Presidentti Niinistö tapasi Islannin presidentin Reykjavikissa

Presidentti Niinistö tapasi Islannin presidentin Ólafur Ragnar Grímssonin Reykjavikissa. Keskellä presidentti Grímssonin puoliso Dorrit Moussaief. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia.

Presidentti Niinistö tapasi Islannin presidentin Ólafur Ragnar Grímssonin Reykjavikissa. Keskellä presidentti Grímssonin puoliso Dorrit Moussaief. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia.

Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 56/2014
30.10.2014

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi islantilaisen virkaveljensä Ólafur Ragnar Grímssonin Islannin pääkaupungissa Reykjavikissa 30. lokakuuta 2014. Presidenttien keskusteluiden aiheina olivat kahdenväliset suhteet, arktiset kysymykset sekä kansainvälinen tilanne, erityisesti Venäjä ja Ukrainan kriisi.

Presidentit totesivat, että Islannilla ja Suomella on läheiset välit, joita ennestään parantaa tiivistyvä yhteistyö arktisissa ja pohjoismaisissa asioissa. Sen sijaan taloussuhteet ovat verrattain ohuet. Lisääntyvä taloudellinen toiminta arktisella alueella tiivistänee kuitenkin myös taloussuhteita erityisesti arktisen teknologian puolella.

Presidentti Niinistö toisti Suomen kannan olevan, että EU:lle myönnettäisiin tarkkailijan status Arktisessa neuvostossa. Suomi myös tukee suunnitelmaa, jonka perusteella Arktisesta neuvostosta tulisi kansainvälinen sopimuksiin perustuva järjestö.

Presidentit puhuivat lisäksi 26.10. käydyistä Ukrainan parlamenttivaaleista ja totesivat, että Ukrainan hallituksen on jatkettava aloittamiaan uudistuksia. Presidentti Niinistö piti keskeisenä rauhanprosessin toimeenpanoa sekä Ukrainan suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden kunnioittamista. Niinistö totesi Ukrainan parlamenttivaalien sujuneen haastaviin olosuhteisiin nähden hyvin.

Presidentti Niinistö on Reykjavikissa osallistuakseen Arctic Circle -konferenssiin. Konferenssi on perustettu Islannin presidentin aloitteesta vuonna 2013. Arctic Circle on poliittisten päättäjien, talouselämän edustajien, tutkijoiden, ympäristöasiantuntijoiden ja alkuperäiskansojen keskustelufoorumi. Ajatuksena on huomion kiinnittäminen arktisen alueen nopeisiin muutoksiin. Presidentti Niinistö pitää puheen konferenssin avajaisissa perjantaina 31.10.2014.