Presidentti Niinistö alkuperäiskansojen maailmankonferenssissa: Osallistumismahdollisuudet turvattava

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö puhui YK:n päämajan yleiskokoussalissa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö painottaa alkuperäiskansojen oikeutta osallistua itseään koskevien asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon. Presidentti Niinistö osallistui maanantaina 22. syyskuuta New Yorkissa järjestettyyn alkuperäiskansojen maailmankonferenssiin, jossa hän käytti puheenvuoron länsiryhmän edustajana.

”Alkuperäiskansoilla tulisi olla oikeus osallistua itseään koskevien asioiden valmisteluun Yhdistyneissä kansakunnissa. Siksi olemme huolissamme esiin tulleista yrityksistä estää Venäjältä tulevien alkuperäiskansojen edustajien saapuminen tänne paikalle”, presidentti Niinistö sanoi. 

Presidentti Niinistö korosti alkuperäiskansojen osallistumista myös kansallisen tason päätöksentekoon ja kertoi Suomen järjestelmästä, jossa laki velvoittaa viranomaisia neuvottelemaan saamelaiskäräjien kanssa sekä suunnitellusta uudistuksesta kuulemisvelvollisuuden laajentamiseksi.

Kokoussalissa presidentti Niiistön kanssa saamelaiskäräjien Ulla Magga (kesk.) ja Suomen YK-suurlähettiläs Kai Sauer. © Tasavallan presidentin kanslia

Kokoussalissa presidentti Niinistön kanssa saamelaiskäräjien Ulla Magga (kesk.) ja Suomen YK-suurlähettiläs Kai Sauer. © Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti painotti myös nuorten alkuperäiskansojen edustajien osallistumismahdollisuuksia. ”Alkuperäiskansojen nuorilla on oltava oikeus ja mahdollisuus yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Sen vuoksi on välttämätöntä antaa heille mahdollisuus koulutukseen, tiedonsaantiin ja viestintään. – – Alkuperäiskansojen kielten elvyttäminen, esimerkiksi lasten kielipesätoiminta, on todettu tehokkaaksi keinoksi vahvistaa alkuperäiskansojen lasten ja nuorten identiteettiä”, presidentti sanoi.

Asukkaat mukaan arktisen alueen kehittämiseen

Presidentti Niinistö käsitteli puheessaan myös arktisen alueen kehitystä. ”Suomen roolia arktisella alueella määrittävät maantieteellinen sijaintimme, arktinen osaamisemme, kestävän kehityksen ja ympäristön hyvinvoinnin huomiointi sekä kansainvälinen yhteistyö. Arktisella alueella asuvien ihmisten hyvinvoinnin turvaaminen on tärkeää. Olemme varmoja, että näin voimme lisätä taloutemme vakautta ja kilpailukykyämme”, presidentti sanoi.

Presidentti Niinistö viittasi hiljattain perustettuun Arktiseen talousneuvostoon, jossa liike-elämän ja alkuperäiskansojen edustajat toimivat yhdessä alueen liiketoiminnan kehittämiseksi ja vastuullisen talouskehityksen turvaamiseksi. ”Perinteiset taidot ja osaaminen, luonto ja ympäristö sekä pienyritykset ovat tässä keskeisessä asemassa. Suomi tukee tätä työtä myös tulevaisuudessa”, presidentti sanoi.