Presidentti Niinistö Kaunialassa: Sota-ajan sisarien ja veljien viesti mennyt perille

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö tervehtii Sulo Aaltoa ja rouva Jenni Haukio Yrjö Granlundia Kaunialan sairaalan osastolla. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

”Uudet sukupolvet tietävät ja tuntevat, että heidän elämänsä perusteet on aikanaan luotu yhteisin ponnistuksin, uhrautumalla ja paljosta luopumalla. Tämän sanoman välittyminen on tänäkin päivänä tärkeää”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Kaunialan sairaalan perinteisessä joulujuhlassa perjantaina 12. joulukuuta 2014. Presidentti osallistui joulujuhlaan yhdessä puolisonsa Jenni Haukion kanssa.

”Jälleen kerran on tarpeen ottaa yhteistä vastuuta talouden  ja tulevaisuuden haasteista,  pieniä vaikkakin ovat teidän taisteluunne verrattuna”, presidentti sanoi.

Itsenäisyyspäivänä Presidentinlinnassa ”syntyi suorastaan kansallisia julkkissankareita”, kun juhlaa viettäneet veteraanit ja lotat herättivät ihailua, presidentti Niinistö sanoi.  ”Se kertoo arvostuksesta ja kiitoksesta, jota yksituumaisesti tunnetaan koko veteraanisukupolvea kohtaan.  Kaikki tuo huomio, kiitollisuus ja ihailu kohdistuu teidän toimiinne ja jokaiseen teistä. Se kertoo myös siitä, että sota-ajan sisarien ja veljien viesti on mennyt perille. ”

”Sotien aikana henkensä menetti noin 95.000 suomalaista. Sen lisäksi sodissamme vammautui noin 200.000 henkilöä, joista lähes puolet pysyvästi. Sisäisen voiman ja sinnikkyyden ansiosta valtaosa sotainvalideista sijoittui vielä työelämään. ’Me palaamme töihin’ oli Veljesliiton toiminnan alkuvuosien tärkeä tavoite ja siinä myös paljolti onnistuttiin.”

”Meidän nuorempien saattaa olla joskus vaikea muistaa, että sotainvalidit olivat vammautuessaan keski-iältään vain 25-vuotiaita. Kuten eräs veteraani itsenäisyyspäivän vastaanoton kahvitilaisuudessa totesi, lapsuuden jälkeen seurasi aikuisuus. Jotain jäi välistä kokonaan. Nuoruus kului sodan vuosina. Se oli lahja isänmaalle, kallisarvoinen.”

Kuvia

 Sotainvalidi Martti Ahvenainen, 91, ojensi rouva Jenni Haukiolle kukat Kaunialan sairaalassa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Kaunialan sairaalan joulujuhlassa oli lämmin tunnelma. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Presidenttipari kävi tervehtimässä 90-vuotissyntymäpäiväänsä viettänyttä Lars Heikeliä. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
 Presidentti Niinistö tervehti Sulo Aaltoa ja rouva Jenni Haukio Yrjö Granlundia Kaunialan sairaalan osastolla. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Rouva Jenni Haukio tervehtii Jaakko Tanskalaa, joka oli vieraana myös itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia  Osasto 3A esitti runo- ja lauluesityksiä. Vasemmalta: Tauno Nikka, Yrjö Grandlund, Kalervo Kukka, Erkki Jokinen, Sulo Aalto, Oiva Maunuksela ja Heikki Klemola. Ohjelmassa oli mm. edesmenneen sotainvalidi Pauli Kohosen runoja. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia