Presidentti Niinistö: Yhteistyö toimii ulkopolitiikassa

Presidentti Sauli Niinistö. Copyright © Tasavallan presidentin kansliaPresidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa 5. maaliskuuta 2012. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan hyvä yhteistyö ulkopolitiikassa on itsestäänselvyys. ”Minulla ei ole mitään epäilyksiä siitä, etteikö yhteistoiminta tule sujumaan”, presidentti Niinistö sanoi Presidentinlinnassa maanantaina 5. maaliskuuta 2012. Presidentti kertoi tiedotustilaisuudessa virkakautensa alkuun liittyvistä asioista. Tilaisuus on nähtävissä kokonaisuudessaan videotallenteena.

Presidentti Niinistö kertoi tavanneensa jo ulkoministerin sekä viikonloppuna ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Pääministerin tapaaminen on ensi viikolla. ”Olemme käyneet hyvin asiallisia keskusteluja”.

”Maailmassa tapahtuu paljon muutoksia. Venäjällä tapahtuu muutoksia”, presidentti Niinistö totesi ja kertoi onnittelevansa Venäjän presidentinvaalit voittanutta Vladimir Putinia vielä maanantaina. Vaalitulos on ilmeisen kiistaton, mutta vaalivilppiäkin on esiintynyt, hän sanoi. ”Se ei ole hyvä asia, mutta varmasti Venäjällä demokratiakeskustelu jatkuu”.

Eheyden vartija

Presidentti Niinistön mukaan on nähtävissä, että pohjoismainen elämän- ja yhteiskunnan malli eriytyy yhä enemmän edukseen, kun maailmalla vähän myrskyää. ”Jos meidän mallejamme ja toimintaamme yleisesti pidetään maailmalla hyvänä, niin sitä kannattaisi yhdessä pohjoismaiden kanssa vähän levittää lisääkin.”

Euroopan unioni on presidentti Niinistön mukaan menettänyt asemiaan, ja velkakriisi on sitä vielä korostanut. Presidentti kehotti katsomaan mistä kaikesta unioni on tehnyt päätöksiä, ja verrata mistä kaikesta on tullut totta. ”Siinä on ilmeistä klappia välissä”.

Ulkopolitiikan johtamisen ohella presidentti Niinistö luonnehti rooliaan eheyden vartijaksi. ”Tarkoitan tällä sitä, että jos tasavallan presidentti havaitsee, että maassa vallitsee jokin sellainen ilmiö tai virtaus, joka ei ehkä ole kansankunnan kokonaisedun kannalta ole hyvä, niin kyllä presidentin velvollisuus on ottaa se esiin”.

Tässä suhteessa presidentti on myös talouden toimija. ”Se on siis: edistää suomalaista osaamista ja työtä maailmalla”, presidentti Niinistö sanoi.

Kotiutuminen sekä uusiin tehtäviin että Mäntyniemeen on sujunut presidentti Niinistön mukaan hyvin . ”Oikein mukavalta kaikki tuntuu”. Asuintilaa on entiseen verrattuna runsain mitoin, ”mutta vapaudesta en ole aivan varma”, presidentti Niinistö vitsaili.

Kuvia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tiedotustilaisuus virkakauden alkuun liittyvistä asioista Presidentinlinnassa maanantaina 5. maaliskuuta 2012. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tiedotustilaisuus virkakauden alkuun liittyvistä asioista Presidentinlinnassa maanantaina 5. maaliskuuta 2012. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tiedotustilaisuus virkakauden alkuun liittyvistä asioista Presidentinlinnassa maanantaina 5. maaliskuuta 2012. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tiedotustilaisuus virkakauden alkuun liittyvistä asioista Presidentinlinnassa maanantaina 5. maaliskuuta 2012. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tiedotustilaisuus virkakauden alkuun liittyvistä asioista Presidentinlinnassa maanantaina 5. maaliskuuta 2012. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia