupungilla, Luxemburgilla ja Helsingillä, on muutakin yhteistä: kumpikin on arvioitu kansainvälisissä vertailuissa joko maailman turvallisimmaksi tai toiseksi turvallisimmaksi kaupungiksi. Voimme olla tästä hyvin ylpeitä ja sen puolesta tulee toimia myös tulevaisuudessa.

Luxemburg on myös sukupuolten välisen tasa-arvon kaupunki. Uskon lujasti, että naisten vahva osallistumistaso kaupunginvaltuustossanne ja yhteiskunnassa yleisemmin, on tasa-arvoista ja johtaa parempiin poliittisiin päätöksiin. Tasa-arvo ja avoimuus ovat menestyvän yhteiskunnan päätavoitteita.

Luxemburgin kulttuuritarjonta on laaja, ja kaupunki on itsekin tärkeä toimija alalla. Pääkaupunkimme ovat tehneet vilkasta kulttuuriyhteistyötä jo yli kymmenen vuotta. Helsingin kaupunginmuseolla ja Luxemburgin kaupungin historiallisella museolla on esimerkiksi ollut yhteisiä hankkeita melkein joka vuosi. Usein toistuvia teemoja yhteistyössä ovat olleet lapset ja nuoriso sekä kaupunkien moninaisuus. Erään näyttelyn otsikko ”Everybody is a stranger – somewhere" (jokainen on muukalainen jossakin -näyttely) korostaa tätä uudenlaista lähestymistapaa. Kaupungit ovat osa kulttuuriperintöämme, mutta ne ovat myös paikkoja, joissa varsin erilaiset ihmiset tapaavat päivittäin ja elävät yhdessä.

Kaupungintalon ulkopuolella on parhaillaan perinteiset joulumarkkinat, joilla voi nähdä otoksia suomalaisista jouluperinteistä. Minulle on kerrottu uusista suunnitelmista, jotka koskevat Luxemburgin kaupungin ja Helsingin tulevaa yhteistyötä. Toivon, että ne toteutuvat menestyksekkäästi.

Kiitos, arvoisa pormestari, että vastaanotitte meidät kauniissa kaupungintalossanne. Toivotan teille ja kaupunginvaltuuston jäsenille sekä yleisemmin Luxemburgin asukkaille kaikkea hyvää tulevaisuutta varten!

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 24.11.2008

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi