Finland 100: President Niinistö i Mellersta Österbotten: Att vara det stabilasta landet i världen är mycket i dessa instabila tider

Foto: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

President Niinistö och fru Haukio anländer till Tankars fyr i Karleby under ledning av stadsdirektör Stina Mattila. Bild: Matti Porre/Republikens presidents kansli

President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio besökte Mellersta Österbotten den 8 juni 2017 som en del av president Niinistös landskapsturné under självständighetens jubileumsår. Miljön och havet var i fokus under dagen. Presidentparet hade efter båtfärden möjlighet att bekanta sig med den unika miljön, historien och sommargästerna på ön Tankar.

Reseledaren Kristiina Teerikangas berättade att områdets natur är sårbar, men mångfaldig. Det finns mer än 1800 olika växtarter på ön, också sällsynta växter som ängsnejlika. Presidentparet fick höra om Tankars historia bland annat i den gamla träkyrkan på ön och i säljaktmuséet. ”Fyrens ljus lyste över allting. Havet har givit, men också tagit sin del”, beskrev Teerikangas fiskarnas och säljägarnas knappa liv.

På plats fanns också hustrun till den sista lotsen på ön Kristina Klingenberg, som berättade om sitt eget liv på ön. ”Jag älskar Tankar, och därför var det fint, att ni presidenten, för någon tid sedan sade att ni älskar detta land. Tankar är ju en del av detta land”, sade Klingenberg, vars barnbarn också tillbringar sina somrar på ön. I lotstornet på den förra lotsstationen berättade konservatorn Jouni Mustonen å sin sida om öns marina och submarina kulturarv.

Krigsföring, terrorism och klimatförändring engagerar

Efter Tankar anlände president Niinistö och fru Haukio till Havsparken i Karleby, där hundratals personer från området väntade på dem. I takt med att juniordragspelarna spelade stycket ”Sininen ja valkoinen” förflyttade sig presidenten till estraden för att hålla tal. ”Det finns inte många länder som så snabbt blivit så blomstrande”, sade president Niinistö om det hundraåriga självständiga Finland.

Presidenten påminde om att utgångspunkterna för följande 100 år är helt andra än vad de var i början av självständigheten. ”Finland är världens stabilaste land. Det är mycket under en sådan här instabil tidsperiod”, sade presidenten på nytt om Finlands framgång. ”Det kan hända att många bekymrar sig över i vilken riktning världen rör sig. Krigsföring, terrorism, klimatförändring tynger sinnet. Jag är en utvecklingsoptimist. Jag tror att vi klarar alla dessa problem, men det kräver arbete och enhetlighet för den del av världen som står på demokratins sida.

”Veteraanien iltahuuto” ljuder

Efter att presidentparet vandrat runt bland publiken uppträdde Kruunupyyn Veteraanikuoro. Sjumannakören från grannkommunen framförde ”Veteraanien iltahuuto” omringade av en talrik publik. ”Vi känner en stor tacksamhet gentemot er. Ni har kämpat för detta land och byggt detta land på nytt”, tackade presidenten veteranerna.

Besöket slutade med opera i Ilmajoki

Fredagen den 9 juni fortsatte landskapsresan på förmiddagen till Österbotten och Syd-Österbotten.

I Laihela träffade president Niinistö och fru Haukio allmänheten på idrottsplanen. I Laihela besöktes också kaptenshuset i Hulmi, som var en garnison under 1800-talet, och presidentparet träffade företrädare för landskapet och kommunen. Från Laihela fortsatte resan till Storkyro där presidentparet besökte det prisbelönta gin- och whiskydestilleriet Kyrö Distillery Company.

Senare under fredagen träffade presidentparet allmänheten på salutorget i Seinäjoki. President Niinistö och fru Haukio kom också att närvara när operan Mannerheim hade premiär under Ilmajoki musikfestspel. Operan är skriven inför 100-årsjubileet för Finlands självständighet. Den behandlar de viktigaste händelserna i Mannerheims liv och samtidigt Finlands utveckling.

I år besöker president Niinistö alla Finlands landskap. De följande resorna går till Kajanaland, Norra Karelen, Södra Savolax och Södra Karelen. Mer information om resornas program och de övriga landskapsresornas tidpunkter ges i ett senare skede.