Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 8.3.2007

Tasavallan presidentti Tarja Halosen videotervehdys kansainvälisen naistenpäivän juhlassa ”Suffrage Birthday Bash: 100 Years of Full Political Rights in Finland” Suomen Washingtonin suurlähetystössä 8.3.2007

(puheen kieli englanti)

Minulla on suuri ilo liittyä seuraanne tänä iltana Helsingistä videon välityksellä. Juhlimme yhdessä yhtä yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden suurimmista voitoista.

1900-luvun alku oli muutosten aikaa niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa. Molemmissa maissa naiset suunnittelivat, järjestivät, luennoivat, julkaisivat, marssivat, vaikuttivat ja avasivat uusia uria kaikilla aloilla. He saavuttivat käänteentekeviä tuloksia väkivallattomin keinoin. Meidän maailmamme muuttui paremmaksi.

Sata vuotta sitten suomalaiset naiset saivat täydet poliittiset oikeudet ensimmäisinä naisina maailmassa. Uudessa-Seelannissa naiset olivat jo saaneet äänioikeuden muutamia vuosia aikaisemmin, ja sittemmin suomalaiset naiset saivat äänioikeuden ja kelpoisuuden asettua ehdokkaaksi valtiollisissa vaaleissa.

Tuolloin hyvin köyhässä maassa tekemämme poliittinen uudistus oli poikkeuksellisen radikaali kansainvälisenkin mittapuun mukaan. Päätös oli erittäin tärkeä sekä demokratian että koko maamme kehityksen kannalta. Suomalaiset naiset ovat alusta asti olleet mukana rakentamassa hyvinvointiyhteiskuntaa, josta kaikki suomalaiset voivat nyt nauttia. Sukupuolten välinen tasa-arvo on yhä tärkeä asia meille, ja sillä on myös merkittävä rooli Suomen kansanvälisessä kilpailukyvyssä.

Kymmenen päivän kuluttua Suomessa pidetään seuraavat eduskuntavaalit. Tämä vaalipäivä juhlistaa lähes päivälleen sata vuotta sitten toimitettuja ensimmäisiä eduskuntavaaleja, jossa kaikki 24 vuotta täyttäneet suomalaiset saivat ensimmäisen kerran äänestää ja asettua ehdolle. Ensimmäisissä eduskuntavaaleissa 200-jäseniseen eduskuntaan valittiin jo 19 naista. Nyt kautensa päättävässä eduskunnassa naisedustajia on 75.

* * *

Naiset ovat maailman väestön enemmistö, ei vähemmistö. Naisten oikeudet, naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäiseminen, sukupuolten välinen tasa-arvo ja koulutuksen edistäminen ovat ihmisoikeuksien ja kehityksen edistämisen kannalta keskeisiä. Köyhyydellä on aivan liian usein naisen kasvot. Siksi naisten aseman parantaminen maailmanlaajuisesti auttaa vähentämään köyhyyttä. Edistämällä naisten oikeuksia tasoitetaan tietä oikeudenmukaisemmalle ja kestävämmälle maailmalle.

* * *

Saavutetut naisten oikeudet vaikuttavat nykyisen ja tulevien sukupolvien naisten ja miesten elämään. Me – niin naiset kuin miehetkin – voimme olla ylpeitä ollessamme osa tätä perintöä. Tänään juhlimme naisten täysien poliittisten oikeuksien 100-vuotisjuhlaa – ja paljon muuta.

Kiitän teitä osallistumisestanne tähän juhlaan ja toivotan teille kaikille inspiroivaa iltaa.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 14.4.2008

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi