Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Tiedotteet ja uutiset

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 10.9.2006

Tasavallan presidentti Tarja Halosen avajaispuhe Asem-huippukokouksen avajaisseremoniassa 10.9.2006

(muutosvarauksin)

Minulla on suuri ilo ja kunnia puhua teille tänään ja toivottaa teidät tervetulleiksi Suomeen ja kuudenteen Asem-huippukokoukseen. Tämän tärkeän tapahtuman isännöiminen on erityinen kunnia meille suomalaisille. Asem-huippukokous on kaikkien aikojen suurin Suomessa järjestetty kansainvälinen kokous. Tämä huippukokous on erittäin tärkeä paitsi meille, myös Asemille. Tässä kokouksessa juhlimme Aasian ja Euroopan välisen kumppanuuden kymmenvuotista taivalta.

Maantieteellisen sijaintinsa vuoksi Suomea kutsutaan joskus Euroopan ja Aasian väliseksi portiksi. Koemmekin maamme soveltuvan hyvin kymmenvuotisjuhlaa viettävän huippukokouksen kokouspaikaksi. Suomen tasavallan presidenttinä toivon, että kiireisistä aikatauluistanne huolimatta teillä on aikaa tutustua paremmin meidän pohjoiseen maahamme.

Suomen malli – niin kutsuttu pohjoismainen hyvinvointiyhteiskuntamalli – perustuu vahvaan demokratiaan, yhteisvastuuseen ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen. Hyvä taloudellinen kehitys on erittäin tärkeää, mutta uskon, että Suomen menestymiseen ovat ratkaisevasti vaikuttaneet myös käyttämämme tehokkaat, oikeudenmukaiset ja yhteiskunnan polarisoitumista ehkäisevät menettelytavat ja toimenpiteet. Lisäksi uskomme, että sukupuolten välisellä tasa-arvolla on myönteinen vaikutus kilpailukykyyn. Sukupuolten välinen tasa-arvo mahdollistaa sekä naisten että miesten täysipainoisen osallistumisen yhteiskunnan ja talouden kehittämiseen.

Minulla on paljon hyviä henkilökohtaisia muistoja aikaisemmista Asem-kokouksista. Osallistuin ulkoministerinä ensimmäiseen kokoukseen Bangkokissa 1996. Olimme tuolloin vielä hieman ujoja keskinäisessä kommunikoinnissamme ja juuri ottamassa ensimmäisiä askelia kontakteissamme. Tämä kokous oli menestys. Asemista on kymmenessä vuodessa tullut Aasian ja Euroopan maiden välisen yhteistyön ja vuoropuhelun keskeinen foorumi.

Aasian ja Euroopan välinen kumppanuus on laajentunut ja myös vahvistunut monin tavoin. Alun perin mukana oli 26 kumppania, nyt Asem on laajentunut 39 Asem-kumppanin väliseksi kokoukseksi. Odotamme, että lisää kumppanuusmaita tulee pian osallistumaan tähän yhteistyöhön. Tähän huippukokoukseen osallistuvat maat edustavat kaikkiaan yli 2,4 miljardia ihmistä, mikä on enemmän kuin 40 % koko maailman väestöstä. Tämä kumppanuus on johtanut laajempaan poliittiseen vuoropuheluun, vahvempiin taloudellisiin suhteisiin ja syvempään yhteistyöhön sosiaalisten asioiden ja kulttuurivaihdon aloilla. Suora ja avoin mielipiteenvaihto on ollut mahdollista aroissakin kysymyksissä. Toivon tämän ilmapiirin vallitsevan täällä Helsingissäkin.

Tämä huippukokous tarjoaa meille erinomaisen tilaisuuden viedä asioita eteenpäin ja tähdätä jopa korkeammalle. Jaamme kaikki saman maailman ja tarvitsemme toisiamme yhteisiin haasteisiin vastatessamme. Hallitaksemme globalisaatiota tarvitsemme alueellista yhteistyötä, alueiden välistä yhteistyötä ja meidän tulee edistää monenkeskisyyttä – etenkin Yhdistyneitten kansakuntien kautta. Olemme kaikki YK:n jäseniä, ja alueiden välinen yhteistyömme antaa vahvan välineen YK:n työn ja roolin tukemiseen.

Monenvälinen järjestelmä on keskeinen väline demokraattisen, legitiimin ja yhtenäisen kehyksen luomiseksi globalisaatiolle. Se on myös tärkein keino laajaa turvallisuusagendaa työstettäessä. Toimillamme ja päätöksillämme on nykyään usein myös rajojen yli ulottuvia vaikutuksia, ja siksi monenkeskiseen lähestymistapaan sitoutuminen on tärkeämpää kuin koskaan. Globalisaatio tarjoaa suuria mahdollisuuksia, ja asiat kuten talouden sääntelyn purkaminen, laajemmille markkinoille pääsy ja vankat makrotaloudelliset politiikat ovat varmasti meille kaikille tärkeitä tavoitteita. Globalisaation hyödyt eivät kuitenkaan tänä päivänä jakaudu oikeudenmukaisesti. Liian monet elävät köyhyydessä, kärsivät tai jäävät kokonaan globalisaation ulkopuolelle. Tämän vuoksi meidän tulee keskittyä globalisaation sosiaaliseen ulottuvuuteen ja köyhyyden vähentämiseen. Asem voi toiminnallaan muuttaa globalisaatiota ja tehdä siitä oikeudenmukaisemman. Tässä yhteydessä olen iloinen myös siitä, että Asem6 hyväksyy julkilausuman ilmastonmuutoksesta.

Asemissa ei ole kyse pelkästään instituutioista ja hallinnoista vaan myös ihmisistä. Asem edistää läheisempien kumppanuuksien muodostamista parlamenttien, yritysten, ammattiyhdistysliikkeiden ja kansalaisjärjestöjen sekä myös tavallisten kansalaisten keskuudessa. Tästä hyviä esimerkkejä ovat opiskelijavaihdot ja ihmisten kohtaamista tukevat ohjelmat. Kaikkia näitä kumppanuuksia tarvitaan paremman ja turvallisemman maailman luomisessa, ja meidän tuleekin nähdä ne yhteistyömme tärkeänä ja olennaisena osana. Asem-toimintakehyksessä tarvitsemme erilaisia yhteistyömuotoja aidosti vahvistaaksemme yhteisiä arvojamme, joita ovat demokratia, ihmisoikeuksien kunnioitus ja oikeusvaltioperiaate.

Toivotan Asem6-huippukokoukselle sekä Aasian ja Euroopan välisen vuoropuhelun ja yhteistyön tulevaisuudelle mitä parhainta menestystä.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 11.9.2006

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi