Tasavallan presidentin virka-asunnon Mäntyniemen peruskorjaus alkaa maaliskuussa 2024. Mäntyniemen väistötilana toimii peruskorjauksen aikana valtion vierastalo Munkkiniemessä.

Mäntyniemi otettiin käyttöön marraskuussa 1993. Mäntyniemen virka-asunnon suunnittelivat arkkitehdit Raili ja Reima Pietilä.

Peruskorjauksen tavoitteet

Peruskorjaus tehdään mahdollisimman pitkälle Mäntyniemen alkuperäistä suunnittelua kunnioittaen. Mäntyniemi suunniteltiin kokonaistaideteokseksi, jossa rakennukset, piha-alue, sisustus, astiastot ja taideteokset muodostavat tarkkaan harkitun kokonaisuuden. Mäntyniemen rakennukset ja lähiympäristö on suojeltu vuonna 2021 vahvistetulla asemakaavalla.

Peruskorjauksessa rakennusten energiatehokkuutta parannetaan kauttaaltaan. Päärakennus on kuntotutkimuksen mukaan yleisesti hyvässä kunnossa ja säilynyt alkuperäisessä asussaan. Päärakennukseen tehdään taloteknisiä korjauksia ja ilmanvaihtokoneet uusitaan. Myös kalusteet ja valaisimet kunnostetaan. Suurimmat muutokset liittyvät hissien uusimiseen ja rakentamiseen.

Alueella sijaitsevien talous- ja porttirakennusten talotekniikkaa uusitaan kattavasti. Niiden rakenteita vahvistetaan ja vesikatto uusitaan. Talousrakennukseen sijoitetaan lisää toimistotiloja.

Ulkoalueilla suurimmat muutokset sijoittuvat alueeseen liitettävään Päivärannan tonttiin ja porttiympäristöön.

Peruskorjauksen aikataulu

Mäntyniemen peruskorjaus alkaa maaliskuussa 2024 ja valmistuu keväällä 2026.

Mäntyniemen väistötilana toimii peruskorjauksen aikana valtion vierastalo Munkkiniemessä.

Kuka hankkeen toteuttaa?

Hankkeen suunnittelijat on kilpailutettu julkisilla tarjouskilpailuilla. Kaikilta valituilta on edellytetty joko vähimmäisvaatimuksena tai valintaperusteena referenssejä vastaavista hankkeista, joissa kohteena on ollut suojeltu rakennus.

  • Rakennusten arkkitehtisuunnittelun toteuttajaksi on valittu ALA Arkkitehdit Oy
  • Rakennuttajakonsultiksi on valittu Indepro Oy
  • Sähkö- ja LVI-suunnittelun toteuttajaksi on valittu Ramboll Finland Oy

Mitä peruskorjaus maksaa?

Peruskorjauksen kustannusarvio on tällä hetkellä noin 55 miljoonaa euroa sisältäen väistötilan käytöstä aiheutuvat kulut. Arvio tarkentuu suunnittelun ja kilpailutusten edetessä.

Artikkelia päivitetään projektin edetessä. Viimeisin päivitys 12.1.2024