Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Uutiset, 31.3.2010

Presidentti Halonen Valenciassa: Nyt on aika toimia!

Presidentti Halonen ja Espanjan varapääministeri Maria Teresa Fernández de la Vega, kokouksen koollekutsuja. Copyright © Tasavallan presidentin kansliaPresidentti Halonen ja Espanjan varapääministeri Maria Teresa Fernández de la Vega, kokouksen koollekutsuja. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Tarja Halonen osallistui viikonloppuna 27.–28.3. Valenciassa Espanjassa kansainväliseen kokoukseen ”Naiset paremman maailman puolesta”.

Espanja on EU-puheenjohtajamaana tarttunut vahvasti kiinni tasa-arvoasioihin, ja se näkyi myös siinä huomiossa, joka Valencian kokoukseen kohdistui Välimeren molemmilla rannoilla. Tapahtuma liittyi kansainvälisten kokousten sarjaan. Vastaava tapahtuma toteutui laajamittaisena naisjohtajuuden kokouksena Liberian Monroviassa Suomen ja Liberian presidenttien yhteistyönä.

”On erittäin ilahduttavaa, että Espanja on ensimmäisenä EU:n jäsenvaltiona ottanut sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisen ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjumisen puheenjohtajuutensa painopistealueiksi. Tämä tapahtuma osoittaa, että nämä kysymykset ovat myös keskeisiä EU:n ja muiden maaryhmien ja kansainvälisten järjestöjen yhteistyössä”, presidentti Tarja Halonen sanoi puhuessaan kokouksen avajaisistunnossa.

”Inhimillinen turvallisuus, ihmisoikeudet ja hyvinvointi ovat jakamattomia. Meillä on yhteinen velvollisuus edistää niitä, ja Yhdistyneet kansakunnat on keskeisin foorumi tässä työssä”, presidentti Halonen totesi. Kokouksen avajaisistuntoon osallistui Espanjan kuningatar Sofia ja siinä puhuivat presidentti Halosen lisäksi mm. Liberian presidentti Ellen Johnson-Sirleaf, YK:n apulaispääsihteeri Asha-Rose Migiro, Valencian pormestari Rita Barbera ja Espanjan varapääministeri Maria Teresa Fernández de la Vega, jonka kutsumana ja johdolla tämä kokous oli koolla.

Aikaansaamisen kulttuuri

Espanjan pääministeri Jose Rodrigues Zapatero antoi kokouksen päätössanoissa sille täyden tukensa. “Ei voi kuvitella saavuttavansa parempaa maailmaa, säällisempää, vauraampaa ja vakaampaa maailmaa, ellei miesten ja naisten tasa-arvo edisty merkittävästi.” Perusasia Zapateron mukaan on oikeus elää vapaana suoraan naisiin kohdistuvasta että rakenteellisesta väkivallasta.

Yli 500 osanottajaa noin 50 maasta käsitteli monipuolisesti erityisesti kehitysmaiden naisten asemaa. Teemoina olivat ihmisoikeudet ja kansalaisuus, uudet taloudelliset haasteet, äitiys- ja lisääntymisterveys sekä koulutus, kulttuuri ja kehitys. Talouskriisin vaikutukset, ilmastonmuutoksen vastustaminen ja koulutuksen tähdellisyys korostuivat monissa puheenvuoroissa. Mutta painokkaasti osanottajat vaativat myös toimenpiteitä.

”Pitää luoda aikaansaamisen kulttuuri”, sanottiin, sillä naisten syrjinnän poistamisen yleissopimus on solmittu 30 vuotta sitten. Naisten asemaa edistänyt ns. Pekingin kokous pidettiin 15 vuotta sitten, ja ”Naiset, rauha ja turvallisuus” -päätöslauselman YK:n turvaneuvosto hyväksyi 10 vuotta sitten. ”Yhteistyö naisten ja naisverkostojen välillä on erittäin tärkeää toimeenpanon edistämiseksi.”

 

Kokoukseen osallistui yli 500 osanottajaa noin 50 maasta. Copyright © Tasavallan presidentin kansliaKokoukseen osallistui yli 500 osanottajaa noin 50 maasta. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

 

Tulosta
Bookmark and Share

Päivitetty 31.3.2010

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi