Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 24.5.2011

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Kroatian presidentin Ivo Josipovićin valtiovierailun kunniaksi järjestettävällä illallisella 24.5.2011

(muutosvarauksin)

Haluan omasta ja puolisoni puolesta toivottaa teidät sydämellisesti tervetulleeksi keväiseen Suomeen. Vain vajaat kaksi vuotta sitten, syyskuussa 2009 meillä oli tilaisuus vierailla Kroatiassa. Kaunis maanne ja mielenkiintoiset keskustelut ovat jääneet hyvin mieleeni.

Kehitys Kroatiassa on viime vuosina ollut tämän jälkeenkin nopeaa. Olette edenneet monissa uudistuksissa. EU-jäsenyys on jo aivan lähellä. Oli erittäin mielenkiintoista tänään kuulla näkemyksenne niin oman maanne ja alueenne kuin Euroopan ja kansainvälisen tilanteen kehityksestä.

Kroatian ja Suomen väliset suhteet ovat erinomaiset. Vierailuvaihto on vilkasta. Hallitustason lisäksi myös parlamenttiemme ystävyysryhmät ovat vierailleet puolin ja toisin. Talous- ja kauppavaltuuskunnat rakentavat edellytyksiä maidemme välisen kaupan kasvattamiselle. Yhteistyömahdollisuuksia on niin innovaatiopolitiikan, ympäristöteknologian kuin perinteisempienkin sektoreiden alalla.

Kroatialaiset ja suomalaiset ovat viime vuosina tulleet entistä tutummiksi toisilleen. Kasvava turismi on lisännyt suoria kontakteja kansalaistemme välillä. Kulttuurin alalla kiinnostus on elävää. Kokemukset yhteistyöstä ovat hyvin myönteisiä. Te, herra presidentti, tiedätte itsekin mainiosti, kuinka lähellä musiikki niin kroatialaisten kuin suomalaistenkin sydäntä.

Suomi ja Kroatia ovat osa Eurooppaa. Arvomme ovat yhteiset. Olemme toimineet hyvässä yhteistyössä Euroopan neuvostossa ja Etyjissä. Maamme toimivat myös globaalisti demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion puolesta. Arvostamme Yhdistyneiden kansakuntien työtä kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden puolesta. Kroatia toimi hiljattain menestyksekkäästi YK:n turvallisuusneuvoston jäsenenä ja on jo pitkään ollut Suomen lailla aktiivinen kansainvälisessä kriisinhallinnassa. Suomi tavoittelee nyt puolestaan vaihtuvan jäsenen paikkaa YK:n turvallisuusneuvostossa.

Kroatian EU-jäsenyysneuvottelut ovat edenneet loppusuoralle. Suomi on johdonmukaisesti kannattanut Euroopan unionin laajentumista kunhan uudet jäsenmaat täyttävät yhteisesti sovitut jäsenyyskriteerit. Kroatia on toimeenpannut mittavia yhteiskunnallisia uudistuksia jäsenyyskriteerien täyttämiseksi. Olen erityisen iloinen viimeaikaisesta edistyksestänne ei vain korruption pois kitkemisessä, vaan myös, laajemminkin hyvän hallinnon ja oikeuslaitoksen uudistamiseksi. Teidän oma tukenne, herra presidentti, on tässä ollut merkittävä.

Suomi tukee Kroatiaa EU-jäsenyyskriteerien täyttämisessä sekä kahdenvälisesti että Euroopan unionin rahoittamien hankkeiden kautta. Kokemuksemme ns. twinning-yhteistyöstä ovat myönteisiä. Samalla olemme pystyneet rakentamaan toimivat yhteistyöverkostot monella hallinnon alalla. Näistä on varmasti hyötyä myös Kroatian liityttyä Euroopan unioniin. Myös asiantuntijavaihto avaa monia mahdollisuuksia. Eräs kiinnostava esimerkki on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1325 ”Naiset, rauha ja turvallisuus”. Yhteydet kansalaisyhteiskunnan toimijoiden välillä ovat syventäneet suhteitamme.

Uskon, että Kroatian EU-tie toimii hyvänä esimerkkinä myös naapurimaillenne. Te, herra presidentti, olette tehnyt huomattavan työn Kroatian ja sen naapureiden yhteistyön parantamiseksi ja alueellisen yhteistyön kehittämiseksi. Hyvät naapuruussuhteet ovat monin tavoin hyödyksi.

Me Suomessa olemme kokeneet perinteisesti pohjoismaat läheisiksi ja pohjoismaisen yhteistyön tärkeäksi. Samoin laajempikin yhteistyö Itämeren alueen maiden kanssa on entisestään kasvanut. Luonteva arkinen kanssakäyminen ja yhteistyö eivät ole menettäneet merkitystään EU-jäsenyytemme aikanakaan, vaan päinvastoin jäsenyydestämme on ollut iloa, oli sitten kyseessä toinen EU-maa tai unionin ulkopuolella oleva maa. Uskon, että Kroatian ja sen naapureiden alueellinen yhteistyö osoittautuu yhtä luontevaksi ja pysyväksi. Ehkä pohjoismaisesta ja laajemmin Itämeren alueen maiden yhteistyöstä voi löytyä käyttökelpoisia virikkeitä myös omalle alueellenne.

* * *

Vierailunne on omiaan tiivistämään maidemme välisiä hyviä suhteita. Teillä on mahdollisuus syventää suomalaisten tietämystä maastanne. Toivon, että vierailunne antaa myös teille monipuolisen kuvan suomalaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista.

Arvoisa presidentti, haluan kohottaa maljan teidän ja puolisonne kunniaksi, Kroatian kansan onneksi sekä maidemme välisen yhteistyön menestykseksi.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 24.5.2011

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi