Presidentti Niinistö Riian konferenssissa: Meidän on puhuttava erityisesti heidän kanssaan, joiden kanssa olemme vähiten samaa mieltä

”Monenvälistä yhteistyötä on lujitettava, uudistettava ja päivitettävä tulevaisuuteen sopivaksi,” tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Riian konferenssissa perjantaina 13. marraskuuta 2020.

Presidentti Niinistö osallistui konferenssin virtuaalikeskusteluun yhdessä Latvian presidentti Egils Levitsin, Viron presidentti Kersti Kaljulaidin ja Liettuan presidentti Gitanas Nausedan kanssa. Paneelissa käsiteltiin erityisesti monenvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän kykyä vastata nykymaailman ongelmiin.

Monenvälinen yhteistyö on viime vuosina kohdannut isoja haasteita. Kansainvälisiä sopimuksia haastetaan ja tulkitaan monesti tavoilla, jotka heikentävät niiden legitimiteettiä. Presidentin mukaan onkin muodikasta sanoa, että monenvälinen yhteistyö olisi rikki. ”Mutta se ei ole kokonaan rikki. Sitä haastetaan, mutta se toimii edelleen. Kuitenkin, sitä on lujitettava, uudistettava ja päivitettävä tulevaisuuteen sopivaksi,” hän totesi.

Presidentti Niinistö muistutti, että samalla kun meidän on oltava kunnianhimoisia YK:n kehittämisessä, meidän on myös tunnustettava sen saavutukset. Esimerkiksi onnistuneesta monenvälisyydestä hän nosti Maailman ruokaohjelma WFP:n, jolle myönnettiin tänä vuonna Nobelin rauhanpalkinto.

Globaalien haasteiden kuten pandemioiden ja ilmastonmuutoksen torjunta vaatii yhteistyötä. Presidentti kysyi, voisivatko yhteiset viholliset yhdistää meitä. ”Se kuulostaa tyhjältä lauseelta, mutta on totta: tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä enemmän kuin koskaan.”

Tarkoittaako monenvälisyys edelleen samaa kuin ennen?

Paneelin aikana presidentti Niinistö nosti esille myös kysymyksen, mitä monenvälisyys 2020-luvulla oikeastaan on? ”Kenen sääntöihin, standardeihin ja normeihin järjestys nyt perustuu? Missä määrin eurooppalaiset arvot ja intressit heijastuvat kansainvälisessä järjestelmässä?” presidentti kysyi viitaten muun muassa Kiinan ja Venäjän monenkeskisyyden merkitystä painottaneisiin YK:n yleiskokouspuheenvuoroihin.

Viime aikoina Ranska ja Saksa ovat pyrkineet luomaan monenvälisyyttä puolustavaa allianssia. On mielenkiintoista nähdä, miten se sopii yhteen Bidenin hallinnon demokratian liittoumasta esittämien ajatusten kanssa. Yhdysvaltojen paluu järjestyneeseen kansainväliseen yhteistyöhön on rohkaiseva esimerkki, mutta riittääkö se? Presidentti Niinistö korosti, että samanmielisten ryhmien lisäksi meidän on keskusteltava erityisesti heidän kanssaan, joiden kanssa olemme vähiten samaa mieltä.