Presidentti Niinistö YK:n uudistamisesta: ”Ihmisten tarpeista lähteminen on oikeaa ajattelua.”

Pääsihteeri Guterres ja presidentti Niinistö. Kuva: UN Photo/Eskinder Debebe

Pääsihteeri Guterres ja presidentti Niinistö. Kuva: UN Photo/Eskinder Debebe

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui maanantaina 18. syyskuuta 2017 YK:n uudistusta käsitelleeseen kokoukseen, jota isännöi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. YK:n pääsihteeri António Guterresin YK:n uudistamiseen tähtäävän julistuksen on allekirjoittanut jo 120 jäsenmaata.

Kokouksessa puhuneet Guterres ja Trump kiinnittivät molemmat huomionsa maailmanjärjestön valtavaan byrokratiaan. Guterresin mukaan YK:n omat säännöt estävät järjestöä olemasta tehokas. Hän muistutti, että YK:n ja sen työntekijöiden tehtävä on palvella ihmisiä ja juuri ihmisiä varten YK:ta on uudistettava.

Presidentti Niinistö osallistui Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin isännöimään YK:n uudistusta käsitelleeseen kokoukseen maanantaina 18. syyskuuta New Yorkissa. Kuva: UN Photo/Mark Garten.

Presidentti Niinistö osallistui Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin isännöimään YK:n uudistusta käsitelleeseen kokoukseen maanantaina 18. syyskuuta New Yorkissa. Kuva: UN Photo/Mark Garten.

Presidentti Niinistö kommentoi uudistusten tarvetta medialle heti kokouksen jälkeen. Hän aloitti muistuttamalla YK:n perustehtävästä.

”YK:n tehtävänä on oikeastaan parantaa ihmisten elämää ja siinä on keskeistä tietysti rauha, ihmisoikeudet ja kehitys. Nämä teemat ovat julistuksessa vahvasti esillä.”

Nyt katsotaan mitä todella tapahtuu

Presidentin mukaan pääsihteerin ajatus siitä, että ihmiset tulevat ensin, prosessit instituutiot ja koneistot vasta sitten, on hyvä lähtökohta.

”Nyt on minusta varsin oikeaa ajattelua se, että lähdetään ihmisten tarpeista, jotta se hyvä elämä olisi mahdollisimman laajaa maapallolla, ja sitten koneisto virittäisin itsensä ikään kuin sen mukaiseen järjestykseen.”

Presidentti Niinistö muistutti, että YK:n uudistamisesta on puhuttu hyvin pitkään.

”Puheita on aina pidetty. Nytkään ei voi oikeastaan sanoa muuta kuin että puheet olivat vähän pontevampia, terävämpiä ja ehkä selkeämpiä. En ollenkaan hairahdu ajattelemaan, että tätä puheilla parannettaisiin. Nyt jäämme katsomaan sitten, mitä todella tapahtuu.”

Pääsihteeri Guterres onnitteli 100-vuotiasta Suomea

Ennen kokousta presidentti Niinistöllä oli kahdenvälinen tapaaminen YK:n pääsihteeri António Guterresin kanssa. Pesidentti Niinistö kiitti pääsihteeriä tämän kunnianhimoisesta aloitteesta uudistaa ja tehostaa YK:ta. Pääsihteeri Guterres puolestaan kiitti Suomea sen johtajuudesta rauhanvälityksessä. Pääsihteeri Guterres antoi tunnustusta Suomelle myös siitä, että Suomi on nostanut ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen Arktisen neuvoston puheenjohtajuutensa keskeisiksi teemoiksi. Guterres huomioi myös Suomen juhlavuoden ja onnitteli 100-vuotiasta itsenäistä Suomea.

Suomi tukee vahvasti seksuaalisen hyväksikäytön vastaista työtä

Maanantaina presidentti Niinistö osallistuI vielä seksuaalista hyväksikäyttöä ja häirintää koskevaan kokoukseen. Pääsihteeri Guterres ilmoitti kautensa alussa nostavansa seksuaalisen hyväksikäytön vastaisen toiminnan ja ennaltaehkäisyn asialistansa kärkeen. Guterres kutsui kaikki jäsenmaat, alueellisia järjestöjä ja keskeisiä kansalaisjärjestöjä aihetta käsittelevään korkean tason kokoukseen maanantaina 18. syyskuuta. Presidentti Niinistö kiitti puheessaan Guterresia johtajuudesta.

”Pidän tervetulleena pääsihteerin osoittamaa johtajuutta tämän haasteen ratkaisemisessa. Suomi kannattaa pääsihteerin uutta, koko järjestelmän laajuista strategiaa seksuaalisen hyväksikäytön ja häirinnän ehkäisemiseksi”, presidentti Niinistö sanoi.

”Asia ei ole helppo. Olemme kaikki yhtä mieltä siitä, että on mahdotonta hyväksyä, että YK:n lipun alla palveleva henkilö käyttää hyväksi ihmisiä, joita hänet on lähetetty suojelemaan. Seksuaalisen hyväksikäytön jatkuminen on vakava uhka YK:n maineelle ja uskottavuudelle, minkä lisäksi se heikentää sen tehokkuutta kentällä”, presidentti Niinistö jatkoi.

Presidentti Niinistö korosti, että Suomi tekee paljon töitä seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien suositusten ja sitoumusten muuntamiseksi konkreettisiksi toimiksi.

”Koulutuksella ja kasvatuksella on keskeinen merkitys seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemiseksi”, presidentti Niinistö lisäsi.

Presidentti Niinistön mielestä on tärkeää saada sukupuolinäkökohdat osaksi kaikkea rauhanturvaamista ja operatiivista työtä.

”Seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemiseen ja siihen puuttumiseen kuuluu sen varmistaminen, että otamme naiset mukaan kaikkeen rauhan ja turvallisuuden edistämistyöhön”, presidentti Niinistö sanoi.

Pääsihteeri Guterres esitti tilaisuudessa Circle of Leadership -aloitteen, jonka tavoitteena on sitouttaa joukkoja luovuttavien maiden päämiehiä seksuaalisen hyväksikäytön vastaiseen toimintaan ja ennaltaehkäisyyn. Presidentti Niinistö on allekirjoittanut aloitteen.

”Olen ylpeä siitä, että osallistun maailman muiden johtajien kanssa Circle of Leadership  aloitteeseen – jotta voin osoittaa olevani henkilökohtaisesti sitoutunut siihen, että seksuaalisesta hyväksikäytöstä tehdään loppu”, presidentti päätti puheensa.

Suomen puheenvuoro keskiviikkona

Presidentti Niinistö osallistuu Yhdistyneiden kansakuntien 72. yleiskokouksen avajaisviikolle 18.–21. syyskuuta. Keskiviikkona 20. syyskuuta presidentti Niinistö pitää Suomen kansallisen puheenvuoron YK:n yleiskokouksessa. Lisäksi hän puhuu YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin HeForShe-tapahtumassa. Presidentti Niinistö kuuluu tasa-arvokampanjan vaikuttajaryhmään, joka koostuu valtioiden ja hallitusten päämiehistä sekä yritysten ja yliopistojen johtajista.

Myös rouva Jenni Haukio on mukana New Yorkissa. Yhteisen ohjelman lisäksi hänellä on lukuisia omia tapaamisia. Maanantaina 18. syyskuuta rouva Haukio osallistui rouva Laura Bushin emännöimään presidenttien puolisoille tarkoitettuun tilaisuuteen. George W. Bush Instituten järjestämässä tilaisuudessa käsiteltiin muun muassa naisten johtajuutta ja tyttöjen asemaa. Tiistaina 19. syyskuuta rouva Haukio tapaa New Yorkissa UNICEFin apulaispääjohtaja Justin Forsythin Haukion ideoiman Pieniä tarinoita-kampanjan tiimoilta. Keskiviikkona 20. syyskuuta rouva Haukio osallistuu rouva Melania Trumpin emännöimälle lounaalle.

Lue myös: