Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Presidenttifoorumi

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 11.5.2010

Presidentti Halonen: YK:n vuosituhatjulistus on yhä keskeinen tiekartta

Neljästoista Presidenttifoorumi pohti keinoja köyhyyden poistamiseksi teemanaan globalisaatio ja YK:n vuosituhattavoitteet.  Copyright © Tasavallan presidentin kansliaNeljästoista Presidenttifoorumi pohti keinoja köyhyyden poistamiseksi teemanaan globalisaatio ja YK:n vuosituhattavoitteet. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Tarja Halosen mukaan kymmenen vuotta sitten hyväksytty YK:n vuosituhatjulistus on yhä tiekartta, joka vie kohti kestävämpää ja oikeudenmukaisempaa tulevaisuutta. ”Vuosituhatjulistuksen keskeiset elementit – kestävä kehitys, tasa-arvo, solidaarisuus, suvaitsevaisuus ja yhteisvastuu – luovat edelleen kattavan viitekehyksen kansainvälisen yhteisön työlle”, presidentti Halonen sanoi Presidenttifoorumissa tiistaina 11. toukokuuta 2010. Neljästoista Presidenttifoorumi pohti keinoja köyhyyden poistamiseksi teemanaan globalisaatio ja YK:n vuosituhattavoitteet.

Presidentti Halosen mukaan YK:n jäsenvaltiot olivat rohkeita hyväksyessään vuosituhatjulistuksen yksimielisesti. ”Asetimme itsellemme valtavan haasteen sitoutuessamme yhdessä YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamiseen vuoteen 2015 mennessä. Se vuosi on hämmentävän lähellä”, hän sanoi. Presidentti Halonen toimi YK:n vuosituhatkokouksessa puheenjohtajana yhdessä Namibian presidentin Sam Nujoman kanssa.

Avauspuheenvuorossaan presidentti korosti naisten roolia kestävän kehityksen aikaansaamisessa. ”Naisten aseman vahvistamisen lisäksi on jatkettava toimenpiteitä, jotka suuntautuvat muihin haavoittuviin ryhmiin kuten lapsiin, vammaisiin sekä etnisiin vähemmistöihin”, presidentti Halonen sanoi. ”Naisilla on erittäin tärkeä rooli myös ympäristön kestävän kehityksen aikaansaamisessa. Ilmastomuutoksen vaikutukset kohdistuvat rankimmin kehitysmaihin, joissa naiset vastaavat pääosin arjen sujuvuudesta. Ympäristön kannalta kestävät ratkaisut vaativat näin sekä miesten että naisten yhdenvertaista osallisuutta.”

Presidentti Halosen mukaan tarvitsemme vahvaa monenkeskeistä järjestelmää, jotta voimme vastata maailmanlaajuisiin haasteisiin yhdessä – yksin emme pysty toimimaan. ”Erilaiset G-ryhmät ovat sinänsä tervetulleita, mutta Yhdistyneet kansakunnat on keskeisin foorumi yhteisten päämäärien saavuttamisessa”, presidentti sanoi.

Vastuunsa kantava kansallisvaltio

Presidentti Halonen painotti vahvojen kansallisvaltioiden merkitystä reilun maapalloistumisen rakentajina. ”Hurmoshenkinen usko siihen että globalisaatio on lääke kaikkeen, että se hävittää valtioiden rajat ja hoitaa itse itsensä, on tullut tiensä päähän. On meistä itsestämme kiinni, miten me haluamme globalisaation kehittyvän. Siihen tarvitaan sekä markkinoiden säätelyä että vahvaa, vastuunsa kantavaa ja toimivaa kansallisvaltiota.”

Tasavallan presidentin lisäksi tilaisuudessa käyttivät pyydetyn puheenvuoron ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen, professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta sekä alivaltiosihteeri Ritva Koukku-Ronde ulkoasiainministeriöstä. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi Hannu Lehtilä.

Foorumiin oli kutsuttu osallistujia yhteiskunnan eri alueilta, muun muassa kansanedustajia, tutkijoita sekä järjestöjen edustajia.

Presidenttifoorumin alustukset

Tasavallan presidentti Tarja Halosen avaussanat XIV Presidenttifoorumissa
pdfUlkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen
pdfProfessori Teivo Teivainen
pdfAlivaltiosihteeri Ritva Koukku-Ronde

 

Tulosta
Bookmark and Share

Päivitetty 4.6.2010

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi