Suoraan sisältöön

Suomen tasavallan presidentti: Puheet ja haastattelut

Suomen tasavallan presidentti
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
Puheet, 9.4.2002

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe presidentti Kim Dae-jungin juhlapäivällisillä Soulissa 9.4.2002

(Muutosvarauksin)

Pyydän saada kiittää Teitä, Herra Presidentti, siitä suurenmoisesta vieraanvaraisuudesta, jota olette osoittanut minulle ja puolisolleni vierailumme aikana täällä Soulissa. Vierailu on ollut meille suuri elämys.

Tämä on toinen tapaamisemme. Minulla oli miellyttävä tilaisuus tavata Teidät ja keskustella kanssanne täällä Soulissa syksyllä 2000 ASEM-huippukokouksen yhteydessä. Olen iloinen siitä, että minulla on nyt mahdollisuus vierailla uudelleen tässä kauniissa "aamuruskon" maassa. Arvostan suuresti mahdollisuutta jälleen vaihtaa kanssanne mielipiteitä muuttuvasta maailmantilanteesta.

Korean kulttuurilla ja taiteella on vuosituhantiset perinteet. Tämän vierailumme aikana meille tarjoutuukin erinomainen tilaisuus monipuolisesti tutustua maanne historiaan ja sen ainutlaatuiseen kansanperinteeseen.

Korean kulttuurin tutkimuksella on pitkät traditiot Suomessa ja ne antavat hyvän lähtökohdan kasvavaan vuorovaikutukseen taiteen, kulttuurin, koulutuksen ja tieteen alueilla. Suomalaisten kiinnostuksen lähtökohtana oli professori Gustaf John Ramstedtin uraauurtava työ 1920-luvulla. Hänen tutkimuksensa Korean ja Mongolian kielten etymologiasta johtivat vuonna 1939 ensimmäiseen länsimaisilla kielillä julkaistuun Korean kielen kielioppiin. Myönteisten perinteiden pohjalta on hyvä jatkaa yhteistyötä tulevaisuudessa.

Herra Presidentti, Te tulitte suomalaisille tunnetuksi voimakkaasta ja pitkäaikaisesta toiminnastanne ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta. Samoin Teidän työnne Koreoiden välisten suhteiden kehittämiseksi on saanut laajaa kansainvälistä arvostusta. Teidän "päivänpaistepolitiikallanne" on ollut merkittävä rauhaa ja vakautta vahvistava vaikutus paitsi Korean niemimaalla, myös laajemminkin kansainvälisissä suhteissa. Näistä ansioistanne Teille myönnettiin maailmanlaajuisesti arvostettu Nobelin rauhanpalkinto kaksi vuotta sitten.

Suomi, yhdessä muiden Euroopan unionin jäsenmaiden kanssa, tukee Teitä pyrkimyksissänne lujittaa rauhaa ja luottamusta Korean niemimaalla. Tuemme myös voimakkaasti Korean niemimaan ihmisoikeustilanteen ja demokratian vahvistamiseen tähtäävää toimintaanne. Toivomme, että Koreoiden välinen lähentymiskehitys palaa jälleen myönteiselle uralle ja että siinä voidaan saavuttaa pikaisesti hyviä tuloksia. Me suomalaiset tiedämme omasta kokemuksestamme, kuinka tärkeä asia rauha on. Toivomme myös, että jaettujen perheiden miljoonat jäsenet molemmin puolin aselepolinjaa, voisivat jälleen tavata toisiaan ja että lähes 50 vuotta jatkunut inhimillinen tragedia voitaisiin lopettaa.

Syyskuun 11. päivän terroriteot Yhdysvalloissa tulivat kansainväliselle yhteisölle järkytyksenä ja johtivat suuriin muutoksiin maailmanpolitiikassa. Terrori on rikos koko ihmiskuntaa vastaan ja Suomi tuomitsee sen yksiselitteisesti sekä toimii yhdessä muiden valtioiden kanssa sitä vastaan. Demokratia, ihmisoikeudet, oikeusvaltio sekä kansainvälinen yhteistyö näiden ihmiskuntaa yhdistävien arvojen vahvistamiseksi ovat nousseet syyskuun 11. päivän jälkeen entistä keskeisemmäksi pyrkimykseksi globalisoituvassa maailmassamme. Toivomme, että kehitys Korean niemimaalla myös kulkee tähän suuntaan. Samoin Suomen urheilua rakastava kansa toivoo, että Korean tasavallan yhdessä Japanin kanssa järjestämä jalkapallon maailmanmestaruusturnaus sujuu rauhallisesti sekä kansojen välistä ystävyyttä vahvistaen.

Suomen ja Korean tasavallan välinen taloudellinen ja kaupallinen yhteistyö ovat kehittyneet viime vuosina erittäin suotuisasti. Olen iloinen keskinäisen kauppamme myönteisestä kehityksestä samoin kuin siitä, että suomalaiset yritykset ovat vakiinnuttaneet asemansa Korean talouselämässä. Suomalaisten kasvavasta kiinnostuksesta Koreaa kohtaan kertoo osaltaan se, että minua on tälle valtiovierailulle seurannut arvovaltainen Suomen talouselämän valtuuskunta. Myös korealaiset yritykset ovat hyvin aktiivisia Suomen markkinoilla ja monet korealaiset tuotteet ovat tunnettuja ja suosittuja maassamme korkean laatunsa ansiosta. Maittemme välisen kaupan kehittämisessä on suuria mahdollisuuksia erityisesti korkean teknologian samoin kuin metalliteollisuuden sektoreilla.

Maittemme väliset suhteet ovat erinomaiset ja niiden kehitysnäkymät ovat suotuisat aloittaessamme uuden vuosituhannen. Toivon ja uskon, että Suomen ja Korean tasavallan väliset suhteet tulevat edelleen kehittymään ja vahvistumaan.

Kohotan maljani Presidentti ja Rouva Kim Dae-jungin kunniaksi, Korean tasavallan kansan onneksi ja menestykseksi sekä maittemme väliselle ystävyydelle.

Tulosta
Bookmark and Share
Tämä dokumentti

Päivitetty 6.5.2002

© 2012 Tasavallan presidentin kanslia Mariankatu 2, 00170 Helsinki, puh: (09) 661 133, Fax (09) 638 247
   Tietoa verkkopalvelusta   webmaster[at]tpk.fi