Itsenäistä Suomea juhlittiin Tampereella

Copyright © Tasavallan presidentin kansliaCopyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi puolisonsa Jenni Haukion kanssa itsenäisyyspäivän konsertin ja vastaanoton 6. joulukuuta 2013.

Itsenäisyyttä oli Tampere-talolle saapunut juhlistamaan noin 1700 vierasta kaikista Suomen maakunnista ja yhteiskunnan eri aloilta. Kutsuvierasvalinnoilla presidenttipari halusi korostaa ympäri maata tehdyn monenlaisen työn arvoa itsenäisen Suomen menestyksessä.

Kättelyn aloittivat sotaveteraanit, joita oli kutsuttu itsenäisyyspäivän vastaanotolle lähes sata. Vieraat siirtyivät kättelyn jälkeen Tampere-talon Isoon saliin, jossa alkoi itsenäisyyspäivän juhlakonsertti. Lähes tunnin kestänyt konsertti oli matka suomalaiseen mielenmaisemaan musiikin ja kirjallisuuden siivin.

Konsertin solisteina olivat Soile Isokoski, Vesa-Matti Loiri, Waltteri Torikka ja Maria Ylipää. Musiikkina kuultiin mm. osia Sibeliuksen musiikkinäytelmästä Myrsky, Eino Leinon runoihin sävellettyä musiikkia ja P.J. Hannikaisen Suojelusenkeli. Joukko näyttelijöitä tulkitsi suomalaiskirjailijoiden tekstikatkelmia maamme itsenäisyyden ajanjaksolta. Mukana oli mm. Väinö Linnan, Tove Janssonin, Eeva Kilven, Kari Hotakaisen ja Rosa Liksomin tekstejä.

Musiikkikappaleet ja kirjallisuussisällöt muodostivat yhden näkökulman suomalaisuuteen – siihen, keitä suomalaiset ovat ja kuinka identiteettimme kansakuntana on rakentunut. Runo- ja proosatekstit oli valittu yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa.

Konsertti päättyi Nuorisokuoro Sympaatin ja Pirkanpoikien esittämään Sibeliuksen Finlandia-hymniin ja Maamme-lauluun, johon täysi sali yhtyi. Orkesterina oli Tampere Filharmonia kapellimestarinaan Santtu-Matias Rouvali.

Presidenttipari isännöi konsertin jälkeen sotaveteraaneille istuvan kahvitilaisuuden. Muille kutsuvieraille oli katettu noutopöytä paikallisista antimista Tampere-talon Sorsapuistosaliin. Ruokien raaka-aineina käytettiin pirkanmaalaisten pientuottajien lähi- ja luomutuotteita. Tarjottavat valmistettiin Tampere-talon ja Pirkanmaan Keittiömestariyhdistyksen yhteistyönä.

Kättelymusiikista ja veteraanien kahvitilaisuuden musiikista Tampere-talossa vastasi Kaartin soittokunta, jota johtivat puolustusvoimien ylikapellimestari, musiikkieverstiluutnantti Elias Seppälä ja Kaartin soittokunnan päällikkö, musiikkimajuri Jyrki Koskinen. Vastaanotolla Sorsapuistosalissa taustamusiikkia soitti Tampere Filharmonian salonkiorkesteri.

Kuvia

 Suomen lippujen rivistö Tampere-talon edustalla tervehti juhlavieraita. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio ennen itsenäisyyspäivän juhlakonsertin ja vastaanoton alkua. Kättelyn aloittivat sotaveteraanit, joita oli kutsuttu paikalle noin sata. Ensimmäisenä kättelyyn saapui talousneuvos Vihtori Siivo (s.1913) Kankaanpäästä.
 Rintamaveteraaniliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Onni Toljamo ja puoliso Kaarin Toljamo Oulusta kättelyssä. Pääluottamusmies ja Rintamaveteraaniliiton aktiivi Esko Rikander Oulusta kättelee presidenttiparia. Sota-ajan lotta ja sotilaskotiaktiivi Aino Suni Lappeenrannasta saapuu itsenäisyyspäivän vastaanotolle.
 Sotaveteraani Pentti Tuhtonen Tampereelta palveli jatkosodan aikana JR8-rykmentissä, joka oli esikuvana Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan rykmentille. Pyörätuolikelaaja ja Pariisin MM-kisojen kultamitalisti Toni Piispanen ja Anu Piispanen saapuvat vastaanotolle. Säveltäjä Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maija kuultiin myös itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa.
 Eteläpohjalaiset Duudsonit poseeraavat kättelyn jälkeen medialle: Jarno Leppälä, Jarno Laasala, Hannu-Pekka Parviainen ja Jukka Hildén. Tampereella järjestetyllä itsenäisyyspäivän vastaanotolla kutsuvieraissa painotettiin erityisesti Suomen maakuntia. Kuvassa Ulla Tuomisto Imatralta tervehtii puoliso Jenni Haukiota. Tennistähti Jarkko Nieminen ja puoliso Anu Nieminen Tampere-talon lämpiössä.
 Sprinttisuunnistuksen maailmanmestari Mårten Boström kättelee presidenttiparia. Tunnelmia toisen kerroksen lämpiöstä. Ruokien raaka-aineina käytettiin pirkanmaalaisten pientuottajien lähi- ja luomutuotteita. Tarjottavat valmistettiin Tampere-talon ja Pirkanmaan Keittiömestariyhdistyksen yhteistyönä. Itsenäisyyttä oli Tampere-talolle saapunut juhlistamaan noin 1700 vierasta .
 Presidentit puolisoineen: rouva Eeva Ahtisaari, presidentti Martti Ahtisaari, tasavallan presidentti Sauli Niinistö, puoliso Jenni Haukio, presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi. Juhlakonsertti alkamassa, presidenttipari saapui Tampere-talon Isoon saliin viimeisenä. Näyttelijä Pentti Helin juhlakonsertin kertojana.
 Suomalaiskirjailijoiden tekstikatkelmia maamme itsenäisyyden ajanjaksolta tulkitsivat mm. näyttelijät Marja Myllylä ja Iida Kuningas Vesa-Matti Loiri esitti Eino Leinon runoihin tehtyjä sävellyksiä ja Lapin kesän. Vesa-Matti Loiri, taustalla juhlakonsertin kapellimestari Santtu-Matias Rouvali.
 Näyttelijä Petra Karjalainen luki otteita Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuusta. Soile Isokoski esitti Suojelusenkelin ja Lapinäidin kehtolaulun. Valokuvaaja Pekka Luukkolan maisema- ja taidekuvia heijastettiin konsertin aikana taustakankaalle. Kuva: Pekka Luukkola
 Waltteri Torikka ja Maria Ylipää esittivät Myrskyluodon Maijan. Santtu-Matias Rouvali johti Tampere Filharmoniaa. Näyttelijät tulkitsivat mm. Väinö Linnan, Tove Janssonin, Eeva Kilven, Kari Hotakaisen ja Rosa Liksomin tekstejä.
 Nuori Markus Ahoniemi lavalla. Nuorisokuoro Sympaatti ja Pirkanpojat tulkitsivat Sibeliuksen Finlandia-hymnin. Nuorisokuoro Sympaatti ja Pirkanpojat tulkitsivat Sibeliuksen Finlandia-hymnin.
 Esiintyjät kiittävät, Maamme-laulu soi. Presidenttipari isännöi konsertin jälkeen sotaveteraaneille istuvan kahvitilaisuuden. Presidenttipari isännöi konsertin jälkeen sotaveteraaneille istuvan kahvitilaisuuden.
 Presidenttipari isännöi konsertin jälkeen sotaveteraaneille istuvan kahvitilaisuuden. Konsertin jälkeinen vastaanotto Sorsapuistosalissa: Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck keskustelee presidentti Sauli Niinistön ja puoliso Jenni Haukion kanssa. Presidenttipari keskustelemassa juhlavieraiden kanssa äskeisestä konsertista.
 Kehitysministeri Pekka Haavisto ja Nexar Antonio Flores keskustelevat presidenttiparin kanssa vastaanotolla.