Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 7.9.2000

Tasavallan presidentti YK:n Millennium -huippukokouksessa 7.9.2000

(muutosvarauksin)

Yhdistyneiden kansakuntien on tehtävä itsestään nykyistä merkityksellisempi jäsenvaltioilleen ja etenkin niiden asukkaille. On tärkeää, että kaikki ymmärtävät YK:n merkityksen ja tukevat sitä sen tehtävässä. Järjestön tavoitteiden ja periaatteiden on oltava merkityksellisiä kaikille. YK on tehnyt ja sen on edelleen tehtävä hyvää työtä auttaakseen apua eniten tarvitsevia: naisia, lapsia, vähemmistöjä ja vammaisia. YK:n maailmankonferensseissa on jo käsitelty monia ihmisten tarpeita ja arkipäivän huolenaiheita. Tulevaisuudessa työtä jatketaan konferensseissa, jotka käsittelevät rasismia, HIViä/AIDSia ja lasten asemaa. Korostan, että "Me maailman kansat" on YK:n peruskirjan keskeisin elementti.

YK:lla on oltava merkittävä rooli kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämisessä. Tarkoitan turvallisuutta laajasti määriteltynä. Rauha ei merkitse pelkästään sodatonta tilaa. Demokratia, ihmisoikeuksien kunnioittaminen, oikeusvaltioperiaate ja hyvä hallinto ovat tärkeitä laajamittaisen turvallisuuden ja kehityksen kannalta. Ne ovat myös tehokkaita kriisien torjunnan keinoja.

Siviilikriisinhallintaa olisi kehitettävä ja vahvistettava. Pätevä oikeuslaitos, toimiva koulutusjärjestelmä ja tehokas paikallishallinto ovat arkipäivän esimerkkejä asiasta. Käyttämällä hyväksi samoja tekijöitä konfliktien jälkeisessä rauhan rakentamisessa lujitetaan kansakunnan perustaa ja estetään konflikteja uusiutumasta. Tarvitsemme edelleen perinteistä rauhanturvaamista. Siksi meidän olisi pikimmiten harkittava Yhdistyneiden kansakuntien rauhanoperaatioita käsittelevän työryhmän suosituksia.

Yhtä paljon kuin pelolta meidän on suojeltava ihmisiä köyhyydeltä. Meidän on saatava heidät tuntemaan itsensä kunnioitetuiksi ja olonsa turvalliseksi. Ihmiskeskeinen kestävä kehitys on paras keino ehkäistä kriisejä pitkällä aikavälillä. Siinä puututaan konfliktien rakenteellisiin syihin ja luodaan siten luja perusta kestävälle rauhalle. Köyhyyden poistaminen, ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja sukupuolten tasa-arvo ovat ratkaisevan tärkeitä tässä yhteydessä. Olen vakuuttunut siitä, ettei voi olla olemassa rauhaa ilman kestävää kehitystä eikä kehitystä ilman kestävää rauhaa. Kestävä rauha ja kehitys kulkevat käsi kädessä kaikkialla maailmassa.

Tämän huippukokouksen puheenjohtajana olen huomannut kaikkien puhuvan globalisaatiosta. Siihen onkin hyvä syy, sillä globalisaatio on suurimpia haasteitamme. YK:n on pyrittävä toden teolla varmistamaan, että kaikki maat ja kansat pääsevät nauttimaan globalisaation hedelmistä.

Toinen YK:n kohtaama haaste on kysymys siitä, miten tieto- ja viestintäteknologian vallankumousta pitäisi käyttää kehityksen eteenpäin viemiseen. Samalla YK:n on jatkettava työtään peruskoulutuksen parantamiseksi. Tieto- ja viestintäteknologian alalla YK:n on luotava kumppanuuksia, myös yksityissektorin kanssa. Kehitysmaille tämä teknologian vallankumous mahdollistaa suoranaisia harppauksia eteenpäin kehityksessä. Digitaalikuilun umpeenkurominen kaventaa osaltaan kehittyneiden maiden ja kehitysmaiden välistä kuilua ja auttaa niitä tasavertaisempaan kumppanuuteen maailman asioissa. Kehitykselle ei kuitenkaan ole olemassa taikareseptiä. Uusien ja vanhojen keinojen on täydennettävä toisiaan. Apua on keskitettävä aiempaa enemmän ihmisiin ja heidän tarpeisiinsa. Meidän on annettava anteeksi köyhimpien maiden velat ja poistettava niiltä kaupan esteet.

Kansalaisyhteiskunnan osallistuminen on tärkeää YK:n merkityksen kannalta. Sen panosta tarvitaan kaikessa YK:n toiminnassa. Kansalaisjärjestöt ovat osallistuneet merkittävällä tavalla globaaliagendan laadintaan. Tämä osallistuminen on laajennettava koko kansalaisyhteiskuntaan, mukaan lukien kansanedustuslaitokset, yksityissektori ja yritysmaailma. Näiden edustajia voitaisiin nimetä YK:n virallisiin valtuuskuntiin, kuten Suomi tekee. Kaikkien toimijoiden välinen laaja kansainvälinen yhteistyö tuo YK:n lähemmäksi ´meitä maailman kansoja´. Kiitän pääsihteeriä hänen aloitteistaan, jotka koskevat kansalaisyhteiskunnan osallistumista YK:n toimintaan. Yhdistyneiden kansakuntien vahvistaminen edellyttää uudenlaista tukea. Raportissaan "Me maailman kansat" pääsihteeri esittelee erinomaisen toimintamallin YK:lle.

Monitahoisten tehtäviensä edessä YK tarvitsee kaikkien jäsentensä vahvaa sitoutumista monenvälisyyteen.

Tunnemme tosiasiat. Tiedämme, mitä haluamme. Tiedämme, miten sen saavutamme. Tarvitsemme vain tahtoa.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 29.10.2002

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi