Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 1.12.2010

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe Etyjin huippukokouksessa Astanassa 1.12.2010

On ilo olla täällä Astanassa ensimmäisessä Keski-Aasiassa pidetyssä Etyjin huippukokouksessa. Kazakstan on osoittanut sitoutumisensa yhteisen prosessimme edistämiseen, mikä korostaa Etyjin euraasialaista ulottuvuutta.

Ensimmäinen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi järjestettiin Helsingissä vuonna 1975. Kuten on monesti todettu, ”Helsingin henki” viitoitti tietä kohti rauhallista ja demokraattista Eurooppaa ilman rajanvetoja. Tuolloin omaksuttiin laaja näkökulma turvallisuuteen.

Etyjin toiminta-alue on muuttunut paljon 35 vuodessa. Myös itse Etyj on muuttunut: alkuajan poliittisesta prosessista on tullut järjestö, jonka toiminta ulottuu konfliktien ratkaisusta ja kriisinhallinnasta vaalien tarkkailuun, vähemmistöjen suojeluun ja ihmisoikeuksien toteutumisen valvontaan.

Etyjin on vastattava turvallisuushaasteisiin entistä tarmokkaammin. Etyjin on tehostettava ponnistelujaan alueemme kaikkien konfliktien ratkaisemiseksi.

Voimme parhaiten kunnioittaa Etyjin vuosipäivää antamalla järjestölle yhteisiin periaatteisiin ja arvoihin tukeutuvan suunnan. Rakentamalla vahvemman turvallisuusyhteisön voimme vastata konfliktitilanteisiin tehokkaammin. Suomi on tehnyt esityksiä, joiden tavoitteena on parantaa Etyjin ennakkovaroitus- ja varhaisen puuttumisen kapasiteettia sekä seurantamekanismeja.

Toteuttamalla ihmisoikeussitoumuksemme voimme rakentaa elinvoimaisempia ja demokraattisempia yhteiskuntia. Suomi arvostaa suuresti Etyjin erityiselinten työtä, joka ansaitsee täyden tukemme.

Ihmisoikeussitoumusten toimeenpanon edistäminen on äärimmäisen tärkeää Etyjin inhimillisen ulottuvuuden dynaamisuuden lisäämiseksi. Tässä työssä kansalaisjärjestöillä ja kansalaisyhteiskunnalla on tärkeä rooli.

Vähemmistöihin on kiinnitettävä enemmän huomiota. Etyjin on erityisesti tehostettava toimia romanien ja sintien tilanteen parantamiseksi sekä toimeenpantava sitoumuksensa täysimääräisesti.

Etyjin, Euroopan neuvoston ja Euroopan unionin välinen yhteistyö on äärimmäisen tärkeää – Euroopan neuvoston sitoumukset sekä Euroopan unionin perusoikeusviraston tuottamat tiedot täydentävät Etyjin yhteisymmärrykseen perustuvaa lähestymistapaa ja vahvaa näkyvyyttä kentällä.

Etyjin tulee ottaa sukupuolinäkökulma enenevässä määrin huomioon myös rauhan ja turvallisuuden sekä konfliktinehkäisyn kontekstissa. Etyjin tulisi – kuten eräät muut järjestöt ovat jo tehneet – laatia toimintasuunnitelma naisia, rauhaa ja turvallisuutta koskevan YK:n päätöslauselman 1325 toimeenpanemiseksi. Suomi on ottanut oman suunnitelmansa käyttöön ja auttaa parhaillaan Keniaa suunnitelman käyttöönotossa.

Aloitimme Korfun prosessissa jatkuneen pohdinnan Euroopan turvallisuudesta ja Etyjin roolista Helsingissä joulukuussa 2008. Dialogi yhteisestä laajasta turvallisuudestamme on erittäin tervetullutta. Presidentti Medvedevin aloite on ollut tässä kontekstissa hyödyllinen.

Vancouverista Vladivostokiin ulottuvan vahvemman turvallisuusyhteisön on perustuttava laajaan turvallisuuskäsitteeseen, joka käsittää ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion kunnioittamisen. Nämä ovat kaikki tekijöitä, jotka vaikuttavat maidemme vakauteen sekä myös kansalaistemme hyvinvointiin.

Tässä huippukokouksessa on löydettävä uutta virtaa asevalvontaan sekä Etyjin toimintakehyksessä määriteltyihin luottamusta ja turvallisuutta edistäviin toimiin. Tämän on perustuttava maiden osallistamiseen, ja siinä on huomioitava tämänhetkinen turvallisuusympäristö.

Etyj voi olla tärkeässä asemassa vakaamman ja turvallisemman ympäristön rakentajana, edellyttäen että pidämme sitoumuksemme ja annamme järjestölle oikeat työvälineet. Alueemme kehittämisen talouden, yhteiskunnan ja ympäristön kannalta kestävällä tavalla on oltava yksi keskeisistä tavoitteista.

Meidän tehtävämme on päästä yhteisymmärrykseen, jonka pohjalta Etyjiä voidaan elävöittää ja vahvistaa Astanan hengen mukaisesti. Lopuksi tahdon toivottaa kaikkea hyvää uudelle puheenjohtajamaalle Liettualle vuodelle 2011.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 1.12.2010

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi