Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 22.1.2011

Tasavallan presidentti Tarja Halosen avajaissanat ”WEARTCÁDIZ - nykytaidetta Etelä-Espanjasta” taidenäyttelyn avajaisissa Riihimäellä 22.1.2011

(muutosvarauksin)

Espanja on tullut tuhansille ja taas tuhansille suomalaisille tutuksi matkailun kautta. Se on merkinnyt monille aurinkoa, hiekkaa, herkullista ruokaa ja ystävällisiä ihmisiä, mutta yhä useammat ovat rakastuneet myös Espanjan rikkaaseen kulttuuriin: musiikkiin, tanssiin, kirjallisuuteen, elokuvaan tai kuvaamataiteisiin.

Euroopan unionin myötä olemme oppineet Espanjasta ja espanjalaisista lisää. Espanjasta on tullut Suomelle luonteva liittolainen monissa EU-asioissa. Olemme molemmat maita, jotka haluavat kehittää ja syventää Euroopan unionia. Viime aikojen uutisista huolimatta uskallan väittää, että unioni on muutakin kuin sisämarkkinoita ja taloutta.

EU:kin tarvitsee luovuutta ja kulttuuria ja sillä on taloudellinen arvonsa. Mutta kulttuuria tarvitsemme me ihmiset. Se rikastuttaa elämää ja tuo meidät toinen toisemme luo. Kulttuuri on osa kestävää kehitystä.

* * *

Riihimäki on tunnettu kasvavana ja kehittyvänä kaupunkina, jossa kulttuurilla on suuri merkitys. Tällä paikkakunnalla on kansallisestikin kunniakas traditio suomalaisen lasin tekemisessä ja muotoilussa. Riihimäen taidemuseo on viime syksystä lähtien ottanut yhteiskunnallisesti entistä aktiivisemman roolin: se on järjestänyt teatterin ja Metsästysmuseon kanssa työpajoja nuorille, vanhuksille ja mielenterveyskuntoutujille. Tämä näyttely on taas oiva esimerkki suhdeverkoston laajentamisesta kulttuurialalla kansainvälisesti.

Taide voi auttaa yksilöä ymmärtämään paremmin itseään, kanssaihmistään tai ympäröivää yhteiskuntaa. Se voi jopa aktivoida meidät muuttamaan maailmaa.

Olen usein puhunut siitä, että taide eri muodoissaan on ihmisen henkinen koti nopeasti muuttuvassa ajassa. Luovuus on tärkeä ominaisuus ja keino uuden oppimiseen. Tulevaisuutta silmällä pitäen on erityisen tärkeää, että ymmärrämme myös luovuuden sen laajimmassa merkityksessä: taitona nähdä, kuulla tai muutoin kokea asiat uudella tavalla.

* * *

Tämä näyttely on osa Suomen Madridin-instituutin ja Cádizin kaupungin välistä kulttuuriyhteistyösopimusta, joka solmittiin vuonna 2008. Tänään avattavassa näyttelyssä on esillä 11 cádizilaisen taiteilijan tai taiteilijaryhmän teoksia: valokuvia, maalauksia, installaatioita ja videoteoksia. Jokaisella näyttelyn taiteilijalla on oma suhteensa Cádizin kaupunkiin. Useat taiteilijat käsittelevätkin teoksissaan Cádizin kaupunkia tai yleisemmin Etelä-Espanjaa ja kaupunkikulttuuria. Vaikka teosten aiheet ovat ymmärrettävissä kansainvälisellä tasolla, niistä heijastuu mielenkiintoisesti juuri Etelä-Espanjalaiseen kulttuuriin kuuluvia erityispiirteitä.

Osoitan kiitokseni Cádizin kaupungille, Riihimäen taidemuseolle ja kaupungille sekä Suomen Madridin-instituutille näyttelyn järjestämisestä. Toivotan cádizilaiset ja andalusialaiset taiteilijat lämpimästi tervetulleiksi Suomeen. Olen itse saanut viettää Andalusiassa unohtumattomia hetkiä. Toivon, että te voitte kokea täällä Suomessa samaa. Talvi on kylmä, mutta voin vakuuttaa, että ihmiset ovat lämpimiä.

Näyttelyn suojelijana minulla on ilo avata WEARTCÁDIZ -näyttely ja toivotan kaikille suurta seikkailua espanjalaisen nykytaiteen parissa! Bienvenidos!

Tulosta
Bookmark and Share

Päivitetty 23.1.2011

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi