President Niinistö deltog i Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen

Sveriges statsminister Stefan Löfven och undervisningsminister Anna Eriksson välkomnade president Niinistö till forumet. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet i Sverige

Onsdagen den 13 oktober 2021 deltog republikens president Sauli Niinistö i Remember – ReAct, Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen. Syftet med forumet var att konkret stärka arbetet för hågkomsten av Förintelsen och bekämpande av antisemitism. Värd för evenemanget var Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Dina Rajs, som överlevde Förintelsen, sade i sitt anförande att det fanns goda människor som hjälpte dem. Det var inte lätt, eftersom dessa människor tog risker.

”Tänk om vi bestämde oss för att vara goda människor redan nu, så att det aldrig ska bli svårt att hjälpa”, sade president Niinistö i sitt anförande.

I Malmö träffade president Niinistö Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, som var gäster vid forumet. President Niinistö hade också ett bilateralt möte med Europeiska kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas. Diskussionerna handlade bland annat om migrationen och säkerheten i Europa.

I Remember – ReAct-forumet i Malmö deltog stats- och regeringschefer, forskare, experter och representanter för det civila samhället från cirka 50 länder.

Avsikten var att forumet skulle hållas 2020, då det hade förflutit 75 år sedan andra världskrigets slut och befrielsen av Auschwitz-Birkenau samt 20 år sedan det första internationella forumet för hågkomsten av Förintelsen ordnades i Stockholm och Organisationen för hågkomst, forskning och utbildning om Förintelsen (IHRA) grundades. Forumet var senarelagt med ett år på grund av coronapandemin.

I Malmö träffade president Niinistö Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, som var gäster för forumet. Foto: Jouni Mölsä/Republikens presidents kansli
I Malmö träffade president Niinistö Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, som var gäster för forumet. Foto: Jouni Mölsä/Republikens presidents kansli
President Niinistö hade ett bilateralt möte med Europeiska kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas. Foto: Jouni Mölsä/Republikens presidents kansli