Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 21.2.2008

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Vietnamin presidentin valtiovierailun kunniaksi isännöimillä illallisella Hanoissa 21.2.2008

(muutosvarauksin; puheen kieli englanti)

Haluan kiittää Teitä, arvoisa Presidentti, ystävällisistä sanoista, jotka osoititte minulle, valtiovierailun valtuuskunnalle ja kaikille suomalaisille. Haluamme myös lämpimästi kiittää teitä kutsusta saapua vierailulle kauniiseen maahanne.

Maidemme suhteet ovat erittäin hyvät ja sydämelliset – olemme vanhoja ystäviä. Suomi oli yksi ensimmäisiä länsimaita, jotka tunnustivat yhtenäisen Vietnamin. Diplomaattiset suhteet solmittiin tammikuussa 1973. Vietämme siis kuluvana vuonna maidemme välisten virallisten suhteiden 35-vuotisjuhlaa.

Suomessa tunnettiin suurta sympatiaa, kun maanne koki raskaita aikoja.. Suomalaisten halu tukea Vietnamia on jatkunut sodan jälkeenkin.

Vietnam on ollut yksi Suomen pitkäaikaisimmista kehitysyhteistyökumppaneista. Me suomalaiset olemme erityisesti tähdänneet köyhyyden poistamiseen, maaseudun kehittämiseen ja perusinfrastruktuurin kuten esimerkiksi vesihuollon järjestämiseen. Oman sitoutumisenne ja päättäväisyytenne ansiosta olette edistyneet merkittävästi Yhdistyneiden kansakuntien vuosituhattavoitteiden saavuttamisessa.

Suomi tulee jatkamaan kehitysyhteistyötä Vietnamin kanssa tulevina vuosina. Teidän maanne elää voimakasta myönteistä muutoskautta. Toivomme löytävämme yhteistyöhömme uusia kumppanuuksia, joiden avulla suhteitamme voidaan tiivistää ja laajentaa nykyoloja ja tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen sekä sosiaalisen kehityksen turvaaminen ovat globaaleja haasteita ja haasteita myös yksittäisten kehitykselle. Kaikkien maiden sitoutumista tarvitaan, jotta voimme turvata ympäristön ja ihmisten kannalta kestävän kehityksen.

* * *

Vietnamilaiset ja suomalaiset ovat käytännössä lähempänä toisiaan kuin kartasta katsoen saattaisi ajatella. Helsingin ja Hanoin välillä kulkee rautatie ja suora lentoliikenne maidemme välillä tulee mitä todennäköisimmin kasvamaan.

Sekä suomalaiset että vietnamilaiset ovat luontoa rakastavia ihmisiä. Arvostamme ahkeruutta ja osaamista. Olemme hyvin käytännöllisiä ihmisiä, mutta myös uutta luovia. Kansalaistemme väliset yhteydet lisääntyvät jatkuvasti kehitysyhteistyön, kaupan ja investointien kasvaessa. Vietnamista on myös tullut mieluinen lomakohde suomalaisille. Suomessa on jo lähes 5000 vietnamilaisen yhteisö, jonka sanotaan olevan yksi parhaiten Suomeen kotoutuneista ulkomaalaisyhteisöistä.

Vietnam on tällä hetkellä yksi Aasian nopeimmin kasvavista talouksista. Onnittelemme Vietnamia jäsenyydestä maailman kauppajärjestössä. Jäsenyys multalateraalissa järjestössä tulee johtamaan yhä avoimempiin markkinoihin ja lisääntyviin investointimahdollisuuksiin Vietnamissa. Vietnamilaiset toimittajat muistuttivat minua jo Helsingissä, että teillä alkaa nyt uusi vuosi. Toivon sydämestäni, että tänään allekirjoitettu maittemme välinen investointisuojasopimus voisi olla myönteinen merkki alkavalle vuodelle. Tukeehan se laajempaa yhteistyötä ja kehitystä. Huomenna järjestetään Suomen ja Vietnamin välinen business forum täällä Hanoissa, mikä toivottavasti entisestäänkin lisää molempia maita hyödyntäviä yhteyksiä.

Molemmissa maissa kulttuurin merkitys kansalliselle identiteetille on suuri ja kulttuurin asema luovuuden lähteenä ja innoittajana on tunnustettu. Musiikin alalla kansanmusiikkia arvostetaan ja sen asemaa tuetaan molemmissa maissa. Käytännön esimerkkinä kulttuuriyhteistyöstämme haluaisin mainita Vietnamin kansallisen eepoksen valmistelun vietnamilaisten ja suomalaisten asiantuntijoiden yhteistyönä – mallina toimi Suomen kansalliseepos Kalevala. Kuuluisan suomalaisen arkkitehdin Alvar Aallon asunto- ja muotoilutöitä esittelevä näyttely tänä keväänä täällä Vietnamissa antaa mahdollisuuden tutustua suomalaisen rakennustaiteen arvoihin ja tyyleihin.

* * *

Vietnam on valittu YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi vuosille 2008-2009. Onnittelen teitä tästä saavutuksesta, joka on osoitus Vietnamin arvostetusta asemasta kansainvälisen yhteisön ja maailmanjärjestön jäsenenä sekä alueellisen vakauden ylläpitäjänä. Suomi pyrkii turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi vuosille 2013-14 ja toivomme tukeanne tälle pyrkimyksellemme.

Ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen luovat vahvan pohjan taloudellisen kasvun, sosiaalisen tasa-arvon ja yhteiskunnallisen vakauden saavuttamiselle. Sen me voimme sanoa omasta kokemuksestamme. Vietnamin kehitys on ollut monessa mielessä myönteistä. Toivon sen kannustavan teitä edelleen. Tätä haluaa myös koko Euroopan unioni ja se on myös maanne kanssa käytävän dialogin tarkoitus. Euroopan unionin ja Vietnamin suhteet ovatkin nousemassa uudelle tasolle, kun parhaillaan neuvoteltava laaja-alaisen kumppanuus- ja yhteistyösopimus saadaan aikaan.

* * *

Minulla on ilo ja kunnia olla ensimmäinen Suomen valtionpäämies, joka tekee virallisen vierailun Vietnamiin. Toivon, että tämä vierailu vahvistaa kumppanuuttamme, lisää molemminpuolista kiinnostusta toisiamme kohtaan ja laajentaa kahdenvälisiä suhteitamme.

Haluan toivottaa teille Herra Presidentti ja Madame Tran Thi Kim Chi terveyttä ja menestystä sekä kohottaa maljan Suomen ja Vietnamin väliselle ystävyydelle ja yhteistyölle.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 22.2.2008

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi