Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 10.10.2009

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Marttaliiton 110-vuotisjuhlilla 10.10.2009

(muutosvarauksin)

Kotien ja perheiden hyvinvointi on yhteinen asiamme. Perheet ovat tänä päivänä hyvin monimuotoisia ja tekevät erilaisia arjen ratkaisuja. Näiden valintojen tukeminen sekä erilaisuuden kunnioittaminen ovat hyvinvointiyhteiskuntamme lähtökohtia.

Tasa-arvon toteutumista pidetään suomalaisessa yhteiskunnassa tärkeänä. Mahdollisuus ei ole vain valita työ tai perhe vaan saada molemmat. Sekä naisen että miehen. Käytännössä tämä on tarkoittanut naisten laajaa osallistumista työelämään lasten subjektiivisen päivähoidon, perhevapaiden, pakollisen oppivelvollisuuden sekä lämpimän kouluaterian myötä. Työn kautta naisilla on taloudellinen itsenäisyys.

Tasa-arvosta on puhuttu paljon ja sitä kunnioitetaan kaikille kuuluvana perusoikeutena. Käytännössä etenkin naisten oikeuksien toteutumisessa on silti haasteita. Naiset kantavat päävastuun kodinhoidosta, joutuvat työelämässä miehiä enemmän syrjityiksi ja saavat huonompaa palkkaa. Naisiin kohdistuva läheisväkivalta on myös huolestuttavan yleistä. Todellisen tasa-arvon saavuttamiseksi tarvitaan vielä paljon määrätietoista toimintaa.

Olen tyytyväinen siitä, että perinteisiä sukupuolirajoja on kuitenkin rikottu. On tullut tilaa yksilöllisille valinnoille. Miestä ei enää tarvitse pitää roolimallina, sillä uudenlainen ajatus painottaa molempien sukupuolten mahdollisuuksia. Erilaista osaamista on levitetty sekä miehille että naisille. Harva mies rakentaa saunaa joka päivä, mutta sukkia voi sen sijaan kutoa useamminkin - myös miehet. Etenkin nuorten miesten rohkea asennoituminen kutomiseen, ruoanlaittoon tai lasten hoitamiseen ovat erittäin ilahduttavia piirteitä.

Tiedot ja taidot - osaaminen sekä aivoilla että käsillä - ovat osoitus elämän kokonaishallinnasta. Olla yhtä aikaa Martta ja Maria. Itse asiassa kysymys on renessanssista. Tässäkään ei tarvitse valita. Kädentaitoihin liittyvän arvostuksen nostamiseen tarvittaisiin silti ripaus ylpeyttä omasta osaamisesta.

* * *

Marttaliiton 110 -vuotisen pitkän historian aikana yhteiskunta sekä naisten asema ovat muuttuneet rajusti. Muutokset ovat olleet maailmanlaajuisia, mutta eivät ole tapahtuneet kaikkialla samaan tahtiin.

Köyhyys on edelleen maailman suurimpia ongelmia. Yli 1,3 miljardia ihmistä elää YK:n tilastojen mukaan äärimmäisessä köyhyydessä. Heistä 70 prosenttia on naisia. Köyhyys näyttäytyy monella tavalla ja heijastuu kokonaisvaltaisesti terveyteen, koulutukseen sekä elämästä selviytymiseen.

Köyhimmät alueet ja väestöt kohtaavat rajuimmin myös ilmastonmuutoksen negatiiviset vaikutukset. Tulvat tai lisääntyvä kuivuus vaikuttavat suoraan elämän perusedellytyksiin. Kehitysmaiden naiset ovat keskeisessä roolissa ilmastonmuutoksen torjumisessa, sillä heillä on usein päävastuu maanviljelyksestä, ruoan tuotannosta sekä veden hankkimisesta.

Köyhyyden, ilmastonmuutoksen ja maailmanlaajuisen ruokakriisin torjuminen vaativat huomion kiinnittämistä naisten aseman parantamiseen. Olen itse painottanut, että myös uuteen maailmanlaajuiseen ilmastosopimukseen on sisällytettävä sukupuolten tasa-arvoa ja naisten osallistumista koskeva määräys. Naisten kautta hyöty kohdentuu myös perheisiin, lapsiin sekä koko yhteisöön.

Olemme yhdessä sitoutuneet YK:n vuosituhattavoitteen mukaisesti parantamaan naisten ja lasten asemaa sekä poistamaan köyhyyttä. Maailmanlaajuisen talouskriisin aikana heikoimmassa asemassa olevien auttaminen on nyt entistä tärkeämpää. Meidän kaikkien tulee kantaa vastuumme yhteisen maailmamme hyvinvoinnista. Suomalainen kehitysyhteistyö on monitahoista: sekä valtioiden välistä että kansalta kansalle. Kehitysyhteistyötä koskevista sitoumuksista on pidettävä kiinni.

* * *

Marttaliiton tekemällä järjestötyöllä on oma paikkansa sekä Suomessa että kansainvälisesti. Useiden kymmenien vuosien aikana tehty kehitysyhteistyö ei ole jäänyt huomaamatta. Ekologinen asenne elämään on meitä kaikkia lähellä. Naisten rooli muutosten toteuttajina on suuri sekä meillä että muualla. Marttojen tekemä työ on tässä tärkeää.

Martat ovat olleet koko historiansa ajan mukana suomalaisten perheiden arjessa. Kotitalouksien tukeminen on pitänyt sisällään kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin jakamista. Kädentaitojen vaalimista sekä tietoa. Yhdessä tekemisen riemua.

Lämpimät kiitokseni Marttaliitolle, liiton yhteistyöjärjestöille sekä kaikille vuosien saatossa mukana olleille vapaaehtoisille, 110 vuoden pitkäjänteisestä työstä. Voimia ja menestystä työhönne myös tulevaisuudessa..

Tulosta
Bookmark and Share

Päivitetty 10.10.2009

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi